KATASTROFA U ITALIJI: Tri žrtve oluje Kiran, gradovi poplavljeni, traga se za nestalima

Novosti onlajn

03. 11. 2023. u 09:21

OD POSLEDICA oluje Kiran, koja je tokom noći stigla u Italiju, poginule su tri osobe, a jedna se vodi kao nestala, prenosi Ansa.

КАТАСТРОФА У ИТАЛИЈИ: Три жртве олује Киран, градови поплављени, трага се за несталима

Foto: AP

Od olujnog nevremena, koje je juče već izazvalo pet smrtnih slučajeva u Evropi, poginule su tri osobe u italijanskom regionu Toskana, a jedna se vodi kao nestala u Venetu, dok meteorolozi najavljuju da će se Kiran, praćen kišom i jakim vetrom, zdržati iznad Italije sve do nedelje. Muškarac star 85 godina pronađen je sinoć mrtav u prizemlju svoje kuće u Montemurlu, u blizini Prata, u potpuno poplavljenoj prostoriji.

Spasioci pretpostavljaju da stariji čovek nije uspeo da stigne do gornjih spratova i da se udavio. Oblast Prato je jedna od najteže pogođenih, sa bujičnim poplavama, navodi Ansa. Druga žrtva, o čijoj smrti je nešto pre ponoći kratko izvestio guverner Toskane Eugenio Đani, registrovana je u opštini Rozinjano, u Livornu. Treća nastradala osoba je žena od 84 godine, kojoj je pozlilo dok je izbacivala vodu iz svog doma u Montemurlu. Guverener je saopštio da su gumeni čamci poslati u pogođene oblasti, do kojih je trenutno teško doći na bilo koji drugi način, a da su od Nacionalne civilne zaštite zatraženi helikopteri za hitnu evakuaciju pogođenog stanovništva.

- Proglasio sam regionalno vanredno stanje i u kontaktu sam sa vladom za proglašenje na državnom nivou. Situacija je zaista veoma ozbiljna - saopštio je Đani. Prati se stanje vodotokova, a stručnjaci iz regiona Toskana očekuju jaku poplavu reke Arno u narednih nekoliko sati, dok će vrhunac dostići danas kroz Pizu oko ponoći, navodi italijanska agencija. U oblasti Beluna, vatrogasac koji nije bio na dužnosti i koji je pomagao svom ocu da složi džakove sa peskom duž obale potoka, okliznuo se i završio u vodi, nabujaloj od kiše. U potrazi za 40-godišnjim vatrogascem učestvuje pedesetak spasilaca, među kojima i neki dobrovoljci, ali padavine koje ne prestaju otežavaju njihov rad. Isti problem imaju spasioci koji tragaju za četrdesetogodišnjim muškarcem, koji je u sredu nestao u planinama Lesini.

Za sutra se u Toskani očekuju vetrovi jačine do 130 kilometara na sat i jaka grmljavina, zbog toga će škole u regionu biti zatvorene, pre svega u najugroženijm provincijama. U ovom regionu se saobraćaj otežano odvija, mnoge železničke i autobuske linije su obustavljene. U oblasti Ligurije na snazi je narandžasti meteoalarm, a očekuju se talasi do šest metara. U Milanu postoji zabrinutost zbog novog izlivanja reke Seveso. Tamo pada jaka kiša i preporuka je građanima da se ne zadržavaju ispod drveća i građevinskih skela. I u Laciju je na snazi žuto upozorenje, a na jugu Italije će preventivno biti zatvorene škole u Napulju, Kazerti, Beneventu i Salernu, prenose mediji.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona