SPECIJALNA OPERACIJA PENTAGONA: Američka mornarica patroliraće Crvenim morem da bi suzbila pretnje Huta

Novosti online

18. 12. 2023. u 07:19

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin, tokom svoje turneje po Bliskom istoku, objaviće o pokretanju operacije "Čuvari prosperiteta" za suzbijanje pretnji koje dolaze od Huta u Crvenom moru, piše portal The War Zone, pozivajući se na predstavnika Pentagona.

СПЕЦИЈАЛНА ОПЕРАЦИЈА ПЕНТАГОНА: Америчка морнарица патролираће Црвеним морем да би сузбила претње Хута

Foto Tanjug/AP

-Ostin, koji će posetiti region početkom sledeće nedelje zajedno sa predsedavajućim Zajedničkog štaba vazduhoplovnih snaga, generalom Braunom, najaviće pokretanje operacije Prosperity Guardian… Ovo je međunarodna operacija koja ima za cilj obezbeđivanje međunarodne pomorske bezbednosti, citira portal zvaničnika.

Dan ranije, razarač Karni oborio je 14 dronova koji su leteli ka trgovačkom brodu u Crvenom moru. Prema rečima američke komande, dronovi su leteli iz područja Jemena koje kontrolišu Huti.

Sredinom novembra, šiitski pokret Ansar Alah (Huti) koji kontroliše sever Jemena upozorio je da će izvoditi napade na sve brodove, povezane sa Izraelom u Crvenom moru i pozvao druge zemlje da povuku svoje posade sa njih. Nakon ovoga, neke brodarske kompanije su odlučile da obustave transport kroz Suecki kanal.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)