TEKSAS PROGLASIO RATNO STANJE: Aktivirana Nacionalna garda, Bajdenu se ovo neće dopasti (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

26. 01. 2024. u 19:16

DRŽAVA Teksas je proglasila ratno stanje uprkos naredbama federalnih snaga da se ukloni bodljikava žica sa južne granice SAD.

ТЕКСАС ПРОГЛАСИО РАТНО СТАЊЕ: Активирана Национална гарда, Бајдену се ово неће допасти (ФОТО)

Foto: EPA

Teksas je zvanično ušao u ratno stanje. Guverner je aktivirao član 1 odeljka 10, paragraf 3 Ustava SAD, koji dozvoljava da se proglasi ratno stanje u državi i deluje bez obzira na saveznu vladu.

Viceguverner Teksasa Den Patrik upozorio je američkog predsednika Džozefa Bajdena na sukob sa snagama bezbednosti i zahtevao da se skloni s puta, prenosi Foks Njuz

- Najveća greška koju Bajdenova administracija može da napravi jeste da se suoči sa policijom, našom vojskom i Nacionalnom gardom na našoj granici kada smo zauzeti da radimo ono što američki narod želi - rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Teksas pozdravlja svaku pomoć drugih država, ali to treba organizovati preko nadležnih organa kako se „sutra ne bi pojavile hiljade ljudi“.

- Ako nam se Džo Bajden skloni s puta, uradićemo svoj posao i obezbediti granicu. Ne trebaju nam - dodao je Patrik.

Foto: Guverner države Teksas

 

Guverner Greg Abot je izjavio da se događa "invazija" migranata i da su donete mere zaštite. Prema njegovim rečima, Teksas će voditi sopstvenu politiku jer se federalne vlasti ne nose sa bezbednošću granica.

Država Teksas preduzima sopstvene mere u borbi protiv ilegalne migracije. Jedna od njih bio je i zakon koji dozvoljava hapšenje, krivično gonjenje i zatvaranje osumnjičenih za ilegalne prelaske granice, kao i njihovo deportovanje iz zemlje po nalogu suda.

Vašington postupke teksaških vlasti naziva neustavnim, a metode preteranim.

Abotove akcije podržali su republikanski guverneri 25 američkih država, objavivši saopštenje u kojem optužuju predsednika Džozefa Bajdena da nije voljan da se bori protiv ilegalne imigracije. Pored toga, odluke guvernera podržao je bivši predsednik i kandidat na predsedničkim izborima 2024. Donald Tramp, koji je pozvao ostale američke države da pomognu Teksasu.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)