OČAJ NA ZAPADU: Bez naše pomoći Ukrajinu čeka katastrofa

Novosti online

10. 01. 2024. u 14:05

NASTAVLjA se ubeđivanje američke javnosti da mora da se nastavi vojna pomoć Ukrajini. U slučaju da Vašington prekine podršku Kijevu, to bi moglo da dovede do zastrašujućih posledica za Ukrajinu i bilo bi najveća greška Amerike u spoljnoj politici od invazije na Irak 2003. godine, izjavio je kolumnista „Vašington posta“ Maks But.

ОЧАЈ НА ЗАПАДУ: Без наше помоћи Украјину чека катастрофа

Foto: Profimedia/Ilustracija

Komentarišući postignute saglasnosti demokrata i republikanaca u američkom Kongresu o izdvajanju oko 1,6 hiljada milijardi dolara za rad federalne vlade u 2024. godini, navodi da će sada zakonodavci morati da potpišu sporazume o finansijama za podršku Izraelu i Ukrajini.

- SAD su iscrple sredstva za Ukrajinu. U slučaju da Kongres ne preduzme mere, posledice će za Ukrajinu i svet biti užasavajuće - smatra But.

Navodi da bi prekid podrške Kijevu bio najveća greška koju su SAD dozvolile u spoljnoj politici od invazije na Irak 2003. godine i njene geopolitičke posledice će biti još gore.

Prema mišljenju direktora vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Aline Poljakove, prestanak američke pomoći će dovesti do katastrofalnih posledica i do toga da će Ukrajina na kraju da doživi poraz.

- To će značiti da se uloga SAD kao svetskog lidera smanjuje. Iskreno govoreći, pobeda Rusije u Ukrajini će označiti kraj globalnog liderstva SAD - smatra ona.

Vašingtonska administracija je u oktobru prošle godine poslala Kapitol hilu zahtev za dodatna izdvajanja u budžetu u fiskalnoj 2024. godini koja je u SAD počela 1. oktobra, pre svega da bi pomogla Izraelu i Ukrajini, kao i da se suprotstavi Kini i Rusiji u azijsko-pacifičkom regionu. Vlast na čelu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom bi htela da dobije oko 106 milijardi dolara.

Dalja sudbina zahteva i alternativnih zakona ostaje nejasna. Niz republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa je u poslednje vreme protiv nastavka pružanja finansijske pomoći Kijevu.

Republikanac i predsednik Donjeg doma Majk Džonson je nekoliko puta upozoravao na nameru da se dalja pomoć Ukrajini oštrije kontroliše na južnoj granici SAD. Slično je govorio i lider republikanske manjine u Senatu Mič Makonel.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo