DVOSTRUKI ARŠINI IZRAELA: "Na nišanu" im gladni Palestinci, a Rusiji prete zbog vojne operacije u Ukrajini

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

04. 03. 2024. u 09:11

U DANIMA dok Izraelci pucaju na kolone gladnih Palestinaca i njihove izbegličke kampove u prenaseljenoj Rafi, a sve to uz prećutnu podršku Zapada, izraelski političari prete Rusiji "agresivnijim stavom" zbog Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

ДВОСТРУКИ АРШИНИ ИЗРАЕЛА: На нишану им гладни Палестинци, а Русији прете због војне операције у Украјини

Foto Tanjug/AP

- Izrael će zauzeti agresivniji stav prema Rusiji - kaže za "Biznis insajder" šef libertarijanskog kluba u izraelskoj vladajućoj partiji Amir Vajtman.

Vajtman je, kako medij prenosi, ovo izjavio nakon što je stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan rekao je da ta bliskoistočna zemlja "radi na obezbeđivanju sistema ranog upozorenja Ukrajini", koji bi, kako navodi, pomogli da se "spasu životi civila od neselektivnih ruskih napada raketama i dronovima".

Zanimljivo je, međutim, da je upravo izraelski list "Harec" nedavno objavio istraživanje koje je pokazalo da je kampanja vazdušnog bombardovanja Izraela u Gazi najneselektivnija u pogledu civilnih žrtava poslednjih godina.

Samo u prve tri nedelje tekuće operacije "Gvozdeni mačevi", udeo civila u ukupnom broju poginulih porastao je na 61 odsto, tako da je broj civilnih žrtava sada znatno veći od prosečnog broja ubijenih civila u svim sukobima širom sveta koji su se desili tokom 20. veka -  gde su oni činili oko polovine poginulih.

Toliko o selektivnosti Izraelskih odbrambenih snaga.

Vajtman, međutim, kaže da nema sumnje da je "Rusija u velikoj meri umešana u ono što se dešava u Izraelu", iako, kako dodaje, nije jasno "na kom nivou" je ta umešanost.

Prema njegovim rečima, Izrael trenutno "nema kapacitet" da obezbeđuje sisteme naoružanja drugim zemljama, ali je dodao da izjava izraelskog ambasadora u UN Erdana o isporukama sistema ranog upozorenja Ukrajini nije "došla iz vedra neba" i da je "samo početak" posvećenosti Izraela Ukrajini.

Ako sukob u Ukrajini ne bude gotov u momentu kada se Izrael "pobrine za svoje lokalne probleme", pripadnik vladajuće stranke te zemlje kaže da bi "izraelsko oružje našlo put do Ukrajine".

Inače, Vajtman je krajem prošle godine Moskvi pretio još direktnije, navodeći da će "Rusija platiti cenu za podršku neprijateljima Izraela".

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski izjavio je ranije ove nedelje da Izrael i Ukrajina vode bitku protiv čovečnosti i međunarodnog humanitarnog prava. 

Komentarišući izjavu izraelskog ambasadora u UN Erdana, koji je uporedio ruske akcije u Ukrajini sa napadom Hamasa na Izrael, Poljanski je rekao: "Delirijum se nastavlja… Pre nedelju dana smo od izraelskog predstavnika čuli da su Ujedinjene nacije Hamas. Danas da je Rusija Hamas."

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)