PUTIN JASAN: Turbulencije u globalnoj ekonomiji izazvao Zapad

Novosti onlajn

22. 11. 2023. u 15:13

OGROMAN stres kojem je izložena svetska ekonomija nema veze sa Rusijom, već sa delovanjem drugih velikih zemalja, kao i nepromišljenom makroekonomskom politikom nekih država, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na onlajn samitu G20.

ПУТИН ЈАСАН: Турбуленције у глобалној економији изазвао Запад

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima nisu dejstva Rusije u Ukrajini dovela do turbulencija u privredi, već postupci Zapada na tom polju.

Putin je istakao da se Rusija zalaže za obnavljanje duha otvorene i uzajamno korisne saradnje u svetu.

Ruski lider je kazao da je važno ponovo aktivirati Svetsku trgovinsku organizaciju i povećati ulogu privreda u razvoju u međunarodnim finansijskim institucijama.

On je naglasio da Rusija ispunjava sve svoje obaveze u oblasti globalne prehrambene bezbednosti: danas su u Afriku upućeni prvi brodovi sa besplatnim žitom.

- Moskva će i dalje davati svoj doprinos stabilnom razvoju, prehrambenoj i energetskoj bezbednosti - poručio je ruski lider.

Putin je takođe najavio da, imajući u vidu da je Rusija odgovoran učesnik u globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena, planira da postigne ugljeničnu neutralnost najkasnije do 2060. godine.

Predsednik Rusije je ocenio da situacija u globalnoj ekonomiji zahteva konsenzus i uzimanje u obzir mišljenja različitih zemalja, kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja