AMERIČKI ABRAMS PREŽIVEO TRI DANA: Mnogo hvaljeni tenk uništen po dolasku na prvu liniju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 02. 2024. u 17:30

SNIMAK koji je objavljen 26. februara pružio je prvu potvrdu uništenja tenka M1A1 Abrams koji je koristila ukrajinska vojska.

АМЕРИЧКИ АБРАМС ПРЕЖИВЕО ТРИ ДАНА: Много хваљени тенк уништен по доласку на прву линију (ВИДЕО)

Foto EPA/Profimedia

Tenk je bio gađan dronom „kamikazom“ za jednokratnu upotrebu i pretrpeo je najmanje jedan pogodak od strane ručnog raketnog bacača. Ovo se dogodilo u Berdičiju severozapadno od Avdejevke, ključnog grada Donbasa koji su ukrajinske snage nedavno napustile nakon što su izgubile mnogo vojnika.

Potvrda o uništenju tenka desila se samo tri dana nakon što su snimci dronom napravljeni 23. februara pružili prvu potvrdu da su tenkovi Abrams raspoređeni na frontu u Ukrajini, a za vozilo se smatralo da je trajalo nešto manje od nedelju dana, a verovatno i samo tri dana. pre nego što je neutralisano. Snimak uništenog tenka dronom izbliza pokazuje da je njegov motorni prostor bio u plamenu, a odeljak za municiju izgoreo.

Ranije se dugo spekulisalo da će tenkovi Abrams brzo početi da trpe gubitke ako budu raspoređeni u blizini linija fronta protiv ruskih snaga, pri čemu je M1A1 pokazao samo vrlo ograničenu sposobnost preživljavanja kada ga je iračka vojska rasporedila u okruženjima mnogo slabijeg intenziteta. Bolje oklopljeni britanski tenk Challenger 2, kome za razliku od tenka Abrams nije značajno smanjena zaštita pre isporuke, takođe je veoma brzo pretrpeo gubitke nakon što je uključen u borbu u avgustu 2023. godine.

Nedostatak oklopa sa osiromašenim uranijumom ostaje ključna razlika između modela izvezene u Ukrajinu i Irak i one koje koristi američka vojska.

Foto telegram© Vladimir Salьdo

 

Ostaje neizvesno da li je izgubljeni tenk Abrams zapravo prvi koji je uništen u Donbasu, a snimak objavljen 23. februara odvojen je od prethodno pomenutog, posebno pokazuje jedno od vozila koje stoji pored puta. Iako nije bilo jasno da li je vozilo neutralisano i napušteno, ili postoji neko drugo objašnjenje za njegov neuobičajen položaj u ratnoj zoni, uveliko se spekulisalo da je i ovo vozilo pogođeno u borbi.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave