BAJDEN I SI OBNAVLJAJU VOJNE VEZE: Predsednici SAD i Kine sastaju se na marginama Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita u San Francisku

A.Vojinović

16. 11. 2023. u 07:00

KINESKI predsednik Si Đinping posle šest godina sleteo je na tlo SAD, na sastanak sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom. Od susreta lidera dve najjače ekonomske sile na planeti svetski analitičari ne očekuju poboljšanje odavno poljuljanih odnosa. No, na stolu će se naći brojne političke i ekonomske teme, od obnove vojnih veza, preko sukoba u Ukrajini i Bliskom istoku, Tajvanu, do privrednih pitanja.

БАЈДЕН И СИ ОБНАВЉАЈУ ВОЈНЕ ВЕЗЕ: Председници САД и Кине састају се на маргинама Азијско-пацифичког економског самита у Сан Франциску

Foto: Tanjug/AP photo

Šef kineske države u San Francisku će boraviti četiri dana na Azijsko-pacifičkom ekonomskom samitu. A Bajden i Si će se sastati uživo prvi put od novembra 2022. godine, kad su razgovarali na marginama samita G20 na Baliju.

Uoči važnog sastanka dve supersile savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan izjavio je da Bajden želi da obnovi vojne kontakte i veze sa Kinom, što će, kako kaže, biti jedna od glavnih tema razgovora.

- Predsednik je odlučan da vidi obnavljanje vojnih veza, jer veruje da je to u bezbednosnom interesu SAD. Potrebne su nam linije komunikacije kako ne bi došlo do pogrešnih proračuna, ili nesporazuma - rekao je Saliven.

On je dodao da bi vojne veze mogle da se obnove na svakom nivou, od visokih vojnih lidera, do taktičkog operativnog nivoa, u oblastima na moru i vazduhoplovstvu u regionu Indo-Pacifika.

Ekonomske sankcije i međusobne optužbe oko navodnog kineskog špijunskog balona u vazdušnom prostoru SAD ranije ove godine dodatno su poljuljale zategnute odnose dve zemlje. Takođe, američka dugogodišnja otvorena podrška Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, redovno dovode do konstatnih previranja, naročito zbog američkog slanja oružja Tajpeju.

Stavovi dvojice lidere ne podudaraju se ni po pitanju aktuelnih ratnih sukoba. Dok SAD silna sredstva koriste za podršku Kijevu, Kina zauzima uravnoteženiji stav i ne osuđuje Mokvu. Slično je i sa poslednjim ratom na Bliskom istoku, gde Amerika podržava Izrael kao vernog saveznika, dok se Kina, koja ima dobre odnose sa glavnim regionalnim rivalom Tel Aviva, Iranom, drži po strani. Predviđa se, stoga, da bi Bajden mogao da zatraži od Sija da iskoristi svoj uticaj nad Iranom kako Teheran ne bi proširio razmere rata između Izraela i Hamasa, piše AP.

Za prevlast u ekonomskom svetskom ringu SAD i Kina se bore dugo. No, iako je šef Bele kuće nedavno za govornicom Generalne skupštine UN poručio da konkurencija između dve zemlje ne sme prerasti u sukob, činjenica je da obe strane nemaju nameru da odustanu od ove borbe. "Rat" oko poluprovodnika ne prestaje. Tako je kineska kompanija nedavno zabranila korišćenje čipova koje pravi američka firma, što je ranije učinila i Amerika, ograničivši prodaju naprednih poluprovodnika Kini.

Obnovljiva energija

AMERIČKI Stejt department je uoči sastanka Bajdena i Sija objavio da su se SAD i Kina - dva najveća svetska zagađivača - složile da nastave sa naporima da utrostruče kapacitete obnovljive energije na globalnom nivou do 2030. godine, putem vetra, solarne i druge obnovljive izvore energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)