RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za Novomihajlovku; VSU - Zaustavili smo Ruse kod Avdejevke; Kijev smenio generala (VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 03. 2024. u 07:28 >> 02:48

RAT u Ukrajini - 741. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе за Новомихајловку; ВСУ - Зауставили смо Русе код Авдејевке; Кијев сменио генерала (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Stanje na frontu: Žestoke borbe za Novomihajlovku i severno od Avdejevke; VSU pruža žilav otpor (MAPA/VIDEO)

Ruske trupe nastavljaju da napadaju položaje ukrajinskih oružanih snaga u oblastima tzv. Ukrajina. Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su vazdušne udare na Jamnoje, Volčansk i Bobilovka. Bespilotne letelice su napale mesta gde je bilo koncentrisano neprijateljsko ljudstvo i tehnika u Novodmitrovki, Guljaj-Polje i Katerinovki.

U Samarskoj oblasti u jutarnjim satima dignut je u vazduh oslonac za železnički most i tu su pronađene dve nedetonirane improvizovane eksplozivne naprave. Na sreću, nije bilo žrtava niti veće materijalne štete. Odgovornost za sabotažu preuzeli su ukrajinski obaveštajci.

Ilustracija telegram rybar


Ruska avijacija je aktivna na hersonskom pravcu. Pogađaju područje „dača“ kod Antonovskog mosta, pogođene su dve kontrolne tačke UAV Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Antonovke. Takođe su pogodili položaje u Krinkima i kozačkim logorima. Povećana je aktivnost Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali, oni ponovo pokušavaju da isporuče rezerve na mostobrane.U pravcu Zaporožja kod Rabotina ruska armija juriša na položaje Oružanih snaga Ukrajine uz podršku oklopnih vozila. Jedno važno uporište pogodile su tenkovske posade. Oružane snage Ukrajine se aktivno vraćaju - na nebu su rojevi dronova, ima mnogo rezervi, prema izveštajima sa terena, a VSU uspeva da zadrži napredovanje ruske vojske.

U pravcu Donjecka, ruske oružane snage su sa južne periferije napredovale u centar Novomihajlovke. Ruski pritisak se nastavlja sa istočne i severoistočne strane. Novomihailovka je od strateškog značaja za Oružane snage Ukrajine, njen gubitak predstavlja ozbiljnu pretnju za Ugljedarsku grupu Oružanih snaga Ukrajine. Dakle, VSU se drži svake kuće, ali ruske oružane snage i dalje vode sistematsku ofanzivu. Operacija oslobađanja Krasnogorovke se nastavlja. Ukrajinske oružane snage vrše lokalne kontranapade, ali bezuspešno. U gradu sve vri – aktivno radi ruska avijacija i teška artiljerija.Na Avdejevskom pravcu, VSU nastavlja da zadržava rusku ofanzivu na liniji Berdiči-Orlovka-Tonjenjkoje. Oružane snage Ukrajine za to koriste sve svoje rezerve, a istovremeno pokušavaju da pripreme nove linije odbrane. Brojčana nadmoć mnogo odlučuje. Ako ruska vojska uspe da je ponovo stvori, i to u nekoliko tačaka odjednom, ukrajinske oružane snage, prvo, neće imati vremena da se temeljno ukopaju zapadno od Avdejevke, a drugo, neće moći da upravljaju rezervama - snage će biti potrebne svuda i odjednom.Na Artjomovskom pravcu, ruske jedinice nastavljaju sa napadima u Ivanovskom (Krasni), ali se do sada linija fronta nije promenila. U Bogdanovki ukrajinske trupe pružaju veoma tvrdoglav otpor. Kod Severska ruska vojska je napredovala do istočne periferije Belogorovke. Za sada bez ozbiljnijeg uspeha, ali uz održavanje inicijative.
 

 

VSU: Zaustavili smo Ruse kod Avdejevke

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene snage zaustavile rusko napredovanje ispred grada Avdejevke na istoku Ukrajine, ali da su ruske trupe započele pregrupisavanje u oblasti južnije.

Foto Tanjug/AP

Kijev smenio još jednog vojnog komandanta

Komandant jedinica za podršku Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Gerega smenjen je s dužnosti, a njegovo mesto je zauzeo Aleksandar Jakovec, sledi iz ukaza koji je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika Ukrajine. Zelenski najavljuje još primena na komadnim položajima.

