RAT U IZRAELU: Bitka za Šedžaju u srcu grada Gaze (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

13. 12. 2023. u 07:46 >> 00:48

ORUŽANI sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 68. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Битка за Шеџају у срцу града Газе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Eks printskrin/https://twitter.com/manniefabian

Netanjahu: Ništa neće sprečiti Izrael da uništi Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da ništa neće sprečiti Izrael da uništi palestinsku militantnu grupu Hamas uprkos pritisku međunarodne zajednice.

"Nastavljamo do kraja, do pobede i do eliminacije Hamasa. Ništa nas neće zaustaviti", rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

(Times of Israel)

Foto: Profimedia

 

 

IDF: Gađamo pozicije Hezbolaha na jugu Libana

Odbrambene snage Izraela saopštile su da su pogodile ćeliju Hezbolaha na jugu Libana i da je borbeni avion pogodio mesto koje pripada toj organizaciji, preneo je Tajms of Izrael.

Tvrde i da je nekoliko raketa ispaljeno iz Libana prema gradu Jifta, a sve su pale na nenaseljeno područje.

Iz IDF-a dodaju i da gađaju mesta odakle je pucano.

(Times of Israel)

 

Aksios: Vašington odlaže prodaju oružja Izraelu

Američka administracija odlaže prodaju više od 20.000 pušaka američke proizvodnje Izraelu zbog toga što su zabrinuti zbog napada izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, preneo je američki portal Aksios, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

(Reuters)

 

Bitka za Šedžaju u srcu grada Gaze

IDF je objavila nove snimke na kojima se vidi kako trupe pešadijske brigade poslednjih dana deluju u naselju Šedžaja u gradu Gazi.

Kako navode Izraelske odbrambene snage, brigada je radila na "čišćenju" Šedžaje od infrastrukture Hamasa tokom protekle nedelje, rekavši da je to "napredna faza“ operacije čiji je cilj da se toj palestinskoj paravojsci oduzme sposobnost i ubiju njeni operativci.

Kaže se da je Kasba, glavna komercijalna oblast u srcu Šedžaje, "gusta i složena oblast za manevrisanje“, dodajući da Hamas deluje u okviru civilnih lokacija u toj oblasti i da koristi veliku mrežu tunela.

(Times of Israel)

Lula da Silva: Rešenje "dve države" za izraelsko-palestinski sukob

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva pozvao je danas međunrodnu zajednicu da radi na dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba i da se više angažuje u globalnim institucijama poput Ujedinjenih nacija.

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušna opasnost na granici sa Libanom

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se na severu Izraela, na granici sa Libanom.

Sankcije EU za "setlere" koji napadaju Palestince?

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je ideju da EU uvede sankcije izraelskim naseljenicima odgovornim za napade na Palestince na Zapadnoj obali.

Foto Tanjug/AP

-Zalažem se za sankcionisanje onih koji su umešani u napade na Zapadnoj obali. Moraju da odgovaraju. Ovo nasilje nema nikakve veze sa borbom protiv Hamasa i mora se zaustaviti, rekla je Fon der Lajenova.

 

SZO: Zaštititi humanitarne i zdravstvene radnike u Pojasu Gaze

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na zaštitu humanitarnih i zdravstvenih radnika u Gazi nakon što su, kako tvrdi, pojedini radnici privedeni i pretučeni na kontrolnom punktu u Vadi Gazi koji kontroliše izraelska vojska.

UN: Širenje zaraznih bolesti u Gazi dovelo do katastrofe javnog zdravlja

Lin Hejstings, humanitarni koordinator Ujedinjenih nacija za okupiranu palestinsku teritoriju izjavila je danas da se Gaza suočava s "katastrofom javnog zdravlja" usled kolapsa zdravstvenog sistema u toj enklavi i širenja bolesti izazvanih prenaseljenošću.

-Suočavamo se s knjiškim primerom epidemije i katastrofom javnog zdravlja, rekla je Hejstings.

