HAOS U BUGARSKOM PARLAMENTU ZBOG UKRAJINE: Žestoka svađa oko isporuke naoružanja Kijevu

Novosti online

08. 12. 2023. u 22:44

BUGARSKI parlament odbacio je danas veto koji je predsednik Rumen Radev stavio na Zakon o ratifikaciji sporazuma s Ukrajinom o isporuci oklopnih vozila.

ХАОС У БУГАРСКОМ ПАРЛАМЕНТУ ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Жестока свађа око испоруке наоружања Кијеву

Foto: AP Photo

Međutim, odluka je naišla na negodovanje dela prisutnih, pa je sednica dva puta prekidana zbog žestoke svađe poslanika, piše Blitz.

Lider bugarske opozicione stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov izrazio je ogorčenje zbog toga što Sofija izdvaja Kijevu milijarde na račun sopstvenih građana.

- U ovoj sali većina očigledno služi stranim nacionalnim interesima - rekao je Kostadinov, prenosi „Gazeta“.

Kako je dodao, još je više ponižavajuće to što bugarske vlasti služe nacionalnim interesima zemlje kao što je Ukrajina.

Po mišljenju Kostadinova, Ukrajina se „lako može nazvati propalom zemljom“.

Kako piše Blitz, njegova izjava je „izazvala ozbiljnu napetost“ u sali, zbog čega je predsedavajući morao da napravi pauzu od 15 minuta.

„Protiv“ veta na odluku o slanju 100 vojnih transportera glasali su GERB-SDS, NP-DB, Pokret za prava i slobode i „Postoji takav narod“. Veto su podržali poslanici BSP i partije „Preporod“, prenosi Radio Bugarska.

Narodna skupština Bugarske je 22. novembra ratifikovala sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnom slanju partije starih oklopnih transportera Kijevu. To je učinjeno prilikom odlučivanja o dodatnoj vojno-tehničkoj podršci Oružanim snagama Ukrajine.

Predsednik Radev je 4. decembra vratio na novu raspravu u parlamentu Zakon o potvrđivanju sporazuma kojim Bugarska daje Ukrajini besplatno oklopne transportere.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave