POLJUBAC KOJI JE OBIŠAO PLANETU: Devojka sa čuvene fotografije Roberta Doanoa preminula u 94. godini (VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 01. 2024. u 19:57

FRANSOA Borne, žena ovekovečena na čuvenoj fotografiji poljupca ispred gradske skupštine u Parizu iz 1950. godine, francuskog fotografa Roberta Doanoa, preminula je u 94. godini.

ПОЉУБАЦ КОЈИ ЈЕ ОБИШАО ПЛАНЕТУ: Девојка са чувене фотографије Роберта Доаноа преминула у 94. години (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Borne, koja je u to vreme nosila svoje devojačko prezime Delbar, bila je 20-godišnja studentkinja drame 1950. godine kada je nju i njenog kolegu, studenta glume i tadašnjeg dečka, Žaka Kartoa, uočio u čiveni fotograf sedeći u kafiću, prenosi Gardijan.

U to vreme, američki časopis Lajf uposlio je Doanoa da napravi seriju fotografija koje ilustriju ljubav u Parizu.

Fotografija je objavljena u časopisu Lajf i brzo zaboravljena, ali je 1980-ih pretvorena u postere i razglednice koji su prikazivali romansu u Parizu, nakon čega je usledila prodaja robe sa ovom slikom, od pokrivača do zavesa za tuš, kalendara i šoljica, navodi Gardijan. 

Trideset godina nakon što je fotografija nastala, postala je neka vrsta crno-bele nostalgije Pariza i spomenik mladoj ljubavi.

Žar Karto, dečko sa slike ''Poljubac ispred Otel de Vila'', postao je proizvođač vina, a preminuo je pre nekoliko godina u centralnoj Francuskoj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024