ISTRAGA I SUVA ZATVORSKA PILETINA: Provokativna objava Frederika Begbedea posle optužbi za silovanje

PILETINA s karijem je bila suva, a automobil mi je odneo pauk za vreme od svega nekoliko sati boravka u pritvoru.

ИСТРАГА И СУВА ЗАТВОРСКА ПИЛЕТИНА: Провокативна објава Фредерика Бегбедеа после оптужби за силовање

Foto: Goran Čvorović

To je, između ostalog, bio sadržaj saopštenja koji je poznati francuski pisac Frederik Begbede objavio posle pritvaranja na osnovu optužbe mlađe ženske osobe da ju je silovao. Bile su to njegove dve primedbe na vreme dok je bio pritvoren.

Javnost je navikla na Begbedeov senzibilitet prema provokacijama, pa ovdašnji mediji ističu da je nešto slično od njega poput pomenute objave i moglo da se očekuje, ali naglašavaju da situacija nije nimalo smešna i da je takva vrsta humora u ovakvim prilikama izlišna. Begbede se, takođe, ironično, zahvalio osoblju policijskog komesarijata u mestu Po što su ga ugostili u njihovim prostorijama, a primetio je i da ispred stanice, očigledno, nedostaju parking mesta.

Za razliku od pisca, njegova advokatica je bila daleko ozbiljnija poručivši da su navodi iz tužbe samo fantazija. Begbede je pred policajcima odlučno negirao ono za šta ga terete.

Na osnovu izvora bliskih istrazi, književnik je navodno održavao vezu dugu nekoliko meseci sa ženom koja ga je optužila. Prvo su, istakla je u svojoj tužbi koju je podnela u julu, imali dogovoren seksualni odnos, a onda je, tokom iste večeri, u hotelskoj sobi, došlo i do nasilnog čina koji je izvršen intimnim dodirivanjem bez saglasnosti. Istraga se sada nastavlja, a Begbede će njen tok propratiti sa slobode, uz pravo na pretpostavku nevinosti.

Pisac je proletos bio na žestokoj meti feministkinja, koje su ometale i promociju njegove najnovije knjige "Ispovesti jednog heteroseksualca", zamerajući mu previše seksističke i mačo stavove, zbog čega je morao da bude i pod policijskom zaštitom. Borkinjama za ženska prava je uzvraćao da mu time uskraćuju slobodu govora i da pozivaju na cenzuru.

Svoj stav Begbede je objasnio i u intervjuu za "Večernje novosti" kada je rekao da u svojoj knjizi nije rekao "ništa posebno."

- Kazao sam samo da muškarci vole žene, da pripadam toj "čudnoj" grupi ljudi koja ih voli i da sam imao mnogo problema zbog toga – izjavio je tom prilikom Begbede za naš list.

U Francuskoj mu zameraju i to što je svojevremeno stao u odbranu Romana Polanskog koji je takođe bio optužen za silovanje. U razgovoru za "Novosti" Begbede je u maju ove godine istakao da je društvo u celini ranije imalo više tolerancije na opasnost i da ljudsko biće sada po svaku cenu želi da bude zaštićeno.

Begbede trenutno živi u Getariju, na baskijskoj obali, u braku sa Larom Mišeli, s kojom ima dvoje dece.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?