TRAMP PLAŠI EU: Evropljani predlažu stvaranje sopstvenog nuklearnog kišobrana (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 02. 2024. u 22:11

EVROPSKA unija mogla bi da razmisli o razvoju sopstvenog programa za nuklearno oružje u svetlu nedavnih izjava bivšeg američkog lidera Donalda Trampa, izjavila je zamenica predsednika Evropskog parlamenta Katarina Barlej u intervjuu za nemački list „Tagešpigel“.

ТРАМП ПЛАШИ ЕУ: Европљани предлажу стварање сопственог нуклеарног кишобрана (ВИДЕО)

Foto: Printcreen/RTS

-Sada je NATO odgovoran za nuklearno obuzdavanje (protivnika) u Evropi. Kako je primetio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, u interesu je Amerikanaca da nastave da ispunjavaju te obaveze. S obzirom na nedavne izjave Donalda Trampa, na to se više ne može računati. To pitanje bi moglo da se iznese na razmatranje u EU na putu stvaranja zajedničke evropske vojske, kazala je Barlej.

Ona je napomenula da treba što pre formirati „zajedničku evropsku vojsku“, ali je istovremeno priznala da je za realizaciju te ideje potrebno vreme.

Foto DGA

Po rečima Barlej, glavni prioriteti u ovoj fazi treba da bude pitanje formiranja zajedničkog evropskog sistema PVO „Nebeski štit“ i stvaranje mehanizma za zajedničku kupovinu naoružanja. Takođe je istakla da EU treba da preuzme odgovornost za nastavak isporuka vojne pomoći Ukrajini, ukoliko SAD to obustave.

Bivši američki predsednik Donald Tramp ranije je izjavio da ne bi sprečio Rusiju da napadne zemlje NATO ukoliko one odbijaju da ispunjavaju finansijske obaveze prema Alijansi.

Tramp je, inače, više puta govorio da ne veruje u želju NATO da štiti SAD. Dok je bio na dužnosti predsednika bio je nezadovoljan radom Alijanse i pretio je da će SAD izaći iz bloka ukoliko evropski partneri ne budu snosili veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama