ZA PRAZNIKE PUTUJU SVI KOJI MOGU: Italijani nadoknađuju vreme korone - rasprodati najskuplji aranžmani, broj luksuznih krstarenja - rekordan

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

16. 12. 2023. u 22:48

Ni kovid, ratovi, inflacija, visoke cene, ne zaustavljaju volju Italijana da krenu na put za predstojeće praznike, Božić i Novu godinu

ЗА ПРАЗНИКЕ ПУТУЈУ СВИ КОЈИ МОГУ: Италијани надокнађују време короне - распродати најскупљи аранжмани, број луксузних крстарења - рекордан

Foto: Profimedia

Ima 11 odsto više rezervacija u odnosu na 2022. godinu, šta znači da će mesto boravka zbog odlaska na put da napusti oko 17.4 miliona stanovnika Apeninskog poluostrva.

Posle zatišja u vreme kovida, broj fakturisanih putovanja udvostručen je u odnosu na prethodnu godinu i približava se periodu od pre pandemije. U Evropi Island i Norveška glavne mete, veće je interesovanje za 23 odsto, ali i za egzotične destinacije - Kanarska ostva, Maldivi, Zanzibar, Kenija, Dominikanska Republika, Tajland, Indonezija, Indija, Vijetnam, Argentina.

Ali se ponajviše kreće duž Apeninskog poluostrva, 99 posto Italijana ostaće na domaćem tlu za praznike. More i planina ostaju i dalje glavna meta, broj rezervacija veći je za čak 29 odsto, bilo da je reč o seoskom turizmu, gradovima umetnosti. Ko ostaje kod kuće za praznike razlozi su ponajviše ekonomske prirode ili problem sa zdravljem.

Za Božić na putovanje kreće oko 12 miliona, a za Novu godinu 5,4 miliona stanovnika Italije, oko 13 milijardi evra je do sada potrošeno za aranžmane, a prosek provedenh dana na putovanjima je oko osam, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu. Prosečna cena aranžmana na dalekim destinacijama je do 4.000 evra.

Kada je reč o velikim turama i krstarenjimaa za Božić i Novu godinu, oduvek je u Italiji bilo mnogo poklonika takvog turizma. Ovde je oboren istorijski rekord u poslednjih 30 godina - luksuznim brodovima u 2023. na takva putovanja je krenulo oko 13 miliona građana .

Rat je razlog velikog smanjenja polazaka prema Bliskom istoku, prema Egiptu 13 odsto manje, a prema Jordanu  čak 49 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave