SAOPŠTENE OLAKŠICE, TRAKTORI KA AERODROMU

Francuski premijer Gabrijel Atal saopštio je niz hitnih mera s okalšicama pobunjenim poljoprivrednicima, ali to nije smirilo strasti.

САОПШТЕНЕ ОЛАКШИЦЕ, ТРАКТОРИ КА АЕРОДРОМУ

Foto: Tanjug/AP

Među merama su olakšavanje kontradiktornih procedura i normi, manji broj kontrola i smanjenje adiminstrativnog pritiska. Obećao je i isplatu zaostale pomoći što će u prvom naletu iznositi 215 miliona evra, dodatnih 50 miliona evra za biokulture, ukidanje najavljenog povećanja taksi za naftu... Najavljeni su i borba na pojednostavljivanju zajedničke evropske poljoprivredne politike i protiv nelojalne konkurencije. Atal je poručio i da se Franuska odlučno protivi potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike.

Obećao je i kazne za trgovinske lance koji ne poštuju dogovore o visini marže. Rekao je da vlast namerava da zemljoradnicima pojednostavi posao i omogući im da "prodišu", da mogu da proizvode zdravu hranu i da istovremeno žive od svoga rada. Saopštio je da je država odlučila da stavi poljoprivredu "iznad svega" i da "bez francuskih poljoprivrednika ne bi bilo ni Francuske." Prve reakcije su oprečne. Neki su zadovoljni, drugi su odlučili da nastave protest. Dok su neki juče uklanjali barikade, konvoj traktora uputio se ka aerodromu "Šarl de Gol". Mladi poljoprivrednici za nedelju su najavili blokadu Pariza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini