LIDER IRANA: Pozvao lidere 50 zemalja da pritisnu Izrael zbog napada na Gazu

Tanjug

20. 11. 2023. u 18:21

IRANSKI predsednik Ebrahim Raisi poslao je pismo liderima 50 zemalja, pozivajući ih da utiču na Izrael kako bi zaustavio napade na Pojas Gaze.

ЛИДЕР ИРАНА: Позвао лидере 50 земаља да притисну Израел због напада на Газу

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Raisijeva poruka o pozivu na prekid vatre u Gazi upućena je i ruskom i kineskom predsedniku, a pored ostalih i liderima Jordana, Kazahstana, Kenije, Turske i Južne Afrike, preneo je TASS.

-Naše zemlje trebalo bi da iskoriste svu moć koja im je na raspolaganju, uključujući obustavljanje trgovine i političkih interakcija sa Izraelom, što će nam pomoći da doprinesemo okončanju izraelskih zločina u Gazi, poručio je iranski predsednik.

Raisi je, govoreći u Rijadu na vanrednom zajedničkom samitu Arapske lige i Organizacije islamske saradnje, pozvao islamske zemlje da prekinu ekonomske odnose sa Izraelom i uvedu mu sankcije, uključujući embargo na uvoz nafte.

Ruska agencija podseća da su se tenzije ponovo rasplamsale na Bliskom istoku 7. oktobra, kada su militanti Hamasa izveli iznenadni napad na južni Izrael iz Pojasa Gaze, ubijajući stanovnike izraelskih pograničnih naselja, a zarobili su više od 200 talaca, uključujući žene, decu i starce.

Hamas je svoj napad predstavio kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti oko džamije Al Aksa u starom gradu Jerusalima.

Izrael je najavio potpunu blokadu Pojasa Gaze i izvodi vazdušne udare na tu oblast, kao i na neke delove Libana i Sirije, a sukobi su u toku i na Zapadnoj obali.

BONUS VIDEO - EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)