IZRAEL DA SPREČI GENOCID U GAZI! Odluku pravnog tela UN pozdravili Palestinci, Hamas i Južna Afrika, Izrael kritikovao

A.Vojinović

27. 01. 2024. u 06:49

IZRAEL mora da preduzme sve mere u svojoj nadležnosti u cilju sprečavanja svojih vojnih snaga da ne počine genocid u Pojasu Gaze.

ИЗРАЕЛ ДА СПРЕЧИ ГЕНОЦИД У ГАЗИ! Одлуку правног тела УН поздравили Палестинци, Хамас и Јужна Африка, Израел критиковао

Tanjug

Tu presudu donelo je juče veće od 17 sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu (MSP) povodom tužbe koju je protiv Izraela nedavno podnela Južna Afrika za kršenje dva člana konvencije o genocidu iz 1948. godine, a čiji su potpisnice obe zemlje. MSP je, istovremeno, izdao naredbu Izraelu da preduzme mere kako bi unapredio humanitarnu situaciju u palestinskoj enklavi. Odluku najvišeg pravnog tela UN pozdravili su palestinski zvaničnici, Hamas i Južna Afrika, dok je Izrael kritikovao presudu.

- Izrael mora u skladu sa svojim obavezama po Konvenciji o genocidu, u odnosu na Palestince u Gazi, da preduzme sve mere u okviru svojih ovlašćenja da spreči činjenje svih dela u okviru člana dva konvencije, posebno u delu koji se odnosi na ubijanje članova grupe, u ovom slučaju Palestinaca, ili nanošenje ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda - rekla je sudija Džoan Donohju, dodavši da Tel Aviv mora da podnese izveštaj sudu u toku od mesec dana od te naredbe.

Sudija Donohju istakla je da se ljudska prava Palestinaca u Pojasu Gaze, koja je u svojoj optužbi navela Južna Afrika, moraju poštovati, uključujući da budu zaštićeni od dela genocida. MSP je zaključio da su Palestinci zaštićena grupa prema konvenciji o genocidu.

Pre iznošenja presude sudija Džoan Donohju je istakla da je sud odbacio zahtev Izraela za odbacivanje tužbe u potpunosti. Takođe, precizirala je da je Južna Afrika imala pravo da pokrene ovaj slučaj kao potpisnica Konvencije UN o genocidu. Izrael, inače, od početka negira optužbe za genocid.

- Po mišljenju suda barem neka dela i propusti koje navodi Južna Afrika, a koje je počinio Izrael u Gazi, izgledaju kao da potpadaju pod odredbe konvencije o genocidu. Sud može izdati privremene, hitne mere s tim da one ne moraju da budu identične onima koje je tražila Južna Afrika - rekla je ona.

Sudija je tokom iznošenja detalja o slučaju govorila o humanitarnoj krizi u palestinskoj enklavi, kao i da je MSP zabinut za sudbinu preostalih talaca koje drži Hamas u Gazi, kao i zbog kontinuiranih gubitaka života i patnje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odluku MSP-a ocenio je kao "nečuvenu".

- Kao i svaka zemlja Izrael ima pravo da se brani. Volja MSP da razmatra tvrdnje o genocidu je sramota koju neće zaboraviti generacije. Izrael će nastaviti sa ratom do apsolutne pobede, dok svi taoci ne budu vraćeni i sve dok Gaza ne bude pretnja Izraelu - rekao je on.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki istakao je posle presude da su sudije MSP donele odluku "u korist čovečanstva i međunarodnog prava".

- Palestina poziva sve države da obezbede sprovođenje svih mera koje je odredio sud, uključujući i Izrael, okupatorsku silu - rekao je palestinski šef diplomatije.

Južna Afrika je presudu nazivala "ključnom pobedom za međunarodnu vladavinu prava".

- Ova presuda je značajna prekretnica u zahtevanju pravde za palestinski narod. Nadamo se da Izrael neće osujetiti primetu ove naredbe suda - saopšteno je iz Johanesburga.

Protest ispred suda

KAO i pre dve sedmice kada su se odvijala saslušavanja pravnog tima obe strane, i juče su se ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu okupile pristalice Izraela i Palestine. Do incidenata na sreću nije došlo, a skup je obezbeđivala policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona