ZELENSKI EVROPSKIM LIDERIMA SAOPŠTIO NEOČEKIVANU VEST: Mediji tvrde - Važnije mu članstvo u EU od pomoći Kijevu

Novosti onlajn

16. 12. 2023. u 10:12

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je liderima Evropske unije da je za njega važniji početak pregovora o članstvu te zemlje u EU, nego dodatno finansiranje, piše list „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na izjave činovnika.

ЗЕЛЕНСКИ ЕВРОПСКИМ ЛИДЕРИМА САОПШТИО НЕОЧЕКИВАНУ ВЕСТ: Медији тврде - Важније му чланство у ЕУ од помоћи Кијеву

Foto: Printskrin

„Zelenski je u privatnim razgovorima rekao liderima EU da mu je važnije da dobije saglasnost za pregovore o članstvu u savezu, nego saglasnost za finansiranje“, navodi list.

Prema informacijama agencije Blumberg, ukrajinski predsednik je izjavio i da je Ukrajini potreban signal da je Evropa neće odbaciti.

Premijer Mađarske Viktor Orban je ranije saopštio da je za zemlja blokirala 50 milijardi makrofinansijske pomoći Ukrajini za period od 2024. do 2027. godine. On je dodao da izdvajanje novca za Kijev Budimpešti može naneti veću štetu nego pregovori o članstvu Ukrajine u EU.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je istupio protiv početka pregovora o članstvu Ukrajine u Evropsku uniju pod sadašnjim uslovima. Prema njegovom mišljenju, nije trebalo dati prednost Ukrajini u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, koja takođe pregovara o članstvu u EU.

Samit EU je 14. decembra doneo odluku o pokretanju pregovora o budućem članstvu Ukrajine i Moldavije u Evropskoj uniji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

"OTISAK" Arno Gujon u podkastu "Novosti" o srpskoj dijaspori i Kosmetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (5)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!