RAT U IZRAELU: Hezbolah - Izrael nije u poziciji da nam nameće uslove; Na Zapadnoj obali stradalo 307 Palestinaca (FOTO/VIDEO)

Novosti online

31. 12. 2023. u 07:46 >> 07:40

SUKOB Izraela i Hamasa ušao je u 86. dan. Više od 25 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko desetina je ranjeno sinoć u napadu izraelskih snaga na kampove Nuseirat i Al-Magazi, javlja palestinska agencija WAFA. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da je vojska te zemlje do sada eliminisala više od 8.000 terorista Hamasa.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Хезболах - Израел није у позицији да нам намеће услове; На Западној обали страдало 307 Палестинаца (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hamas odgovorio na poziv za iseljenje Palestinaca

Hamas je večeras saopštio da je poziv izraelskog ministra finansija Bezazela Smotriča da Palestinci emigriraju iz Pojasa Gaze, prema kojem bi dva miliona Palestinaca napustilo enklavu, a ostalo oko 200.000, "ratni zločin praćen agresijom".

Huti prete SAD

Nakon današnjeg američkog napada na tri čamca sa naoružanim Hutima u Crvenom moru, u kojem je ubijeno 10 boraca, jemenska pobunjenička grupa zapretila je Sjedinjenim Američkim Državama „posledicama“ i poručila da će nastaviti da napada brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji plove prema izraelskim lukama.

Foto: EPA


Ubodena dvojica izraelskih bezbednjaka na Zapadnoj obali

Dva izraelska bezbednjaka ranjena su kada ih je napadač izbo na ulazu u industrijsku zonu Mišon Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali i oni su prebačeni u bolnicu u Jerusalimu.

Ambulantna služba David Adom saopštila je da je muškarac u dvadesetim godinama lakše ranjen, dok je žena (24) zadobila nešto ozbiljnije povrede, preneo je „Tajms of Izrael“.

Nož je pronađen na mestu incidenta u blizini industrijske zone.

Izraelska policija saopštila je da su na napadača pucale bezbednosne snage, ali za sada nije poznato u kakvom je stanju.

Foto Tanjug/AP

Hezbolah: Izrael nije u poziciji da nam nameće uslove

Zamenik lidera libanske šiitske grupe Hezbolah tvrdi da Izrael „nije u poziciji“ da primora naoružane ljude te grupe koju podržava Iran da odmakne od granice između Izraela i Libana i da vrati kući desetine hiljada raseljenih stanovnika severnog Izraela.

Foto: AP Photo/Hussein Malla

Arapski mediji navode da je Naim Kasem rekao grupi pristalica u Bejrutu da Izrael „izlaže mnoge predloge“ u vezi sa severnim Izraelom i južnim Libanom „i pokušava da pokaže da ima opcije da sprovede akciju koja pomaže naseljenici se vraćaju na sever na bezbedan način, i da drže Hezbolah i otpor dalje od juga.

-Mi im kažemo: Izrael nije u poziciji da nametne svoje opcije, kaže on, tvrdeći da Izrael mora da zaustavi rat protiv terorističke grupe Hamas u Gazi kako bi zaustavio skoro svakodnevne pogranične sukobe sa Hezbolahom.

Bilans američkog napada na Hute

Najmanje 10 jemenskih pobunjenika Huta ubijeno je danas, a dvoje je ranjeno, kada su američke snage izvršile napade na njihove čamce u južnom Crvenom moru, rekla su dva neimenovana izvora u jemenskoj luci Hodeida.

Jedan izvor u luci, koju kontrolišu pobunjenici, rekao je da su ranjeni spaseni posle napada.

Foto US NAVY

Drugi izvor rekao je da je još četvoro Huta preživelo napad, preneo je Tajms of Izrael.

Američka vojska je ranije saopštila da je uništila nekoliko malih čamaca kojima su upravljali Huti, koje podržava Iran, nakon što su pobunjenici napali teretni brod i pokušali da se na njega ukrcaju.


UN: Broj ubijenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra povećan na 307

Broj poginulih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra povećao se na 307, uključujući 79 dece, saopštile su Ujedinjene nacije.

Od ukupnog broja poginulih na Zapadnoj obali, 298 su ubile izraelske snage, a osam izraelski doseljenici. Broj poginulih od 7. oktobra predstavlja 60 odsto svih Palestinaca ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali 2023. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair


Sa ukupno 506 Palestinaca ubijenih u napadima, 2023. je najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali, od kada su agencije UN počele da beleže broj žrtava 2005. godine, prenela je „Al Džazira“.
 

Bivši ministar Palestinske uprave ubijen u izraelskom napadu

Bivši ministar Palestinske uprave za verska pitanja Jusef Salama (68), ubijen u izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Salama je ubijen u izraelskom napadu na izbeglički kamp Magazi u centralnom Pojasu Gaze, javila je zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Salama, za koga se smatralo da je blizak Fatahu, partiji predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, bio je ministar od februara 2005. do marta 2006. godine, preneo je Gardijan.

Služio je i kao propovednik u džamiji Al Aksa u Jerusalimu.

(Guardian)

 

Izraelski kabinet odobrio zamenu dužnosti ministara spoljnih poslova i energetike

Kabinet Izraela odobrio je imenovanje ministra energetike Izraela Kaca za ministra spoljnih poslova, koji će zameniti Elija Koena.  

Prema internom sporazumu o rotaciji dužnosti potpisanom prošle godine, Koen će preuzeti Ministarstvo energetike, ali će i dalje biti član bezbednosnog kabineta, piše Tajms of Izrael.

Kac dolazi u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u trenutku dok traje rat Izraela i palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Zamena funkcija Koena i Kaca moraće da bude odobrena u Knesetu pre nego što stupi na snagu. 

(Times of Israela)

 

Poginula još dva vojnika IDF-a, ukupan broj porastao na 172

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su još dva njihova vojnika poginula u borbama u Pojasu Gaze.

Ukupan broj stradalih izraelski vojnika od početka sukoba porastao na 172. 

(Times of Israel)

 

Broj stradalih Palestinaca porastao na 21.822

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da od početka sukoba, 7. oktobra stradalo 21.822 Palestinca, kao i da je 56.451 njih povređeno.

Ministarstvo tvrdi i da 150 Palestinaca stradalo u protekla 24 sata, dok je 286 osoba ranjeno. 

(Reuters)

Netanjahu: Izrael ponovo preuzima kontrolu granice Gaze sa Egiptom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom Pojasa Gaze sa Egiptom, da bi bila proširena misija "neutralisanja" palestinske militantne grupe Hamas.

Netanjahu je rekao da je ''rat na vrhuncu'' i da tampon zona Filadelfijskog koridora, koja se proteže duž granice Gaze sa Egiptom ''mora biti u rukama Izraela'', prenosi Gardijan.

Dodao je da će rat Izraela i Hamasa potrajati još ''mnogo meseci''.

''Rat će trajati sve dok Hamas ne bude eliminisan i taoci ne budu oslobođeni. Garantujemo da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu'', rekao je Netanjahu.

(Guardian)

 

Koen: Izraelska vlada snosi odgovornost za napad Hamasa

Izraelska vlada snosi odgovornost za napad  Hamasa 7. oktobra i mora da se formira istražni komitet koji će pozvati na odgovornost one koji su bili nemarni, izjavio je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

Koen je dodao da je obnavljanje sigurnosti na prvom mestu, prenela je Al Džazira.

"Neće biti Hamasa i vraticćemo otete. Preuzećemo bezbednosnu kontrolu nad Gazom", istakao je Koen.

(Tanjug)

 

Talas vazdušnih napada IDF-a tokom noći

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noči izvele talas vazdušnih napada na Pojas Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju. 

IDF ističe da su mete bile vojne zgrade Hamasa, te tunel, kao i druga infrastruktura.

(Times of Israel)

 

Netanjahu optužio Beneta zbog napada na Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je bivšeg premijera Naftalija Beneta zbog njegovog priznanja izraelskog napada na Iran prošle godine, ocenjujući ga kao "veoma neodgovorno".

"On nije imao ovlašćenja da iznosi te tvrdnje", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je naglasio da Izrael neće popustiti u angažovanju na oslobađanju Izraelaca koje drži Hamas kao taoce.

Netanijahu je rekao da je "izraelska vojska do sada eliminisala više od 8.000 terorista Hamasa".

Izrael neće odustati od cilja da Hamasu oduzme sposobnost da nanese štetu jevrejskoj državi, naglasio je Netanijahu na konferenciji za novinare, objavio je Džeruzalem post.

"WAFA": U izraelskim napadima na kampove u Gazi ubijeno više od 25 Palestinaca

Više od 25 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko desetina je ranjeno večeras u napadu izraelskih snaga na kampove Nuseirat i Al-Magazi, javlja palestinska agencija WAFA.

Zdravstveni izvori su rekli da je najmanje troje građana poginula, a drugi su ranjeni, uglavnom žene i deca, nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću porodice Salem u oblasti Al-Savara u kampu Nuseirat.

Dodaje se da je još nekoliko ljudi iz druge porodice nakon što je, takođe, avionom gađana njihova kuća kod Nuseirata.

Pet građana je ubijeno, a više njih je ranjeno nakon što su ratni avioni gađali kuću jedne porodice u kampu Magazi u centralnom Pojasu Gaze.

Ističe se da je najmanje 12 građana ubijeno, a više njih, većinom dece, ranjeno nakon što je izraelski avion bombardovao kuću u oblasti Al-Zavaida.

Žrtava je bilo i u Rafi.

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je 21.672 Palestinaca, a ukupan brojranjenih iznosi 56.165, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić