ERDOGAN JASNO PORUČIO: Turska će podržati ulazak Švedske u NATO, ako SAD...

Novosti online

11. 12. 2023. u 13:13

TURSKA bi podržala članstvo Švedske u NATO-u pod uslovom da SAD održe obećanje i odobre prodaju borbenih aviona F-16 Ankari, objavio je turski list "Hurijet", pozivajući se na izvore.

ЕРДОГАН ЈАСНО ПОРУЧИО: Турска ће подржати улазак Шведске у НАТО, ако САД...

Foto: Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra pogrešnim što SAD šalju borbene avione Grčkoj, a odbile su da ga pošalju Turskoj, piše RIA.

- Ovde nije problem članstvo Švedske, već nedostatak poverenja SAD u tursku stranu. Ako se to poverenje uspostavi, put Švedske će biti popločan - ocenio je kolumnista turskog lista blizak vladinim krugovima Abdulkadir Selvi.

Predstavnički dom američkog Kongresa je u julu 2022. usvojio amandman budžeta za odbranu kojim se američkoj administraciji zabranjuje da Turskoj prodaje nove avione F-16 i komponente za njihovu modernizaciju sve dok Turska krši vazdušni prostor Grčke.

Prethodno je Turska isključena iz programa proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije F-35 zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsednikom pristala da, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU. Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU "nisu u vezi jedno sa drugim".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: STOPAMA SEVERNE KOREJE: Lansiran prvi južnokorejski špijunski satelit u svemir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)