MUSLIMANSKE ZEMLJE TRAŽE HITAN PREKID VOJNIH OPERACIJA U POJASU GAZE: Održan islamsko-arapski samit u saudijskoj prestonici Rijadu

Tanjug

12. 11. 2023. u 08:27

SA VANREDNOG zajedničkog islamsko-arapskog samita u saudijskoj prestonici Rijadu, upućen je hitan zahtev da se obustave sve vojne operacije u Pojasu Gaze, a opravdanje Izraela da je prinuđen na samoodbranu je odbačeno.

МУСЛИМАНСКЕ ЗЕМЉЕ ТРАЖЕ ХИТАН ПРЕКИД ВОЈНИХ ОПЕРАЦИЈА У ПОЈАСУ ГАЗЕ: Одржан исламско-арапски самит у саудијској престоници Ријаду

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah

Učesnici ovog samita pozvali su u završnom saopštenju Međunarodni krivični sud da istraži „ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael“ na palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters, prenose mediji.

Saudijska Arabija je pokušala da izvrši pritisak na Sjedinjene Države i Izrael da budu obustavljena neprijateljstava u Pojasu Gaze, a prestolonaslednik Mohamed bin Salman, de fakto i vladar saudijskog kraljevstva, okupio je Arape i muslimanske vođe kako bi se taj pritisak osnažio.

Desetine lidera, uključujući iranskog predsednika Ebrahima Raisija, turskog predsednika Tajip Erdogana, katarskog emira šeika Tamim bin Hamad Al Tanija i sirijskog predsednika Bašar al Asada koji je od ove godine ponovo dobrodošao u Arapsku ligu, prisustvovali su ovom samitu.

Princ Muhamed je ponovo osudio „varvarski rat protiv braće u Palestini“ i naglasio da se Palestinci suočavaju sa humanitarnom katastrofom, koja potvrđuje neuspeh Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice da se stavi tačka na flagrantna izraelska kršenja međunarodnog prava.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da su Palestinci suočeni sa „genocidnim ratom“ i pozvao je Sjedinjene Države da zaustave izraelsku agresiju.

Iranski predsednik Raisi je pozdravio palestinsku islamističku militantnu grupu Hamas zbog borbe koju vodi protiv Izraela i pozvao je islamske zemlje da Izraelu uvedu sankcije na naftu i drugu vitalnu robu.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)