ŠTITIO JE NEMAČKU OD UNUTRAŠNJIH EKSTREMISTA: Bivši šef BfV i sam pod paskom zbog radikalizma

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 01. 2024. u 18:33

HANS-Georg Masen, koji je do pre pet godina bio zadužen za zaštitu demokratije u Nemačkoj od nasilne i ekstremističke pretnje, sada je i sam pod nadzorom bezbednosne agencije BfV koju je vodio, rekao je neimenovani nemački zvaničnik.

ШТИТИО ЈЕ НЕМАЧКУ ОД УНУТРАШЊИХ ЕКСТРЕМИСТА: Бивши шеф БфВ и сам под паском због радикализма

Foto Tanjug/AP

Masen je smenjen sa mesta šefa nemačke kancelarije za Zaštita ustava (BfV) 2018. godine nakon dojave da umanjuje pretnju nasiljem desničarskih ekstremista u vreme nereda u jednom istočnonemačkom gradu, prenosi Rojters.

Od tada je postao poznat po sve radikalanijim komentarima navodne pretnje koju imigracija predstavlja za

Nemačku i postao je heroj ekstremno-desničarskih aktivista, uključujući i neke u krugovima oko Hajnriha 13 princa Rojsa, aristokrate koji je predvodio neuspešni pokušaj puča 2022. godine.

-Nemačka me se očigledno plaši, objavio je Masen na svom Iks naligu (Tviter) i dodao da je Nemačka koristila agenciju za unutrašnju bezbednost da nadgleda njega i stranke koju je osnovao.

Upitan o nadzoru Masena, iz BfV je odgovoreno da je zakon o privatnosti nalagao da se ne mogu komentarisati pojedinačni slučajevi.

Ali Masen je objavio na svojoj veb stranici odgovor BfV-a na zahtev njegovog advokata za slobodan pristup informacijama kako bi potvrdio da je on opširno zastupljen u njihovim bazama podataka za praćenje ekstremista.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)