VAŠINGTON POST: Izrael gađao jug Libana municijom s belim fosforom

Tanjug

11. 12. 2023. u 18:27

IZRAEL je koristio municiju s belim fosforom, koju su mu isporučile SAD, u napadu u oktobru na jug Libana, kada je ranjeno devet civila, otkrio je danas Vašington Post.

ВАШИНГТОН ПОСТ: Израел гађао југ Либана муницијом с белим фосфором

Foto IDF

Američki medij navodi da, nakon analize fragmenata granata pronađenih u malom libanskom selu Deira, grupa za ljudska prava smatra da bi to trebalo da to bude istraženo kao ratni zločin.

Novinar Vašington posta pronašao je ostatke tri artiljerijska metka kalibra 155 milimetara, ispaljenih u blizini granice Izraela, kojima su spaljene najmanje četiri kuće, rekli su stanovnici te oblasti.

Dim od lako zapaljive municije s belim fosforom koristi se za skrivanje kretanja vojske, ali njegov sadržaj može da se zalepi za kožu, izazivajući potencijalno fatalne opekotine i respiratorna oštećenja, a njegova upotreba u blizini civilnih područja mogla bi da bude zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom, navodi američki list.

Dodaje se da je od devetoro povređenih u izraelskom napadu na Deiru, najmanje troje je hospitalizovano, a jedan je već danima.

Šifre proizvodnje koje se nalaze na granatama odgovaraju nomenklaturi koju američka vojska koristi za kategorizaciju municije domaće proizvodnje, što pokazuje da su napravljena u skladištima municije u Luizijani i Arkanzasu 1989. i 1992. godine, napominje list.

Svetlozelena boja i druge oznake na jednom od ostataka slažu su sa onim na mecima belog fosfora, navode vojni stručnjaci.

Vašington post podseća da prekogranični sukobi na južnoj granici Libana i Izraela svakodnevno traju od početka rata Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

Medij ističe da je u fokusu sukoba upravo naselje Deira sa oko 2.000 ljudi, jer odatle proiranski libanski Hezbolah napada izraelske vojne punktove.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)