Foto Tanjug/AP

Pentagon planira evakuaciju Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi biti evakuisan iz Kijeva usled teške situacije na frontu, smatra bivši saradnik Pentagona Stiven Brajen.

 

GUR: Srušili smo most kod Samare

Ukrajina je saopštila da je u ponedeljak digla u vazduh železnički most u ruskom jugozapadnom regionu Samare jer je korišćen za transport „vojnog tereta“.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio 1400 vojnika, i desetak komada tehnike

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 360 vojnika, dva oklopna transportera i sistem Grad na donjeckom pravcu;

Ruske oružane snage su zauzele povoljnije linije na avdejevskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 490 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Ruska PVO oborila je 81 dron Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske trupe su poboljšale taktičku situaciju na kupjanskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 160 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 320 ljudi i 9 jedinica tehnike na južnodonjeckom pravcu;

Ruske oružane snage su pogodile dve kontrolne tačke bespilotnih letelica protivnika u području Novokalinova u DNR i Antonovke u Hersonskoj oblasti;

Ruske oružane snage uništile su dva lansera Hajmarsa na hersonskom pravcu.

 

Su-34 sa FAB-500 uništio uporište VSU

Ruski lovci-bombarderi Su-34 napali su vazdušnim bombama FAB-500 uporište i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine na kasnolimanskom pravcu, saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se ističe, ciljevi su uništeni, posade su se bezbedno vratile na poletni aerodrom.

Supersonični lovci-bombarderi Su-34, koji su u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, svakodnevno izvršavaju misije uništavanja neprijateljskih položaja i objekata.

Karusel T-80BV

Posade tenkova T-80BV grupe "Dnjepar" uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, kordinate cilja obezbedili su izviđačku dronovi. Tenkisti rade po metodi "karusel": Ispale nekoliko hitaca, i menjaju položaj. Nakon toga, počinje nepad sa drugog pravca.

Foto printskrin jutjub MO Rusije

Ministarstvo je dodalo da nakon završetka borbenih radova, tenkisti prelaze u pozadinu, gde vrše pretovar, održavanje i manje popravke, a zatim ponovo kreću u napad.

 

Rusija pokreće pitanje upotrebe hemijskog otrova od strane Kijeva

Rusija sistematski prati i dokumentuje upotrebu otrovnih hemijskih supstanci od strane ukrajinskih oružanih snaga u zoni specijalne vojne operacije, rekao je za „Izvestija“ zamenik ministra industrije i trgovine Kiril Lisogorski, prenosi Sputnjik. 

„Tokom predstojeće 105. sednice Izvršnog veća Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) 5. marta, definitivno ćemo postaviti pitanja o sistemskoj upotrebi toksičnih hemikalija od strane ukrajinskih militanata i zahtevaćemo da ta organizacija da odgovarajuće procena ove kriminalne aktivnosti sa stanovišta međunarodnog prava“, rekao je on.

Lisogorski smatra da će Ukrajina ometati objektivno i nepristrasno razmatranje ovog pitanja na u OZHO.

Ranije je saopšteno da je ruski FSB priveo trojicu stanovnika Melitopolja osumnjičenih da su pripremali terorističke napade upotrebom hemijskog oružja. Portal Izvestija pišu da su mete ovih napada trebalo da budu ruska vojska i gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Tokom pretresa, između ostalog, oduzeto je hemijsko sredstvo BZ koje utiče na centralni nervni sistem čoveka, izazivajući halucinacije, strah, depresiju, slepilo i gluvoću.

"Ukrajinci gađaju infrastrukturu jer ne postižu pobede na frontu"

Ukrajinske trupe napadaju civilnu infrastrukturu zbog neuspeha na frontu, rekao je za Izvestija gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki, prenosi Sputnjik. 

„Gađaju infrastrukturu jer ne postižu pobede na frontu“, objasnio je on.

Istovremeno, kako je primetio Balicki, na liniji fronta se trenutno dešavaju prilično ozbiljne promene - ruska vojska napreduje.

„I čim se ova napredovanja malo pojačaju, tako da neprijatelja potisnemo bar na nivo Zaporožja (grada pod privremenom kontrolom Kijeva), granatiranje takvim intenzitetom, možda neće prestati, ali će barem biti ograničena u značajnoj meri“, rekao je gubernator.

BONUS VIDEO:

RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju