RAT U IZRAELU IDF: Pronađen ulaz u tunel i raketni bacač u džamiji u Kan Junisu (FOTO)

Novosti online

28. 12. 2023. u 08:31 >> 00:56

RAT u Izraelu - 83. dan

РАТ У ИЗРАЕЛУ ИДФ: Пронађен улаз у тунел и ракетни бацач у џамији у Кан Јунису (ФОТО)

Foto: Eks printskrin/Sprinter

Novi izrelski vazdušni udari na Damask i jug Sirije

Sirijski mediji javljaju da je iznad prestonice Damaska aktivna protivvazduhoplovna odbrana, usled očiglednog izraelskog vazdušnog udara.

Dodaje se da su na meti izrelskih snaga bili i drugi ciljevi na jugu Sirije.

Državna novinska agencija SANA je prenela je da su se eksplozije mogle čuti širom Damaska.

Pozivajući se na vojne izvore, SANA kaže da je protivvazdušna odbrana oborila "većinu“ projektila koje su ispalili izraelski borbeni avioni sa Golanske visoravni, ali da je bilo "materijalnih gubitaka“.

Navodi se da je na sirijskom međunarodnom aerodromu u Damasku u sredu obnovljen saobraćaj nakon što nedeljama nije bio u funkciji zbog ponovljenih izraelskih vazdušnih napada.

(Times of Israel)

 

IDF: Pronađen ulaz u tunel i raketni bacač u džamiji u Kan Junisu

Trupe 55. rezervne padobranske brigade locirale su nekoliko ulaza u tunele, uključujući i jedan u džamiji, u gradu Kan Junis u Pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

U saopštenju IDF istaknuto je da su ispred tunela u džamiji, vojnici pronašli raketni bacač i osmatračku opremu koju, prema navodima, koriste operativci Hamasa.

Još jedan ulaz otkriven je u toj oblasti i povezuje se s podzemnim prolazom i komandnim centrom u službi elitnih Hamasovih Nukba snaga, navodi se u saopštenju. Sve ulaze u tunele uništili su pripadnici borbene inženjerije, dodao je IDF.

(Times of israel)

 

Izraelska vojska priznala nanošenje "nenamerne štete" civilima u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su da su, kako su navele, "nanele nenamernu štetu" civilima tokom vazdušnih napada na centralni deo Pojasa Gaze 24. decembra, kada je pogođen izbeglički kamp El Magazi.

Kako se navodi u saopštenju IDF poslatom Si-En-Enu, tokom "operacija u Pojasu Gaze protiv terorističkih ciljeva Hamasa, borbeni avioni Izraelskog ratnog vazduhoplovstva su 24. decembra 2023. pogodili dve mete u blizini kojih su se nalazili operativci Hamasa".

Kako se dodaje, izraelska vosjka je, pre izvođenja napada, preduzele korake kako bi ublažile štetu po civile u toj oblasti, ali je preliminarlnom istragom otkriveno da su tokom napada pogođene i druge zgrade koje su se nalazile u blizini meta.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je 24. decembra da je najmanje 70 ljudi poginulo u izraelskom napadu na izbeglički kamp Magazi, istočno od Deir el Balaha u centralnom Pojasu Gaze.

(CNN)

 

Kairo: Nerealno uklanjanje Hamasa iz planova o Pojasu Gazi posle rata

Uklanjanje palestinske militantne grupe Hamas iz Pojasa Gaze nije realno, a ta grupa trebalo bi da bude uključena u ''posleratnu Gazu'', javlja katarski list Al Arabi pozivajući se na izvore iz egipatskih vlasti.

- Bilo kakav razgovor o potpunom uklanjanju Hamasa i Palestinskog islamskog džihada sa posleratne političke scene Gaze nije realan i bolje bi bilo težiti konsenzusu o političkoj strukturi Pojasa - rekao je izvor.

Kako navodi Tajms of Izrael, taj izvor, upoznat sa pregovaračkim procesom kojim je Kairo posredovao u formulisanju posleratne vizije za Gazu, tvrdi da američka administracija insistira na scenariju koji ne uključuje Hamas i da se pronađe rešenje za buduću upravu Gaze pre kraja rata, na način koji će obezbediti bezbednost Izraela i sprečiti ponavljanje napada od 7. oktobra.

Navodno, Kairo pokušava da izradi predlog koji ne isključuje Hamas, već ga uključuje kao partnera, ali ne i kao glavnog aktera, uz uvođenje mehanizma za nadgledanje njegovih aktivnosti.

Tanjug

IDF pozvao ljude u delovima centralne Gaze na hitnu evakuaciju

Odbrambene snage Izraela (IDF) pozvale su danas stanovnike mnogih delova centralne Gaze da se hitno evakuišu, prenosi Si-En-En.

Stanovnicima 15 blokova južno od doline Vadi Gaze, među kojima se nalazi izbeglički kamp Al-Bureidž, IDF je naredio da se sklone u skloništa u Deir al-Balahu, u objavljenoj poruci na arapskom jeziku na platformi Iks (Tviter).

Vlasti u Gazi: U izraelskim napadima poginulo 50 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u izraelskim napadima na mesta Beit Lahija, Kan Junis i Magazi poginulo 50 Palestinaca, preneo je Rojters.

IDF: Nastavljamo operacije u gradu Gazi

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da nastavljaju da se bore protiv Hamasa u kvartovima Daradž i Tufa u gradu Gazi i gde veruju da se nalazi "poslednji bataljon" te grupe, preneo je Tajms of Izrael.

Takođe, navode da su izraelske snage uništile Hamasovu infrastrukturu u zgradi iz koje su, kako tvrde, ispaljivane granate na vojnike.

Foto IDF

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu, gde su, kako kažu, pokrenuli kopnenu operaciju protiv Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambeni objekat u blizini bolnice El Amal.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 21.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 21.110 Palestinca, a ranjena su 55.243.

Reagovao je SZO i ponovio poziv međunarodnoj zajednici da preduzmu hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti s kojom se suočava narod Gaze.

Oglasio se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je uporedio izraelske napade na Gazu sa tretmanom jevrejskog naroda za vreme nacizma. Netanjahu je uzvratio da je Erdogan "poslednja osoba koja može da propoveda moral".

Sa turskim kolegom se složio i predsednik Kube koji je optužio Izrael da je počinio genocid u Gazi.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Reagovala je izraelska vojska i saopštila da se nalazi "na visokom nivou pripravnosti" zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.

Oglasio se i izraelski ministar Beni Ganc koji je poručio da situacija na severnoj granici Izraela sa Libanom mora da se promeni.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)