OTPISANI TENKOVI, BRODOVI, AVIONI: Britanska vojska izbacila iz upotrebe više od 1.000 sredstava ratne tehnike

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 01. 2024. u 07:12

VLADA Ujedinjenog Kraljevstva je, od 24. februara 2022. godine, putem aukcija i prodaje iz operativne upotrebe izbacila ukupno 1.044 vozila i 48 aviona različite vrste, prenosi "Ju-Kej difens žurnal".

ОТПИСАНИ ТЕНКОВИ, БРОДОВИ, АВИОНИ: Британска војска избацила из употребе више од 1.000 средстава ратне технике

Foto: printskrin jutjub

U istom periodu oružane snage ove države rashodovale su 667 vozila. Među prodatim vozilima, između ostalog, nalazi se 80 oklopnih automobila "haski" nabavljenih za operacije tokom ratova u Iraku i Avganistanu, 74 oklopna transportera guseničara "buldog", kao i desetine kamiona i drugih terenskih vozila.

Kada su u pitanju rashodovana sredstva, najviše pažnje zavređuju dva trupa i 23 kupole tenkova "čelendžer 2", kao i 42 trupa i 31 kupola borbenog vozila pešadije "vorior", koje britanska vojska i dalje koristi.

Od 48 letelica, vredno pomena je deset jurišnih aviona "herijer" sposobnih za vertikalno poletanje i sletanje, četiri izviđačka "sentinela" i pet "boingovih" avaksa E-3 "sentri".

Podsećanja radi, Oružane snage UK imaju problem i sa mornaricom, koja je iz upotrebe povukla dva ratna broda, kako bi njihove posade popunile flotu novih fregata. Stoga se očekuje da i dva broda "HMS Vestminster" i "HMS Argil" takođe budu rashodovani ili prodati nekoj savezničkoj zemlji.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)