JOŠ POLA MILIJARDE DOLARA: SAD će obezbediti Ukrajini do 500 miliona dolara za jačanje energetskog sistema

Tanjug

17. 11. 2023. u 00:43

SJEDINjENE Američke Države će nastaviti da jačaju stabilnost ukrajinskog energetskog sistema, koji je pod pretnjom ruskih udara i planiraju da za to izdvoje još 500 miliona dolara, saopštio je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajet na brifingu za novinare.

ЈОШ ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: САД ће обезбедити Украјини до 500 милиона долара за јачање енергетског система

Foto AP

-SAD su Ukrajini već dodelile više od 520 miliona dolara pomoći za energetski sektor. Znamo da je još 500 miliona dolara na putu, rekao je predstavnik američke administracije, prenosi Ukrinform.

On je pojasnio da su ta sredstva uglavnom usmerena na zadovoljavanje hitnih potreba, uključujući snabdevanje novim transformatorima i kapacitetima za restauraciju energetske infrastrukture koju su uništile ruske snage.

-Ruski predsednik Vladimir Putin je pokušao da zimsku hladnoću pretvori u oružje i da iskoristi zimu kao oruđe za slamanje volje ukrajinskog naroda. Siguran sam da neće uspeti, naglasio je predstavnik Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, SAD rade sa ukrajinskom vladom na izgradnji decentralizovanog energetskog sistema, potpuno integrisanog sa Evropom, koji je, kako je naveo, ekološki i mnogo održiviji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je prošlog meseca potvrdio da su SAD izdvojile 522 miliona dolara za obnovu i zaštitu ukrajinske energetske industrije, podseća kijevska agencija.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)