SVE ZAVISI OD F-16: Turska na korak od odobravanja ulaska Švedske u NATO - Sve oči uprte u sednicu Generalne skupštine

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 12. 2023. u 13:16

ODBOR za spoljnu politiku turskog parlamenta usvojio je nacrt zakona o odobravanju Protokola o ulasku Švedske u NATO, što je ponovo poteglo pitanje da li će Ankara odobriti zahtev te zemlje da se pridruži Alijansi. Međutim, izgleda da će sve zavisiti od koraka SAD u vezi sa isporukom lovaca F-16 Ankari.

СВЕ ЗАВИСИ ОД Ф-16: Турска на корак од одобравања уласка Шведске у НАТО - Све очи упрте у седницу Генералне скупштине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Turski lider Redžep Tajip Erdogan nedavno je izjavio da je o pitanju pridruživanja Švedske NATO-u razgovarao sa američkim liderom Džozefom Bajdenom, prenosi Sputnjik. 

- Protokol o pristupanju Švedske NATO-u poslali smo na razmatranje Velike narodne skupštine Turske. To pitanje je bilo na dnevnom redu i tokom sastanka sa predsednikom SAD, razgovarali smo i o pitanju F-16. Bajden je rekao: 'Progurajte protokol kroz parlament, a ja ću isto tako provući pitanje prodaje borbenih aviona kroz Kongres' - rekao je Bajden.

Foto: Tanjug/AP

Američka administracija pozdravila je informaciju da je turski parlamentarni Odbor za spoljnu politika usvojio Protokol o članstvu Švedske u NATO-u, a Bajden istovremeno nastavlja otvoreno da insistira na donošenju odluke o prodaji aviona F-16 Turskoj. Trenutno Ankara čeka od Vašingtona konkretne korake po tom pitanju.

Prema dostupnim informacijama, sastanak Erdogana i Bajdena očekuje se u prvim mesecima 2024. godine, a sada su u toku pripreme za posetu turskog lidera SAD. Očekuje se da će tokom tog sastanka biti razmotrena i pitanja odobravanja članstva Švedske u NATO-u i nabavke borbenih aviona.

Turska prati postupke Švedske

Turska nastavlja da prati kako Švedska ispunjava obaveze u okviru trilateralnog memoranduma. Švedska je 1. juna 2023. usvojila dopunjeni zakon o borbi protiv terorizma u skladu sa kojim se učešće u terorističkoj organizaciji smatra krivičnim delom. Blokirani su računi strukturama koje su među glavnim izvorima finansiranja Radničke partije Kurdistana (proglašena za terorističku u Turskoj) u Švedskoj. Jedan član RKK je uhapšen, a još jedan je izručen Turskoj. Pored toga, Švedska je ukinula embargo na proizvode turske odbrambene industrije.

Međutim, Švedska nije ispunila zahteve Ankare da izruči 32 osobe optužene za terorizam, 37 lica optuženih za druga krivična dela, zahtev da proglasi FETO za terorističku organizaciju i uhapsi visokorangirane članove Radničke partije Kurdistana koji žive u Švedskoj.

Sve oči uprte u sednicu Generalne skupštine

Nakon što Turska vidi konkretne korake vezano za isporuke F-16 i dalje ispunjavanje obaveza Švedske, nacrt zakona o članstvu Švedske u NATO biće podnet na razmatranje Generalne skupštine turskog parlamenta. Ukoliko bude usvojen većinom glasova, znači da će zahtev Švedske da se pridruži Alijansi biti odobren. Ako parlament ne usvoji nacrt zakona, biće podnet na ponovno razmatranje tek nakon godinu dana. 

BONUS VIDEO:

POLICAJAC VLADIMIR ZA "NOVOSTI": Udarali su me metalnom šipkom, nisam se povukao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)