KAKVE SU PROGNOZE ZA PUTINA: Rezultati izbora već predvidivi, a šta je sa rejtingom ruskog predsednika?

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 03. 2024. u 18:44

U RUSIJI se uveliko odvijaju predsednički izbori. Vladimir Putin, najverovatnije će pobediti na izborima i sebi obezbediti peti mandat u Kremlju.

КАКВЕ СУ ПРОГНОЗЕ ЗА ПУТИНА: Резултати избора већ предвидиви, а шта је са рејтингом руског председника?

Foto: Tanjug/AP

Neki su se ponadali da bi ishod mogao da bude drugačiji, s obzirom na nezapamćene scene prkosa širom Rusije u nedeljama pre glasanja, pošto su hiljade izašle da odaju počast Alekseju Navaljnom, istaknutom ruskom opozicionom lideru koji je iznenada preminuo u arktičkoj kaznenoj koloniji prošlog meseca.

Međutim, mnogo je onih koji i dalje veruju samo u Putina i smatraju da je Rusiju učinio boljom.

Putinov status na Zapadu, gde je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina, takozvane "specijalne vojne operacije u Ukrajini", pa čak i teškoće i brutalna represija kod kuće, izgleda da nisu narušili Putinov rejting.

Prema poslednjima anketama, koje je sproveo Levada Centar u Moskvi, poverenje javnosti u Putina je na neverovatnih 86 odsto.

U predgrađu severne Moskve, veliki izložbeni park iz sovjetskog doba prestavlja "Rusiju" – prikaz dostignuća zemlje u industriji i poljoprivredi, umetnosti i ratovanju. I dok je sahrani Navaljnog prisustvovao značajan broj, ovaj izložbeni centar svake nedelje privlači desetine hiljada ljudi, od kojih su mnogi domaći turisti sa svojim porodicama koji posećuju prestonicu, poput hodočasnika, iz dalekih krajeva Rusije.

Svi koje je anketirao Si-En-En bili su izuzetno proputinovski orijentisani.

- Sigurno ćemo glasati za Putina, on je Rusiju učinio mnogo boljom zemljom - rekao je Dmitrij (41) koji živi na dalekom severu, a koji je došao sa suprugom da obiđe Moskvu. Dmitrij je rekao i da podržava Putinovu odluku da pokrene rat u Ukrajini.

- Pobeda će biti naša, ako treba i ja ću da se borim - rekao je Dmitrij, koji je u poslu sa nekretninama.

Službenik Sergej (25) rekao je da veruje da je njegov posao siguran i stabilan i negira da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji uticale na životni standard.

- Ne osećam udar sankcija na običnog građanina Rusije - odlučan je Sergej.

Artjom, 30-godišnji inženjer dizajna i Putinov pristalica, rekao je da su rat u Ukrajini i tenzije sa Zapadom doveli Rusiju na pravi put.

- Rusija treba da bude priznata u svetskoj areni, mi nismo drugorazredna zemlja - rekao je on.

Nepredviđeni izazovi

Putinovi napori da ojača ruski ponos, kao i da poboljša životni standard u zemlji, pružili su mu istinsku podršku javnosti tokom mnogo godina.

Ono što je sada nejasno, međutim, jeste koliko će još ta podrška trajati, posebno ako se povećaju ruske ratne žrtve, pojačaju obračuni protiv neistomišljenika i ako ekonomske poteškoće potraju.

Već do sada se suočio sa ozbiljnim i neočekivanim izazovima.

Čak i pre javnog tugovanja za Navaljnim, hiljade Rusa izašlo je da podrži nominaciju antiratne predsedničke nade Borisa Nadeždina, čiju su kandidaturu na kraju odbile ruske izborne vlasti.

Ali to što je Nadeždin prikupio desetine hiljada potpisa podrške bilo je oštar podsetnik da bi se, iako bi rezultat predsedničkih izbora u Rusiji mogao biti neizbežan, Putinova popularnost među običnim Rusima na kraju mogla suočiti sa ozbiljnim izazovom.

BONUS VIDEO: DR Novosti - Kada treba početi sa anti-age rutinom

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)