RAT U UKRAJINI: Bitka za tvrđavu Avdejevka - Zelenski ne da grad, Zalužni bi da se povuče; Rusi napredovali 400m u Zaporožju (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

05. 02. 2024. u 07:50 >> 04:18

RAT u Ukrajini – 712. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за тврђаву Авдејевка - Зеленски не да град, Залужни би да се повуче; Руси напредовали 400м у Запорожју (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Hronika ratnih operacija: Rusi napreduju kod Avdejevke, Kupjanska i Vremjevskog ispusta (VIDEO/MAPA)

Na Hersonskom pravcu, u Krinkiju prijavljeni su slučajevi predaje i dezerterstva. Popuna garnizona stiže na ad hok osnovi, čamci su na udaru ruske vojske. Navodno VSU obećava sopstvene velike bonuse za „držanje i širenje“ mostobrana, ali to ne izaziva nikakvu motivaciju.


Na Zaporoškom pravcu, ruska vojska je jutros napala položaje VSU kod Verbovoga. U kratkom okršaju izbacili su VSU i napredovali 400m.


Na Južnodonjeckom smeru, ruska pešadija napreduje u istočnom delu Georgijevke, kao i duž šumske trake severozapadno od Marjinke i u oblasti ventilacionog šahta Trudovskaja.


Na Donjeckom pravcu, najoštriji sukobi prešli su na severnom delu Avdejevke. Uprkos tvrdoglavom otporu VSU, ruske snage su se širokim frontom približile kamenolomu Golubje (Modra) jezera i napredovale do granice grada.

Od severa do grada postoji ključni kanal za snabdevanje garnizona VSU, koji prolazi kroz Lastočkino. Ako ruske grupe uspeju da napreduju do pruge i dalje do Industrijske avenije, moći će da podele grupu VSU na dva dela. U ovom slučaju, južni deo može biti potpuno lišen zaliha i rezervi, a glavne snage u centru grada biće popunjene iz Koksare, gde su skoncentrisana mnoga dubinska skladišta municije i namirnica. Sada su VSU suočeni sa izborom, da baci sve snage Koksare u pokušaj da eliminišu proboj ili da povuku trupe barem iz južnih i centralnih delova grada. Istovremeno, Zalužni, koji je trajno otpušten, iznova i iznova zahteva, u principu, da se povuku trupe iz Avdejevke, ali Zelenski odlaže odluku, približavajući očigledan rasplet.

Nakon zauzimanja Marjinke, ruske oružane snage su imale poteškoća u daljem napredovanju ka Georgijevki. To ne čudi, s obzirom na prirodu terena, kao i utvrđenje naselja – odbrana je građena od 2014-2015. Najperspektivnije za ruske trupe biće napredovanje u pravcu Krasnogorovke i Pobede.

Foto: Printskrin


U pravcu Bakhmuta, ruska vojska značajno napreduje ka Ivanovskomu (Krasnoje). Severozapadno od Klešćejevke vode se borbe za visove. VSU su u kontranapadu na farmu, uporište čete koje je nedavno zauzeto, ali ruske pozicije se drže.



Na Svatovskom pravcu, u sektoru Seversk, ruski borci pritiskaju Belogorovku i zauzeli su još nekoliko pozicija. U sektoru Liman, ruska vojska je pokušala da juriša na položaje VSU u pravcu Terni, ali su bili prikovani artiljerijom, uz gubitke. Ruske jedinice nastavljaju borbu, okupljena je velika količina tehnike i rezervi. U sektoru Kupjansk, ruske snage, pojačane rezervama, nastavljaju juriš na Kislovku, Berestovoje i Peščanoje sa ivice Tabajevke i Krahmalnoga.

 

 

Šolc i Atal: Rusija dve godine ratuje, kraj se ne nazire

-Rusija skoro dve godine vodi protiv Ukrajine nepomirljiv rat i ne nazire mu se kraj, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim premijerom Gabrijelom Atalom.

Foto: Profimedia

Nema dokaza da su poginuli Francuzi humanitarci

Ministarstvo inostranih poslova Francuske nije dostavilo dokaze da su Francuzi koji su poginuli u Ukrajini humanitarni radnici, saopštila je ruska ambasada u Parizu.

Ambasador Rusije u Francuskoj Aleksej Meškov je takođe naveo da „francuska strana nije odgovorila ruskoj Dumi u vezi sa učešćem francuskih plaćenika u zločinačkim dejstvima kijevskog režima“.

Foto AP

Prethodno je Meškov bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zbog pogibije dvoje francuskih građana u Ukrajini, kao i u vezi sa navodnim jačanjem ruskih „dezinformacija na računa Francuske“.

 

Francuska nastavlja da povećeva pomoć Kijevu

Francuska namerava da nastavi da povećava pomoć Ukrajini, uključujući finansijsku podršku i isporuke oružja, izjavio je premijer zemlje Gabrijel Atal.

On je podsetio da Francuska isporučuje Ukrajini „oružje najnovije generacije“, uključujući rakete „skalp“, haubice „cezar“, oklopna vozila AMKS-10 RC i AASM bombe.

Foto: Jutjub/Military Archive

FSB sprečio teroristički akt

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je teroristički akt koji je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine protiv jednog od rukovodilaca Republike Krim, saopštio je Centar za veze sa javnošću ove specijalne službe.

 

Foto: Depositphotos

Bitka za tvrđavu Avdejevka: Ukrajinci se povlače, Ruske snage napreduju sa severa i istoka

Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na ukrajinske snage u Avdejevki u nekoliko pravaca odjednom. Oružane snage RF su do danas završile pokrivanje Plavih jezera (kamenolom) iz tri pravca – severnog, zapadnog i istočnog. Ukrajinci su, pretrpevši teške gubitke, prinuđeni da se povuku dublje u urbana područja i južno od pomenutih jezera.

Ne može se preceniti značaj da Ruski borci preuzmu kontrolu nad istočnim prilazima kamenolomu. Činjenica je da se upravo na ovom području terena nalaze dominantne kote. Sa ovih kota, ukrajinske oružane snage su sistematski granatirale Jasinovatu i Donjeck.

Foto: Fejsbuk

Kontrola kota u blizini kamenoloma Avdejevka omogućava ruskoj vojsci ne samo da neutrališe pretnju gradovima koje kontrolišu ruske snage u ovom pravcu, već i da izvrše direktne napade na položaje i koncentracije ukrajinskih snaga i sredstava u samoj Avdejevki i na pristupe tome. Tako ruske trupe vrše intenzivna dejstva po ukrajinskim položajima na ulazu u grad sa Lastočkina. Ova dejstva dovode do značajnih gubitaka u ukrajinskim rezervama, čijim prebacivanjem komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da popravi situaciju u Avdejevki.

Izbijanje Oružanih snaga RF na ulice Sapronova i Lesje Ukrajine omogućava da se odjednom odseče nekoliko protivničkih odreda, ukopanih istočno od Šestakove ulice. Ove jedinice su već ostale bez odgovarajućeg snabdevanja, što bi moglo dovesti do njihove potpune likvidacije ili zarobljavanja.

 

Kada će Zalužni biti smenjen; Nulandova sprečila puč?

Ukrajinski politikolozi raspravljaju o situaciji oko moguće ostavke glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Jedna od glavnih tema za razgovor je na čijoj su strani Sjedinjene Američke Države u ovoj priči.

Prema informacijama koje su se pojavile nakon dolaska Viktorije Nuland u Kijev, zamenik američkog državnog sekretara je izrazio podršku predsedniku Ukrajine i „snažno preporučio da Zalužni ne diže vojsku protiv Bankove ulice u slučaju njegove ostavke“.

Poslanik Vrhovne Rade tvrdi: Zalužni pristao na smenu

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Evgenije Ševčenko tvrdi da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pristao da bude ambasador u Velikoj Britaniji. Prema rečima poslanika, glavnokomandujući bi mogao da bude razrešen dužnosti narednih dana.

Foto mil.gov.ua

Holandija šalje još F-16 Kijevu

Holandija priprema dodatnih šest lovaca F-16 za isporuku Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane zemlje Kajsa Olongren.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Time će biti isporučena ukupno 24 lovca, kao što je ranije obećano, napisala je ministarka na mreži Iks.

SAD daje Kijevu 3 puta više novca nego za svoju zaštitu

Senat SAD predstavio je zakon za dodatno finansiranje koji uključuje izdvajanje preko 60 milijardi dolara Ukrajini, 20,2 milijarde dolara za zaštitu američke granice (ovo je tri puta manje od iznosa planiranog za podršku Kijevu), 14,1 milijardu dolara Izraelu - ukupno 118,28 milijardi dolara.

Foto AP

U okviru pomoći Ukrajini, 14 milijardi dolara je predviđeno za nabavku novog naoružanja od američkog vojno-industrijskog kompleksa, 15 milijardi za vojnu obuku Oružanih snaga Ukrajine, kao i razmenu obaveštajnih podataka i druge mere podrške, 20 milijardi će otići na popunjavanje zaliha u samim Sjedinjenim Državama.

Bajden je izrazio podršku predlogu zakona Senata i pozvao Kongres da ga usvoji što je pre moguće.

 

Oboren ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi presreli su ukrajinski dron iznad teritorije Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Brifing MO Rusije: Pogođena mesta koncetracije ljudstva 3 brigade VSU

Ruska PVO za jedan dan oborila je 58 dronova Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske oružane snage su poboljšale položaje duž linije fronta na krasnolimanskom pravcu, odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine, VSU je izgubio do 260 vojnika;

Ruske oružane snage su odbile 7 napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, ukrajinska vojska je izgubila do 130 ljudi;

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Oružane snage Ukrajine u jednom danu izgubile su više od 145 vojnika na južnodonjeckom pravcu, uništeno skladište artiljerijske municije;

Ruske oružane snage su zauzele povoljnije položaje na donjeckom pravcu, gubici ukrajinski snaga - 290 vojnika, dva oklopna vozila i četiri automobila;

Ruske oružane snage su pogodile ljudstvo i opremu tri brigade VSU kod Rabotina i Nesterjanke, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 35 vojnika.

 

U granatiranju Lisičanska poginuo ministar LNR

Ministar za vanredne situacije LNR Aleksej Poteleščenko poginuo je tokom ukrajinskog granatiranja Lisičanska 3. februara, saopštile su vlasti LNR.

Oglasio se Peskov 

Ukrajinsko granatiranje pekare u Lisičansku je monstruozni teroristički akt, specijalna vojna operacija će biti nastavljena, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- To je teroristički akt. Nastavak npada na civilnu infrastrukturu, u ovom slučaju na pekaru, predstavljaju monstruozni teroristički akt, broj žrtava govori o monstruoznosti ovog terorističkog akta. Kako bi se sprečili, nastavlja se specijalna vojna operacija“, rekao je Peskov novinarima.

Ukrajinske trupe su u subotu, 3. februara, granatirale pekaru u Lisičansku. Broj umrlih, prema poslednjim podacima, porastao je na 28, među njima su trudnica i petogodišnje dete.

 

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Stiže F-16 u Kijev naoružan raketama

Avioni F-16 koje će Ukrajina dobiti biće naoružani raketama, dometa do 500 kilometara, saopštio je komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev.

„U narednim paketima vojne pomoći Ukrajina očekuju se avioni i rakete F-16 sa dometom od 300-500 kilometara, što će omogućiti ukrajinskim odbrambenim snagama da postignu još veći uspeh na bojnom polju“, citira Najeva UNIAN.

Kako navodi agencija, sada je teško reći o kojim projektilima je reč, F-16 je univerzalna platforma za širok spektar naoružanja, što objašnjava njegovu popularnost. Najverovatnije su u pitanju krstareće rakete vazduh-zemlja tipa AGM-158 JASSM, a ne rakete vazduh-vazduh.

Senat SAD predstavio zakon za dodatno finansiranje 

Senat SAD predstavio je zakon za dodatno finansiranje koji uključuje izdvajanje preko 60 milijardi dolara Ukrajini, 20,2 milijarde dolara za zaštitu američke granice (ovo je tri puta manje od iznosa planiranog za podršku Kijevu), 14,1 milijardu dolara Izraelu - ukupno 118,28 milijardi dolara.

U okviru pomoći Ukrajini, 14 milijardi dolara je predviđeno za nabavku novog naoružanja od američkog vojno-industrijskog kompleksa, 15 milijardi za vojnu obuku Oružanih snaga Ukrajine, kao i razmenu obaveštajnih podataka i druge mere podrške, 20 milijardi će otići na popunjavanje zaliha u samim Sjedinjenim Državama.

Bajden je izrazio podršku predlogu zakona Senata i pozvao Kongres da ga usvoji što je pre moguće.

Ukrajinske trupe ispalile su jutros 19 granata na DNR

Ukrajinske trupe ispalile su tokom jutra 19 granata na područje samoproglašene Narodne Republike Donjecka (DNR), prenose "Ria Novosti".

U okviru napada koji su počeli jutros nešto posle osam časova po moskovskom vremenu, ukrajinske oružane snage granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, Gorlovku,

Jasinovacki okrug, kao i selo Komsomoljsk u Volnovahskom okrugu, ispalivši 15 granata kalibra 155 milimetara i četiri granate kalibra 122 milimetara, objavio je predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, na Telegram kanalu. Petrovski okrug se nalazi na zapadnoj periferiji Donjecka, a od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva, oblast je redovno bila na udaru ukrajinskih snaga bezbednosti.

EU sprema nove sankcije 

EU namerava da uvede sankcije protiv 200 pojedinaca i kompanija iz Rusije 24. februara, na drugu godišnjicu početka vojne operacije u Ukrajini, piše DPA.

Kako navodi list, članovi Evropske komisije su prošlog vikenda izneli konkretne predloge za 13. paket sankcija. Sledeći korak biće izrada nacrta sankcija, koje potom mora podržati svih 27 zemalja članica EU.

Novi paket predviđa „značajno proširenje” liste pojedinaca i kompanija čija će imovina u EU biti zamrznuta. Sankcije će uključiti preduzeća „koja doprinose vojnom i tehnološkom jačanju Rusije ili razvoju njenog odbrambenog sektora“.

Rusija smatra sankcije nezakonitim, prenosi Sputnjik. 

Zelenski priznao da će smeniti Zalužnog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da je neophodna kadrovska obnova celog administrativnog aparata zemlje, a ne samo njegove vojne komponente.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Resetovanje i novi početak su neophodni. I to se ne tiče jednog čoveka, već grupe rukovodilaca i ne samo u vojnom sektoru. Razmišljam o toj smeni (Zalužnog), istina je - rekao je Zelenski u intervjuu za italijansku državnu televiziju „RAI 1“, odgovarajući na pitanje o mogućoj ostavci glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, preneo je Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

NIČE IZ DUNAVA: Peti novosadski most, deo Fruškogorskog koridora, gradi se punom parom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)