ZARATILI U EU ZBOG VEŠTAČKOG MESA: Italija negoduje zbog upotrebe sintetički napravljene hrane

Milica Ostojić, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

15. 11. 2023. u 21:31

SAMO što je italijanska Vlada najavila usvajanje Zakona o zabrani proizvodnje i distribucije sintetičkog mesa, iz sedišta predsednika Serđa Matarele stiže najava o mogućem neprihvatanju odluke Vlade i odbijanje Zakona.

ЗАРАТИЛИ У ЕУ ЗБОГ ВЕШТАЧКОГ МЕСА: Италија негодује због употребе синтетички направљене хране

Foto: Free Images Pixabay

Odluka EU o proizvodnji mesa iz laboratorije godi, međutim, grlu milijardera.

"Suverenitet pripada narodu", piše u italijanskom Ustavu, ali to nije u interesu EU. Tako se iz palate Kvirinala ne prihvata odluka koju su potpisali, u ime Vlade, ministri poljoprivrede Frančesko Lolobriđida i zdravlja Oracio Skilači, za zakon koji zabranjuje proizvodnju i promet mesa na bazi životinjskih ćelija reprodukovanih u bioreaktorima. Razlog za stopiranje zakona je rizik da se otvore prekršajne procedure protiv Italije zbog sukoba sa pravilima EU o konkurenciji.

Italija je, inače, stigla do predloga Zakona analizom koja na prvo mesto stavlja "zaštitu ljudskog zdravlja i italijanskog prehrambenog bogatstva", jer "nauka još nije dala odgovore šta se događa sa ljudskim zdravljem na kraći ili duži period". I dva miliona Italijana je u 3.000 opština potpisalo peticiju da ne želi sintetičko meso na trpezi, a u prilog Zakona koji bi ga zabranio.

Serđo Matarela, Foto AP

Predsednik Italije Serđo Matarela

Obrazloženje je uvek isto - spasti planetu, jer je uzgajivači stoke zagađuju. Iako postoje neoborivi dokazi da to nije baš tako, na to se ne obaziru oni čiji je cilj samo zarada. Već su izračunali da će do 2030. godine da podele 25 milijardi dolara zarade.

Univerzitet u Kaliforniji je uradio u maju eksperimente kojima je pokazao kako biorekatori koji proizvode kultivisano meso ispuštaju 25 puta više ugljen-dioksida od uzgajališta stoke. Uz to, troše više energije i vode što je upravo loše za čovekovu okolinu. Ali, prepirka između onih koji podržavaju i kude veštačko meso u Italiji je stigla do institucionalnog sukoba Rima i EU.

Okupljeni oko fondacije Gejtsa

"PROGRESIVNI" na globalnom nivou su 2022. godine već potrošili milijardu evra za istraživanje o proizvodnji "iz epruvete". Taj deo zagovornika ovakve hrane veoma je vezan za ambijent oko Fondacije "Bil i Melinda Gejts". I Svetska zdravstvena organizacija želi veštačko meso, po svaku cenu.

Ali, istinska utakmica je ona poljoprivredna. Multinacionalne kompanije za prehranu žele, po svaku cenu, da razdvoje proizvodnju prehrambenih proizvoda i poljoprivrednih aktivnosti. Ostaje otvoreno pitanje protivnika sintetičkog mesa da li je italijanskom predsedniku Matareli neko ispričao kako istinski stoje stvari u pogledu te materije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa