RAT U UKRAJINI: Ruska vojska nastavlja ofanzivu; Danska poslala svu artiljeriju u Ukrajinu (VIDEO)

Novosti online

18. 02. 2024. u 07:57 >> 00:54

RAT u Ukrajini – 725. dan. Ruska vojska je u potpunosti zauzela Avdejevku i blokira preostale vojnike u fabrici koksa, saopštio je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu. Američki predsednik Džozef Bajden smatra da Ukrajina može izgubiti velike teritorije pre nego što bude odobrena američka pomoć.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска наставља офанзиву; Данска послала сву артиљерију у Украјину (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Ukrajina optužuje Rusiju da je pogubila ranjene zatvorenike u Avdejevki

 

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su otvorile istragu o navodnom incidentu u kojem su ruske snage pucake na šest nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdejevka, i na još dva pripadnika ukrajisnke vojske u selu Vesele u istom regionu, nakon što je Rusija preuzela punu kontrolu nad tim gradom.

- Istraga o pucnjavi na nenaoružane ukrajinske ratne zarobljenike u Avdejevki i Veseleu je pokrenuta - navelo je tužilaštvo u Donjeckoj oblasti u objavi na svom Telegram kanalu.

Tužilaštvo je dodalo da je šest ukrajinaca u Avdejevki teško povređeno i da čekaju evakuaciju.

Portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je da još nema potvrde o tome da li su ukrajinski vojnici u Avdijevki ubijeni, prenosi Rojters pozivajući se na urkajinski javni servis Suspilne.

Tužilaštvo u Donjecku saopštilo je da se na video snimku koji je snimila bespilotna letelica vidi kako ruski vojnik iz automatskog oružja puca na dvojicu zarobljenih ukrajinski vojnika iz neposredne blizine kod sela Veselea u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajinska vojska je ranije danas na zvaničnom Telegram kanalu podelila video snimak koji je, kako piše Rojters, snimljen dronom na kome se vidi kako u uskom rovu osoba koja je u opisu objave opisana kao ruski oficir, prilazi dvojici uniformisanih lica koja su identifikovana kao Ukrajinci i zatim puca u njih.

Osobe koje je ukrajinska vojska identifikovala kao svoje pripadnike, kako se vidi na snimku, nisu pokušavali da se odbrane.

Rusija je ranije demantovala tvrdnje Kijeva o ubijanju zarobljenih ukrajinskih vojnika.

 

 

Putin: Ukrajina i dalje dobija od Rusije novac za tranzit ruskog gasa u Evropu

 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina i dalje dobija od Rusije novac za tranzit ruskog gasa u Evropu, uprkos ratnim sukobima.

- Oni od nas dobijaju novac za tranzit, ma koliko to čudno zvučalo...I o tome malo ko priča - rekao je Putin u intervjuu za televiziju "Rusija 1".

Putin je podsetio da jedna linija gasovoda prolazi kroz Ukrajinu, a da je drugi krak za Nemačku ukrajinska strana zatvorila. 

Putin je naveo da postoji i ruta za snabdevanje gasom preko Poljske.

Ruski predsednik je naglasio da Evropljani moraju sami da odluče da li im je potreban ruski gas, a da će se Rusija, kako je naveo, u svakom slučaju snaći, objavila je agencija Interfaks.

Putin je ukazao da sve zavisi samo od odluke nemačke vlade. 

Putin je istakao da se industrijska proizvodnja sada seli iz Evrope u druge zemlje, uključujući i SAD, gde su stvoreni povoljniji uslovi i gde su energenti jeftiniji.

 

 

Kremlj: Ruska vojska nastavlja ofanzivu

„U ovom trenutku ministar odbrane (Sergej Šojgu) i načelnik Generalštaba (Valerij Gerasimov) izveštavaju predsednika Putina da naše jedinice nastavljaju ofanzivu i ne dozvoljavaju neprijatelju da se učvrsti na novim linijama“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane:

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 1.500 ljudi tokom odbrane Avdejevke. Ruska vojska napredovala 8,6 kilometara;

◾Ukrajinske oružane snage izgubile su više od 190 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
◾Oružane snage Rusije pogodile su kontrolni centar 31. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Želanskog DNR, skladišta goriva i municije;
◾Ruske oružane snage na donjeckom pravcu poboljšale su položaje duž linije fronta;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 100 vojnika na krasnolimanskom pravcu;
◾Ruske PVO snage oborile su 105 dronova Oružanih snaga Ukrajine;
◾Ruske trupe na hersonskom pravcu zauzele su povoljnije položaje i porazile ukrajinske oružane snage u četiri regiona;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 40 vojnika na kupjanskom pravcu.

"Zemlje EU ne čine dovoljno za Kijev"

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da je ta zemlja isporučila „svu svoju artiljeriju” Ukrajini, piše lista Jyllands-Posten. Prema rečima premijerke, zemlje EU ne čine dovoljno za Kijev.

„Danska strana je donirala svu svoju artiljeriju. Žao mi je što ovo kažem, prijatelji, ali još uvek ima municije u skladištima Evrope“, rekla je Frederiksen.

Ona je pozvala da se na drugu godišnjicu početka specijalne vojne operacije Ukrajini obezbedi municija, artiljerija, rakete dugog dometa, bespilotnim letelicama, lovcima F-16.

Mete Frederiksen je naglasila da kratkoročno, Evropska unija mora da pruži Ukrajini ono što joj je potrebno, „a dugoročno, Ukrajina mora biti dobrodošla u EU i NATO“.

Zašto je oslobođenje Avdejevke toliko važno?

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, ukrajinske snage su očajnički pokušavale da zadrže svoje položaje u Avdejevki suočene sa nadmoćnim ruskim trupama koje su odsekle ukrajinski garnizon.

Postoji više razloga zašto je Kijev oklevao da preda Avdejevku uprkos velikim gubicima, kaže ruski akademik specijalizovan za vojne i međunarodne poslove Andrej Koškin, a o čemu je reč možete pročitati u objavi koja sledi:

 

Putin: Zahvalni smo vojsci koja je učestvovala u borbama za Avdejevku

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zahvalnost pripadnicima ruske vojske koji su učestvovali u borbama za Avdejevku, navodi se u telegramu koji je ruski lider uputio general-puvniku Andreju Mordvičevu.

„Za odlična borbena dejstva objavljujem zahvalnost svim pripadnicima vaše vojne grupacije koji su učestvovali u borbama za Avdejevku. Nek je večna slava svim herojima koji su pali prilikom rešavanja zadataka specijalne vojne operacije“, navodi se u telegramu.

„U borbama za Avdejevku učestvovali su 30. posebna motorizovana brigada 2. armije, 35. posebna motorizovana brigada, 55. posebna motorizovana brigada, 74. posebna motorizovana brigada, 9. posebna motorizovana brigada, 114. posebna motorizovana brigada, 1.454. motorizovani puk, 10. tenkovski puk 1. armijskog korpusa, 6. tenkovski puk, 80. tenkovski puk. 239. tenkovski puk 90. tenkovske divizije“, ističe se u telegramu.

Britanski savetnici Kijeva su krivi za smrt ratnih zarobljenika i posade Il-76?

Britanski savetnici Kijeva krivi su za smrt ratnih zarobljenika i posade Il-76, oborenog ukrajinskom raketom, rekao je za Sputnjik obavešteni izvor upoznat sa situacijom.

„Napad na Il-76 izveden je pod pritiskom britanskih savetnika bez koordinacije sa štabom protivvazdušne odbrane u Kijevu i bez dodatne provere informacija o kretanju aviona iznad Belgorodske oblasti“, rekao je on.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad Belgorodske oblasti vojno-transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u kojem se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika koji su leteli na razmenu. Svi oni, kao i tri prateća ruska oficira i šest članova posade su poginuli.

Bajden urgirao za novu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden je posle povlačenja ukrajinskih trupa iz Avdejevke pozvao kongresmene da odmah usvoje predlog zakona o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Istovremeno, Bajden je priznao da bi Ukrajina mogla izgubiti još teritorija pre nego što stigne američka pomoć.

Prvo beg, pa naredba o povlačenju

Naredba glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da se napusti Avdejevka stigla je samo dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?