DRAMA U POLJSKOJ UNELA NEMIR ŠIROM SVETA: Oglasio se i DŽozef Bajden

Tanjug

29. 12. 2023. u 19:11

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden pomno prati situaciju nakon što je ruska raketa najverovatnije na kratko ušla u vazdušni prostor Poljske, saopštila je danas Bela kuća.

ДРАМА У ПОЉСКОЈ УНЕЛА НЕМИР ШИРОМ СВЕТА: Огласио се и Џозеф Бајден

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan telefonski razgovarao o tom incidentu sa generalnim sekretarom Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske Jacekom Sjevierom.

Salivan je izrazio solidarnost SAD sa Poljskom, bliskim saveznikom u NATO-u, i obećao tehničku pomoć ukoliko bude potrebna, navela je Bela kuća. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodno je danas izjavio da Alijansa pažljivo prati situaciju u Poljskoj, nakon što je, kako se pretpostavlja, ruska raketa ušla u vazdušni prostor te zemlje, članice NATO-a.

Stoltenberg je istakao da je NATO solidaran sa Poljskom i da ostaje u kontaktu sa zvaničnicima te zemlje dok se utvrđuju činjenice u vezi sa incidentom, preneo je Rojters.

Ruski projektil je verovatno danas ušao u vazdušni prostor Poljske, izjavio je poljski general Maćej Kliš, nakon što je neidentifikovani vazdušni objekat uočen u ranim jutarnjim satima posle snažnog ruskog napada na Ukrajinu tokom noći.

Rusija je napala Ukrajinu sa 158 dronova i projektila tokom noći, gađajući ključnu infrastrukturu, industrijske i vojne objekte, saopštila je ukrajinska vojska.

Zalutala ukrajinska raketa pogodila je u novembru 2022. godine poljsko selo Pševoduv na jugu Poljske, i tom prilikom su poginule dve osobe.

Ruska raketa pronađena je u aprilu u šumi nedaleko do grada Bidgošča na severu Poljske.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije