JOŠ 26 TUŽILACA UZ TEKSAS: Podršku republinskim guvernerima oko granice sa Meksikom pružilo još 26 visokih zvaničnika

A.Vojinović

31. 01. 2024. u 07:00

PREVIRANjA između republikanskih guvernera američkih saveznih država i administracije demokratskog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena oko krize na meksičko-američkoj granici se sve više produbljuju. Guvernerima polovine američkih saveznih država koje su stale uz prvog čoveka Teksasa Grega Abota povodom zaštite granice zbog ogromnog naleta migranata koji ilegalno ulaze u SAD, sada se pridružilo i 26 republikanskih državnih tužilaca. Oni su uputili pismo Bajdenu i ministru za unutrašnju bezbednost Aleksandru Majorkasu tražeći da sprovedu zakone i obezbede južnu granicu.

ЈОШ 26 ТУЖИЛАЦА УЗ ТЕКСАС: Подршку републинским гувернерима око границе са Мексиком пружило још 26 високих званичника

Tanjug

- Predsednik Bajden nije ispunio ustavnu obavezu da odbrani državu od invazije migranata. Savezna vlada bi trebalo da radi na zaustavljanju ove krize, ali to ne čini. Podržavamo napore Teksasa, ali nijedna država ne može sama da se nosi sa tolikim prilivom ljudi. Vaša administracija pomaže pojedincima da završe svoj ilegalni ulazak u SAD - navodi se u pismu.

Zahtev dolazi u trenutku kada se vlasti u Teksasu oglušuju o naredbu Vrhovnog suda za uklanjanje žice sa granice. Abot, koji najavljuje da će postaviti još bodljikave žice duž granice sa Meksikom, poručio je da će Teksas nastaviti da šalje migrante u gradove koji su određeni za njih sve dok savezna vlada ne preduzme mere u vezi sa pogoršanjem krize na granici.

- Teksas je prevezao preko 102.000 migranata. Preplavljeni pogranični gradovi u Teksasu ne bi trebalo da snose teret Bajdenove politike otvorenih granica. Naša transportna misija će se nastaviti sve dok Bajden ne obezbedi granicu - naveo je Abot na "Iksu".

Problem je više nego ikada pre podelio Ameriku, i to u godini kada SAD biraju novog predsednika. Spor oko rukovođenja granicom doveo je do sukoba između federalnh i državnih vlasti, zloslutno asocirajući na građanski rat.

Koliko je situacija alarmantna pokazuje i odlučnost guvernera "crvenih" država da će, ukoliko zatreba, svojom vojskom braniti južnu granicu. Na međi već patroliraju jake snage Nacionalne garde Teksasa, a upućen je poziv i dobrovoljcima da im se pridruže kako bi zaštitili granicu od ilegalaca.

Zbog nesuglasica oko obezbeđivanja južne granice pod znakom pitanja je i pomoć Ukrajini, koja je vezana za isti predlog zakona o važnom pitanju ukupnog budžeta SAD, oko kog i dalje ne mogu da se dogovore demokrate i republikanci.

Države prepuštene same sebi

DRŽAVNI tužilac iz Ajove Brena Berd poručila je povodom krize u Teksasu da su države prepuštene "same sebi". "Ako Bajdenova administracija neće da uradi svoj posao i da obezbedi našu granicu i zaštiti Amerikance, trebalo bi da se udalji i dozvoli državama da urade posao umesto njih", poručila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)