DA LI FRANCUSKI SPECIJALCI KREĆU PUT UKRAJINE? Makron sazvao hitan sastanak lidera svih stranaka

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 03. 2024. u 20:11

FRANCUSKI ugledni mediji Le Mond i Le Figaro na svojim naslovnim stranama objavili su veliki tekst da će francuski predsednik Emanuel Makron u četvrtak 7. marta 2024. godine održati u Jelisejskoj palati sastanak sa svim liderima parlamentarnim stranaka, a sastanku će prisustvovati i premijer Gabrijel Atal.

ДА ЛИ ФРАНЦУСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ КРЕЋУ ПУТ УКРАЈИНЕ? Макрон сазвао хитан састанак лидера свих странака

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi glavna tema je situacija u Ukrajini. U istom formatu lideri svih stranaka prisustvovali su sastnaku kod Markona nekoliko dana posle 7. oktobra 2023. kada je Hamas iz Gaze napao jug Izraela.

Odluka o sastanku dolazi 5 dana posle sastanaka 25 članica NATO i Eu gde se razgovaralo o slanju vojnih jednica alijanse i EU u Ukrajinu kao pomoć Kijevu što je izazvalo žestoku reakciju Moskve i pretnju nuklearnim ratom što je i ruski predsednik u govoru pred poslanicima Savezne skupštine već ponovio.

Iako je bilo kolebanja među većinom zemalja, neke nisu odustajale od slanja vojske. Među njima su: Estonija, Holandija, Kanada i Francuska, u kojoj nema jednistvenog stava o toj temi. Dok su predsednik Makron i premijer Atali „ZA“, francuski šef diplomatije je „Protiv“.

Le Mond navodi od svojih izvora da Francuska razmatra mogućnost da dozvoli specijalnim snagama i drugim vojnim jedinicama da pređu granicu Ukrajine kako bi predstavljala „stratešku dilemu“ za Rusku Federaciju“.

Zvanično, Pariz negira prisustvo svoje vojske u Ukrajini.

Francusko vojno prisustvo moglo bi da „zaštiti neke teritorije Ukrajine“ i ograniči napade iz Rusije navodi ovaj ugledni mediji.

Predsednički tabor namerava da rat u Ukrajini i odnos prema Rusiji bude tema kampanje za evropske izbore 9. juna. U intervjuu za Le Figaro u četvrtak, šef liste koju je izabrao Emanuel Makron, Valeri Hejer, branila je stav šefa države: „ Bezbednost Ukrajinaca je naša. Stoga ne treba isključiti nijednu opciju. Nećemo reći Vladimiru Putinu da ćemo, u principu, isključiti mogućnost da se branimo: to je strateški BA Ba.

U utorak, u Narodnoj skupštini, Gabrijel Atal je napao Marin Le Pen na tu temu. „ Ima razloga da se zapitamo da li se trupe Vladimira Putina već nalaze u našoj zemlji “, rekao je premijer, ukazujući na grupu Nacionalnog okupljanja, dok je trostruki predsednički kandidat optužio Emanuela Makrona da je „napravio korak ka zajedništvu “ .

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)