'PREGOVORI RUSIJI U INAT: Zašto je EU otvorila vrata članstva Ukrajini i Moldaviji

Evropska komisija je dala zeleno svetlo za početak pregovora za članstvo sa Ukrajinom i Moldavijom.To se uklapa u politiku EU da ove dve zemlje približi svojoj sferi uticaja, posle izbijanja rata u Ukrajini. Istovremeno, Gruzija je dobila status zemlje kandidata za članstvo.

ПРЕГОВОРИ РУСИЈИ У ИНАТ: Зашто је ЕУ отворила врата чланства Украјини и Молдавији

Borelj i Mišel "ratuju" datumim, Foto AP

- Ovo je istorijski dan – poručila je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Sledeća etapa je da se o odluci EK izjasne zemlje članice, na Evropskom savetu koji će biti održan u decembru u Briselu.

- Ukrajinci duboko reformišu svoju zemlju i pripremaju se za pristupanje, čak i dok vode egzistencijalni rat. Danas je Komisija preporučila da Savet otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom – istakla je fon der Lajen, naglasivši da ova zemlja "nastavlja da se suočava sa ogromnim teškoćama i tragedijom koju je izazvao agresorski rat Rusije."

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozdravio odluku iz Brisela, istakavši da njegova zemlja treba da uđe u EU i da Ukrajinci to zaslužuju.

- Ovo je snažan i istorijski korak koji utire put ka jačoj EU sa Ukrajinom kao njenom članicom. Zahvaljujem  se EU i lično Fon der Lajenovoj na podršci na našem putu ka EU. Ukrajina nastavlja svoj reformski put i s nestrpljenjem iščekuje odluku Evropskog saveta u decembru – poručio je Zelenski.

Evidentno je da je pre svega reč o politčkoj odluci, u trenutku  dok Zapadni Balkan već dugi niz godina čeka da bude priznat napredak koji su zemlje našeg regiona, uključujući i Srbiju, do sada učinile na putu ka članstvu u EU. To je način i da EU pokaže da nije zapostavila Ukrajinu, usled izbijanja novog konflikta na Bliskom istoku.

EU je u junu prošle godine odobrila status kandidata Ukrajini i Moldaviji, što se pre svega posmatra kao simbolični gest u odnosu na rusku invaziju. Da bi bili započeti pregovori, što je sada odobreno, Ukrajini je bilo postavljeno nekoliko zahteva, među kojima su bili i borba protiv kourpcije i pravosudna reforma. Isto je važilo i za Moldaviju, koja je, po rečima Fon der Lajenove, preduzela značajne reforme "uprkos konstantnim naporima usmerenim ka destabilizaciji demokratije u ovoj zemlji."

Dodeljivanje statusa kandidata obradovalo je i zvanični Tbilisi.

- Radujem se sa gruzijskim narodom i pozdravljam pozitivnu odluku Evropske komisije – poručila je predsednica ove države Salome Zurabišvili.

Kao i Ukrajina i Moldavija, i Gruzija će morati da započne proces opsežnih reformi, poručili su iz Brisela.

BOSNA I HERCEGOVINA SA ZADRŠKOM

Evropska komisija se pozitivno izrazila i po pitanju početka pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, ali je definitivna odluka oročena do marta sledeće godine, uz obavezu da ispuni ranije postavljenih 14 ključnih prioriteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!