RAT U IZRAELU: Još dva taoca ubijena u Gazi; Hamas ispalio 25 raketa na Izrael; Kod Jemena zaplenjene komponente za projektile (VIDEO)

Novosti online

16. 01. 2024. u 07:16 >> 23:03

SUKOB Izraela i Hamasa – 102. dan. Izraelska vojska saopštila je da su njene kopnene snage počele da deluju u Nuseiratu, u centralnom delu Pojasa Gaze, šireći dalje ofanzivu protiv Hamasa. Poručuje da samo vojni pritisak na Hamas može da dovede do oslobađanja talaca. Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 24.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze. Iz UN upozoravaju da veliku većinu ubijenih u Gazi čine žene i deca. Huti poručuju da će nastaviti sa napadima u Crvenom moru dok agresija na Gazu ne prestane.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Још два таоца убијена у Гази; Хамас испалио 25 ракета на Израел; Код Јемена заплењене компоненте за пројектиле (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

 


Još dva taoca ubijena u Gazi

Kibuc Beri saopštio je danas da su njegovi stanovnici Josi Šarabi i Itaj Svirski koji su oteti 7. oktobra ubijeni u Gazi i da njihova tela drži Hamas.

Foto Tanjug/AP

Kibuc je pozvao da se njihova tela vrate kako bi bila sahranjena i da svi taoci budu oslobođeni, prenosi „Tajms of Izrael“.

Šarabi i Svirski su se pojavili u nekoliko video-snimaka koje je ranije ove nedelje objavio Hamas.


Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze

Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

-Ono na šta smo fokusirani je pokušaj da se 7. oktobar više nikada ne ponovi, a Izrael je napravio dobar napredak, po pitanju Hamasa, da Hamas učini ono što je potrebno kako ne bi mogao da ponovi napad. Istovremeno, od prvog dana govorimo da je način na koji Izrael to radi od vitalnog značaja. A to je posebno tačno kada su u pitanju civilni gubici', rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

Foto Tanjug/AP

On je istakao da SAD čvrsto veruju da dok se ne reši pitanje uspostavljanja dve države - odnosno formiranja palestinske države, neće biti mira i stabilnosti u tom regionu.

''Izrael tako neće nikada upoznati pravu sigurnost. Dakle, kada sastavite integraciju u regionu, normalizaciju odnosa Izraela sa svakom zemljom, bezbednosna jamstva i obaveze, palestinsku državu, stvorili ste potpuno novi region. A onda je najveći izazov Izraela, najveći problem, i za nas, izolovani Iran'', rekao je Blinken.
 

 

 

Mediji: Amerika evakuiše vojnu bazu u Siriji

Američka vojska evakuiše osoblje baze u Hemo, u blizini Kamišlija (700 km od Damaska) zbog učestalih napada militanata, javila je iranska agencija Tasnim, pozivajući se na izvore.

Američke "foke" zaplenile kod Jemena komponente za projektile i drugo oružje

Pripadnici jedinica američkih "mornaričkih foka" zaplenili su komponente za projektile i drugo oružje namenjeno Hutima na brodu koji je plovio ka Jemenu, u operaciji u kojoj su dva komandosa nestala, saopštila je američka vojska.

Iran izveo napad po ciljevima u Pakistanu

Korpus čuvara Islamske revolucije Irana izveo je napad raketama i dronovima na sedište terorističke grupe u Pakistanu, javlja agencija Tasnim.

Izrael na udaru, najjači naapd posljednjih nedelja

Oko 25 raketa ispaljeno je u utorak ujutro na južni Izrael iz Pojasa Gaze, što je najjača paljba u poslednjih nekoliko nedelja, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) za CNN.

Iz IDF su naveli da su rakete ispaljene prema južnom gradu Netivot, a da je većinu presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola. 

Nema izveštaja o povređenima.

Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, preuzele su u saopštenju na svom Telegram kanalu odgovornost za napad.

Izrael napao skladište UN za pomoć Palestincima

Izraelske snage gađale su i oštetile skladište zaliha koje pripada Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) u gradu Deir el-Balah u centralnom delu Pojasa Gaze.

Zgrada koju "UNRWA" koristi kao skladište kako bi obezbedila osnovne zalihe u Gazi, pretrpela je značajnu štetu usled artiljerijskog granatiranja, intenzivne vatre i vazdušnih napada u blizini, prenosi Al Džazira.

Pored zidova, uništeno je i najmanje jedno vozilo "UNRWA".

SAD i Britanija izvele nove udare na Jemen

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su nove napade na Jemen, na meti su bili ciljevi u provinciji El-Bajda, rekao je za Sputnjik izvor u lokalnim vlastima.

„Sjedinjene Države i Velika Britanija su danas izveli udare na kasarne u provinciji El-Bajda na jugo-istoku od Sane, glavnog grada Jemena. Američki i britanski avioni su bombardovali objekte snaga ‘Ansar Ala’ u vojnom kampu u okrugu Mekejris, na području tvrđave Tafa i objekte u okrugu Al-Savma“, rekao je sagovornik Sputnjika.

EU dodala lidera Hamasa na listu terorista

Evropski savet saopštio je da je na listu terorista dodao lidera političkog krila palestinskog Hamasa Jahju Sinvaru.

„Ova odluka je deo odgovora Evropske unije na pretnju koju predstavljaju Hamas i njegovi brutalni i neselektivni teroristički napadi u Izraelu 7. oktobra 2023. godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Sinvaru od danas zamrznuta sva sredstva i druga imovina u zemljama članicama Evropske unije.

„Pored toga, operaterima iz EU zabranjeno je da mu stave na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse“, naveli su iz Evropskog saveta.

Artiljerijski i vazdušni udari na položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelska vojska saopštila je da je izvela aritiljerijske i vazdušne udare na desetine položaja Hezbolaha u oblasti Vadi Saluki na jugu Libana.

Gađani su vojni objekti, osmatračnice i druga infrastruktura Hezbolaha, navodi se u saopštenju.

Za 24 sata ubijeno 158 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je u protekla 24 sata u izraelskim napadima stradalo 158 Palestinaca, dok je njih 320 ranjeno.

Broj ubijenih Palestinaca od 7. oktobra porastao je na 24.285, a povređnih 61.154, navodi Ministarstvo.

Lokalne vlasti: Preko 50 raketa ispaljeno na Netivod iz Gaze

Više od 50 raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze na grad Netivot na jugu Izraela, saopštavaju lokalne vlasti.

Zasad nema izveštaja o povređenima.

Raketni napad na jug Izraela, dejstvovala "gvozdena kupola"

Raketni napad na grad Netivot na jugu Izraela, javlja Tajms of Izrael.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su u gradu, kao i obližnjim mestima. 

Na video-snimcima, koji su objavljeni na društvenim mrežam, vidi se da je izraelska "gvozdena kupola" presrela oko 20 raketa.

UN: Sprečiti glad, neuhranjenost i širenje bolesti u Gazi

Količine pomoći koje stižu do stanovnika Gaze daleko su ispod onoga što je potrebno da se spreči smrtonosna kombinacija gladi, neuhranjenosti i bolesti, navodi se u saopštenju Svetskog programa za hranu, UNICEF-a, Svetske zdravstvene organizacije i Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku.

Apel je upućen nakon što je analiza UN potvrdila da se čitavo stanovništvo Gaze suočava sa najmanje kriznim nivoom nesigurnosti kada je reč o hrani, prenela je Al Džazira.

Agencije su pozvale Izrael da iskoristi luku Ašdod, koja se nalazi oko 40 kilometara severno od Gaze, kako bi omogućila dopremanje više pomoći.

- Ljudi u Gazi pate od nedostatka hrane, vode, lekova i adekvatne zdravstvene zaštite. Glad će učiniti ionako užasnu situaciju katastrofalnom, jer je veća verovatnoća da će bolesni podleći gladi, a izgladneli su podložniji bolestima - rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus. 

IDF: Ubijene desetine pripadnika Hamasa, otkriveno 100 bacača raketa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njene trupe u severnom delu Pojasu Gaze ubile desetine pripadnika grupe Hamas.

IDF, takođe, tvrde da su otkrile preko 100 raketnih bacača, kao i oko 60 raketa.

Broj stradalih izraelskih vojnika popeo se na 189

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedan vojnik stradao tokom borbi u Pojasu Gaze.

Ukupan broj stradalih izraelskih vojnika od početka kopnene ofanzive porastao je na 189.

Galant o "intenzivnoj fazi" ofanzive

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je "intenzivna faza" kopnene ofanzive na severu Gaze završena, te da će uskoro biti završena i oko grada Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze.

Navodi da su njene kopnene snage počele da deluju u Nuseiratu, u centralnom delu Pojasa Gaze, šireći dalje ofanzivu protiv Hamasa.

Poručuje da samo vojni pritisak na Hamas može da dovede do oslobađanja talaca.

Nova razmena vatre Izraela i Hezbolaha

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha, a u izraelskom gradu Ranani dogodila su se tri sinhronizovana napada, jedna osoba je ubijena a najmanje 17 povređeno.

Racije i pucnjava i na Zapadnoj obali. Ubijena su tri Palestinaca, više njih je ranjeno, a nekoliko je uhapšeno, prenose palestinski mediji.

Raste broj ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 24.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 24.100 Palestinaca, a ranjeno 60.834.

Reagovao je generalni sekretar UN Antonio Guteres i saopštio da veliku većinu ubijenih u Gazi čine žene i deca. Poručio je da ništa ne može da opravda kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda. 

Oglasila se i Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i poručila da je na delu najveće raseljavanje Palestinaca od 1948. godine.

Nov napad Huta u Crvenom moru

Došlo je i do novog napada Huta u Crvenom moru, gađali su američki brod i upozorili da će nastaviti sa napadima sve dok agresija na Gazu ne prestane.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)