Foto Tanjug/AP

 

Izraelski udari na južni Liban i Siriju

Izraelska vojska saopštila je da su njihove vazduhoplovne snage i tenkovi izveli udare na južni Liban i Siriju kao odgovor na, kako se navodi, raketne napade na sever Izraela.

Foto IDF

Racije u Dženinu

Racija izraelske vojske na izbeglički kamp Dženin na Zapadnoj obali traje već 29 sati, javlja „Al Džazira“.

Palestinac koji je ranjen u intenzivnim sukobima sa izraelskom vojskom u Dženinu podlegao je povredama, saopštile su vlasti u Ramali.

Prema palestinskim zdravstvenim vlastima, sedam osoba ubijeno je u borbama sa izraelskom vojskom u izbegličkom kampu Dženin, koje

 

Žestoke borbe izraelske vojske i Hamasa u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze

U toku su žestoke borbe izraelske vojske i pripadnika Hamasa u Kan Junisu, javlja „Al Džazira“. Istovremeno, izraelski avioni nastavljaju da bombarduju taj grad u južnom delu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska saopštila je da je proteklog dana izvela više od 250 udara u Pojasu Gaze na položaje Hamasa.

El Šeik: Bajdenove izjave se moraju pretvoriti u akcije

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, Husein el Šeik, poručio je da se izjave američkog predsednike Džozefa Bajdena moraju „pretvoriti u akcije, počevši od poziva na hitan prekid vatre i iznošenje sveobuhvatnog političkog plana zasnovanog na međunarodnom pravu, čime se završava okupacija i uspostavlja nezavisna palestinska država“.

Ambasadorka SAD u UN: Još jedna rezolucija kojom se ne osuđuje Hamas

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je da rezolucija o hitnom prekidu vatre u Gazi predstavlja još jednu rezoluciju kojom se ne osuđuje palestinska militantna grupa Hamas.

- Naš cilj mora da bude da dugoročno zaustavimo smrt, devastaciju i razaranje, a to jednostavno nije budućnost koju Hamas želi da vidi - rekla je ona u utorak u Generalnoj skupštini UN. Tomas Grinfild je dodala da SAD rade na "održivom miru", kao i da se Vašington slaže sa nekim delovima rezolucije.

- Slažemo se da je humanitarna situacija teška, da zahteva hitnu i trajnu pažnju, da civili moraju da budu zaštićeni, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom - navela je Tomas Grinfild. Ona je pozvala sve države da podrže amandman Austrije i da "jednoglasno" osude Hamas zbog terorističkih akcija 7. oktobra.

- Zašto je to tako teško - upitala je američka zvaničnica.

Austrijski amandman nije dobio potrebnu većinu. Ambasador Austrije pri Ujedinjenim nacijama Aleksandar Maršik je prethodno rekao da je njegova zemlja "temeljno razmotrila" nacrt rezolucije, pozdravljajući to što se izričito zahteva oslobađanja svih talaca i omogućavanje pristupa humanitarne pomoći. On je pozvao članice UN da prihvate austrijski amandman u kojem se navodi uloga Hamas u podsticanju najnovije eskalacije nasilja.

U nacrtu rezolucije koja je predstavljena u GS UN traži se "momentalan humanitarni prekid vatre", kao i da se "sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila".

Pored toga, poziva se na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i na "obezbeđivanje pristupa humanitarne pomoći" u Pojas Gaze. Ovaj predlog podnela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju.

Palestinsko predsedništvo pozdravilo usvajanje rezolucije o Gazi u GS UN

Palestinsko predsedništvo pozdravilo je usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o hitnom prekidu vatre i pozvalo zemlje koje su glasale za rezoluciju da nateraju Izrael da je primeni. Za usvajanje rezolucije glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN.

Rezolucijom se traži "momentalan humanitarni prekid vatre", kao i da se "sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila".

Pored toga, poziva se na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i na "obezbeđivanje pristupa humanitarne pomoći" u Pojas Gaze. Rezoluciju je predložila grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Pogledajte osmu epizodu video-serijala Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)