RUSE KRIVE ZA CRTANJE DAVIDOVIH ZVEZDA? Istraga u Parizu posle iscrtavanja stotina simbola

OPASNO masovno crtanje Davidovih zvezda po Parizu i okolini dovelo je istragu na ruski trag! Tako, bar, ističe ovdašnji poznati informativni radio "Evropa 1", čije su informacije preneli i drugi mediji.

РУСЕ КРИВЕ ЗА ЦРТАЊЕ ДАВИДОВИХ ЗВЕЗДА? Истрага у Паризу после исцртавања стотина симбола

Foto: Društvene mreže

Sve je počelo kada je pre desetak dana uhvaćen moldavski par, mladić i devojka stari 33 i 28 godina, koji su na zidovima zgrada pariskog 10. arondismana iscrtavali, sprejevima i šablonom, plave Davidove zvezde. Ispostavilo se da su se u Francuskoj nalazili bez prava boravka, i trenutno su u pritvoru, u očekivanju izvacivanja iz zemlje.

Kako navodi sajt pomenutog radija, istraga je, prema njihovim izvorima, utvrdila da su Moldavci bili plaćeni za ovu akciju, po 50 evra po glavi. Kontaktirao ih je, navodno, izvesni Anatoli P, proruski moldavski politički oponent, koji je okarakterisan kao posrednik i koji je kasnije lokalizovan u Rusiji. Identifikovan je na osnovu mobilnog telefona. Njegov broj pronađen je u telefonu moldavskog para. Istraga je sada, zbog svega, prema "Evropi 1", usmerena prema "stranom mešanju u unutrašnje stvari Francuske".  

- Ovo nije prvi put da se Rusi mešaju u francuske poslove. U nekoliko navrata poslednjih meseci, tokom demonstracija posebno protiv penzijske reforme, ljudi pod kontrolom Rusije već su identifikovani u povorkama. To je strategija sada dobro poznata službama za koje Rusija svim sredstvima traži da destabilizuje našu zemlju – ističe se u komentaru "Evrope 1"

I informativna televizija BFMTV prenosi svoje policijske izvore da se istraga zanima za "moguće mešanje ruskog naručioca", ali i poziva na veliki oprez od preranog donošenja zaključaka. Ističu da za sada nije utvrđen naručilac baziran u Rusiji, već da je poznat samo posrednik.

VIŠE OD HILjADU ANTISEMITSKIH ATAKA

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je preneo da je od 7. oktobra, kada je izvršen napad Hamasa na Izrael, u Francuskoj registrovano 1.040 antisemitskih akata. Istovremeno, zbog toga je uhapšeno 486 osoba.

Policajci su, ističe BFMTV, utvrdili da dvoje Moldavaca i oni koji su sledećih dana iscrtali oko 250 Davidovih zvezda u drugim delovima Pariza i na njegovoj periferiji "pripadaju istoj mreži". Ono što je za sada pouzdano utvrđeno je da su izvršioci bili plaćeni.

Ovde postavljaju pitanje koji je bio cilj cele akcije, antisemitizam, podrška Izraelu ili destabilizacija Francuske. Ističe se i da pariski tribunal poručuje da su sve mogućnosti otvorene i da poziva na veliki oprez prilikom donošenja zaključaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!