PRVA TAKVA ODREDBA U CELOM SVETU: U ovoj evropskoj zemlji stupa na snagu zakon o dobrovoljnom prekidu trudnoće

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

04. 03. 2024. u 07:45

FRANCUSKA će danas postati prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih zemalja u kojima se to pravo ograničava.

ПРВА ТАКВА ОДРЕДБА У ЦЕЛОМ СВЕТУ: У овој европској земљи ступа на снагу закон о добровољном прекиду трудноће

Foto Shutterstock

Predstavnici oba doma francuskog parlamenta - Senata i Narodne skupštine, okupiće se na svečanosti u dvorcu Versaj gde treba da odobre izmenu Ustava koju je predložila vlada.

Kako prenose agencije, četiri dana pre 8. marta, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom će se u član 34 Ustava uvesti rečenica - "Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće".

- Kada su prava žena napadnuta širom sveta, Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka - rekao je nedavno premijer Gabrijel Atal.

To će biti "prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Evropi, već i u svetu", rekao je Li Hoktor, stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na abortus.

Prava na abortus podržalo više od 80 odsto stanovništva

Prema anketama, upisivanje prava na abortus u Ustav podržava više od 80 odsto francuskog stanovništva, javljaju agencije.

Protivnici abortusa najavili su skup ispred dvorca Versaj tokom dana, dok će pristalice prekida trudnoće okupiti na trgu Trokadero. Taj skup u Parizu su inicirale gradske vlasti i organizacije za prava žena.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine posle apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras i Fransoaz Sagan priznale da su imale abortus.

(Kurir)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!