"HAMAS DA BUDE UKLJUČEN U POSLERATNU GAZU" Kairo: Nerealno uklanjanje grupe iz planova

Tanjug

28. 12. 2023. u 13:47

UKLANjANjE palestinske militantne grupe Hamas iz Pojasa Gaze nije realno, a ta grupa trebalo bi da bude uključena u ''posleratnu Gazu'', javlja katarski list Al Arabi pozivajući se na izvore iz egipatskih vlasti.

ХАМАС ДА БУДЕ УКЉУЧЕН У ПОСЛЕРАТНУ ГАЗУ Каиро: Нереално уклањање групе из планова

Foto Tanjug/AP

- Bilo kakav razgovor o potpunom uklanjanju Hamasa i Palestinskog islamskog džihada sa posleratne političke scene Gaze nije realan i bolje bi bilo težiti konsenzusu o političkoj strukturi Pojasa - rekao je izvor.

Kako navodi Tajms of Izrael, taj izvor, upoznat sa pregovaračkim procesom kojim je Kairo posredovao u formulisanju posleratne vizije za Gazu, tvrdi da američka administracija insistira na scenariju koji ne uključuje Hamas i da se pronađe rešenje za buduću upravu Gaze pre kraja rata, na način koji će obezbediti bezbednost Izraela i sprečiti ponavljanje napada od 7. oktobra.

Navodno, Kairo pokušava da izradi predlog koji ne isključuje Hamas, već ga uključuje kao partnera, ali ne i kao glavnog aktera, uz uvođenje mehanizma za nadgledanje njegovih aktivnosti.

Tajms of Izrael navodi da je egipatska vlada rukovodstvu Hamasa predstavila plan u tri faze za okončanje rata i postepeni prenos kontrole nad Pojasom Gaze tehničkoj palestinskoj vladi, ali je Hamas tu ponudu odbio.

Uprkos tome, Egipat nastavlja pregovore sa svim relevantnim stranama kako bi došao do rešenja za Pojas Gaze posle rata.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)