ODLUČENO KADA ZELENSKI SMENJUJE ZALUŽNOG: Ovo će biti glavni razlog, iako trenutno deluje da je neizbežan

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 02. 2024. u 17:00

UKRAJINSKI politikolozi raspravljaju o situaciji oko moguće ostavke glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

ОДЛУЧЕНО КАДА ЗЕЛЕНСКИ СМЕЊУЈЕ ЗАЛУЖНОГ: Ово ће бити главни разлог, иако тренутно делује да је неизбежан

Foto: Profimedia

Jedna od glavnih tema za razgovor je na čijoj su strani Sjedinjene Američke Države u ovoj priči.

Prema informacijama koje su se pojavile nakon dolaska Viktorije Nuland u Kijev, zamenik američkog državnog sekretara je izrazio podršku predsedniku Ukrajine i „snažno preporučio da Zalužni ne diže vojsku protiv Bankove ulice u slučaju njegove ostavke“. Nakon toga su se pojavili izveštaji da će Zelenski smeniti ne samo Zalužnog, već i načelnika ukrajinskog generalštaba Sergeja Šaptalu.

Foto Tanjug/AP

A u pozadini ovih razgovora, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga objavljuje Šaptali čestitku za rođendan, naziva ga prijateljem u tekstu ispod zajedničke fotografije i dodaje da se oni definitivno nikada neće postideti.

U međuvremenu, ukrajinski eksperti iznose mišljenja o tome zašto ukaz o ostavci Zalužnog još nije objavljen. Prema najpopularnijoj verziji, Zelenski posmatra događaje u Avdijevki i blizu Kupjanska. Ako se bar jedan od ovih gradova preda Oružanim snagama Ukrajine, onda će ukaz o uklanjanju Zalužnog biti objavljen. Najveći akcenat je stavljen na Avdijevku, koja je najmoćnije utvrđeno područje ukrajinske vojske.

Sam Zalužni još nije komentarisao sve ove izjave i verzije. Ali Zelenski je, kako je već izjavio, u intervjuu italijanskim novinarima priznao nameru da smeni generala.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini