RUSKI SISTEM BLOKIRA ZAPADNE SATELITE: Nepoznati kompleks kod Sevastopolja stvara snažne smetnje

Novosti online

30. 11. 2023. u 21:00

NEDAVNI satelitski snimci objavljeni na društvenoj mreži Tviter, izgleda da otkrivaju neidentifikovani kompleks duž obale Krima, tačnije u regionu Sevastopolja, preneo je Obektivno.bg. Ovaj kompleks stvara značajne smetnje.

РУСКИ СИСТЕМ БЛОКИРА ЗАПАДНЕ САТЕЛИТЕ: Непознати комплекс код Севастопоља ствара снажне сметње

Foto: Printskrin


Primetno je da je obim ovih aktivnosti impresivan. Signali smetnji su takođe otkriveni u regionu Jevpatorije, što ukazuje na značajnu snagu opreme u upotrebi.

Satelit Sentinel-1 Evropske svemirske agencije snimio je slike 24. novembra, što je činjenica koja ostavlja stručnjake zbunjenim. Misterija leži u dešifrovanju da li slike prikazuju sistem radio-elektronskog ratovanja ili radarski sistem visokog intenziteta.

Čini se da je cilj ove aktivnosti jačanje odbrambenih strategija protiv napada dronova i pomorskih bespilotnih letelica [UAV] iz Ukrajine. Može se zaključiti da su ovi koraci pretežno usmereni na jačanje zaštite osnovne infrastrukture i objekata na poluostrvu.


MOŽDA RADARSKI SISTEM?

Nemojte prebrzo zaključiti da otkriveni poremećaji ukazuju na novi ruski radarski sistem. Postoji razumna verovatnoća da je to uspostavljen radarski sistem, ali je nedavno ugrađen u protivvazdušnu odbranu Krima. Ova pretpostavka postaje sve verodostojnija kada se uzme u obzir da se sedište Crnomorske flote nalazi u Sevastopolju, koji je bio gađan, zajedno sa nekoliko podmornica i brodova ruske flote.

Dva radarska sistema iz Rusije, odnosno Voronjež – sa svojim varijacijama, Voronjež-DM i Voronjež-M – i Nebo-M, imaju kapacitet da osujeti bilo kakve pokušaje „hvatanja satelita“ kroz svoje mogućnosti ometanja.


VORONjEŽ

Obe modifikacije Voronježa mogu napraviti neobične smetnje u radijusu većem od 150 km. Sistemi Voronjež-DM i Voronjež-M su sposobni da emituju moćne elektromagnetne talase koji mogu da poremete ili ometaju obližnje elektronske uređaje i komunikacione sisteme. Smetnje su uzrokovane radarskim prenosom visokofrekventnih radio talasa, koji mogu stvoriti elektromagnetna polja koja ometaju normalno funkcionisanje osetljive opreme u radijusu od 150 km.

Foto: Printskrin



Radarski sistem Voronjež-DM, na primer, radi u decimetarskom opsegu talasnih dužina i dizajniran je za otkrivanje i praćenje balističkih projektila na velikom dometu. Njegovi moćni radarski snopovi mogu da pokriju veliko područje, a u radijusu od 150 km, elektromagnetni talasi koje emituje radar mogu ometati različite elektronske uređaje, kao što su radio, televizori, pa čak i neke komunikacione mreže. Do smetnji dolazi kada elektromagnetni talasi radara ometaju normalan prenos i prijem signala od strane ovih uređaja.

Slično, radarski sistem Voronjež-M, koji radi u metarskom opsegu talasnih dužina, takođe može izazvati smetnje u radijusu od 150 km. Ovaj radarski sistem se koristi za otkrivanje i praćenje različitih tipova ciljeva, uključujući avione i balističke rakete.

Snažni radarski signali koje emituje Voronjež-M mogu da ometaju elektronske sisteme i uređaje u njegovom dometu, utičući na njihove performanse ili čak uzrokujući njihov kvar. Smetnje su rezultat radarskih prenosa velike snage i elektromagnetnih polja koje oni stvaraju.


NEBO-M

Drugi radarski sistem koji može da izazove smetnje u radijusu većem od 150 km je radar Nebo-M. Nebo-M je mobilni trodimenzionalni radarski sistem dizajniran za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva, uključujući avione i rakete.

Ima domet od nekoliko stotina kilometara i sposoban je da radi u različitim vremenskim uslovima. Radarski sistem Nebo-M poznat je po svojim naprednim mogućnostima elektronskih protivmera, koje mogu poremetiti satelitske snimke i otežati snimanje njegove tačne lokacije.


SLUČAJ UMBRA

14. septembra, BulgarianMilitary.com rasvetlio je sličan incident. SATIM Inc je oštroumno primetio neobične promene u potpisima TU-95 i TU-160 SAR. Kompanija je koristila SAR slike iz Umbre. Satelit Umbra nalazio se iznad vojne baze Engels-2 u Rusiji.

Kada ispitujete refleksije signala, možda ćete naići na neke čudne karakteristike koje se ne poklapaju sa uobičajenom geometrijskom strukturom i sastavom materijala aviona. To je kao da pokušavate da umetnete kvadratni klin u okruglu rupu - delovi se jednostavno ne slažu. Ova nedoslednost mogla bi da bude znak novih i sofisticiranih tehnika kamuflaže, primenjenih da zaštite vredne letelice od mogućih udara dronova.

Vazduhoplovna baza Engels-2 igra ključnu ulogu u ruskim strateškim odbrambenim operacijama, u kojoj se nalazi značajan deo moćne nacionalne flote strateških bombardera dugog dometa.

SATIM JE ODGOVORIO

Jedan onlajn korisnik postavio je pitanje kompaniji: „Da li promene utiču na efikasnost performansi vaših ATR algoritama?“ Kompanija je uverila da su svi efekti kamuflaže na krajnje rezultate bili mali. SATIM rešenje obično uspeva da identifikuje ove tipove uzoraka. Uprkos dodatnim refleksijama sa krila, kaže SATIM. Ali ključne komponente aviona u SAR potpisu to omogućavaju, dodao je SATIM.

-SATIM je primetio slične događaje u zimskim scenarijima gde su avioni prekriveni snegom. Ovaj značajan detalj pažljivo se integriše u naša AI rešenja, istakla je kompanija.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)