STRAH U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE: Ponovo se uvode granične kontrole zbog unutrašnje bezbednosti

Novosti online

24. 11. 2023. u 22:39

EVROPSKA Unija se suočava sa porastom legalnih i ilegalnih dolazaka migranata, što je podstaklo neke države članice da privremeno ponovo uvedu granične kontrole unutar onoga što je inače zona slobodnog kretanja.

СТРАХ У ЗЕМЉАМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Поново се уводе граничне контроле због унутрашње безбедности

Foto AP

Šengenska pravila bloka dozvoljavaju takvu akciju "kao poslednje sredstvo" u slučajevima koji se smatraju ozbiljnom pretnjom unutrašnjoj bezbednosti ili javnoj politici.

Ove su zemlje koje su ponovo uvele strože provere:

Austrija

Austrija je u oktobru uvela kontrole na granici sa Češkom, koje će trajati do 6. decembra. Od novembra je produžila granične kontrole sa Slovenijom i Mađarskom do maja 2024. godine, navodeći pritisak na sistem za prihvat azilanata, pretnje trgovinom oružjem, kriminalne mreže povezane sa ratom u Ukrajini i krijumčarenje ljudi.

Danska 

Danska je u avgustu pooštrila graničnu kontrolu za dolaske, uključujući one iz zemalja Šengena, na aerodrom u Kopenhagenu kako bi pojačala bezbednost nakon incidenata spaljivanja Kurana. Ona je produžila provere na dansko-nemačkoj kopnenoj granici i u lukama sa trajektnim vezama za Nemačku do maja 2024, navodi se u izveštaju komisije EU.

Vlada je saopštila da reaguje na povećanje neregularnih migracija i navela pretnje terorizma i organizovanog kriminala, špijunaže stranih obaveštajnih službi i rata u Ukrajini.

Nemačka

Nemačka je u septembru najavila kontrole na svojim kopnenim granicama sa Poljskom, Češkom Republikom i Švajcarskom, koje će ostati na snazi do 4. decembra. Berlin je rekao da treba da odgovori na porast imigracije i visok nivo krijumčarenja.

Nemačka, koja ima najveću ekonomiju u Evropi, ove godine je zabeležila nagli porast zahteva za azil po prvi put. Berlin je takođe produžio kopnene granične kontrole sa Austrijom do maja 2024. godine, rekavši da je to kao odgovor na, kako je rekao, pritisak na njegov sistem prihvata azila, bezbednosne pretnje povezane sa bliskoistočnim terorizmom i rat u Ukrajini.

Italija

Italija je od 21. oktobra ponovo uspostavila policijske kontrole na svojoj severoistočnoj kopnenoj granici sa Slovenijom, rekavši da bi neki migranti u tranzitu na balkanskoj ruti mogli biti teroristi. Kontrole će biti na snazi najmanje do 9. decembra. Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi rekao je u oktobru da će one verovatno biti produžene na sledeću godinu.

Norveška

Norveška, koja pripada šengenskom aranžmanu, ali nije članica EU, od 12. novembra je ponovo uspostavila granične kontrole u ​​svojim lukama sa trajektnim vezama za šengenski prostor i od stranih obaveštajnih službi. Ove kontrole bi trebalo da traju do 5. maja 2024. godine.

Poljska

Poljska je produžila privremene kontrole na granici sa Slovačkom do 3. decembra, ukazujući na napore migranata da odatle ilegalno uđu. Vladu je potresao skandal sa "vizama za gotovinu" ranije ove godine, kada ju je opozicija optužila da je saučesnik u sistemu u kome su ljudi dobijali vize ubrzanim tempom bez odgovarajućih provera nakon što su platili posrednicima.

Švedska, Slovačka, Francuska i Slovenija su isto pojačale kontrole na granicama, piše Rojters.

(MONDO)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama