KO SE PLAŠI HEZBOLAHA JOŠ: Šta će lider "Partije Boga" poručiti Izraelcima?

Novosti online

01. 11. 2023. u 21:44

NA brojnim nalozima na Iks platformi koji su bliski Hezbolahu pre dva dana su objavili misteriozan video, koji je pokrenuo lavinu reakcija u medijima i na društvenim mrežama, čiju poruku niko još nije uspeo da dokuči.

КО СЕ ПЛАШИ ХЕЗБОЛАХА ЈОШ: Шта ће лидер Партије Бога поручити Израелцима?

Foto: EPA

Na snimku koji traje svega dvanaest sekundi vidi se Hasan Nasralah, lider libanske šiitske militantne organizacije, kako leđima okrenut kameri korača ispred žuto-zelene zastave po kojoj je pokret postao prepoznatljiv.

Video su na društvenoj mreži Iks podelili novinar blizak Hezbolahu Husein Mortada, kao i Nasralahov sin Džavad. Portparol Hezbolaha je za libanski list "L'Orijent tudej" potvrdio da ta partija nije objavila inicijalni video, ali da je "podeljen na nalozima koji povremeno objavljuju fotografije Sajida Nasralaha".

U pojedinim objavama, snimak je pratio i citat iz Kurana: "I kad dođe vreme prve od dve pretnje, poslaćemo protiv vas robove naše, silno moćne, oni će uzduž i popreko zemlju vašu pregaziti, i pretnja će se ispuniti."

Video je izazvao lavinu reakcija, a mnogi u Izraelu su se zapitali da li je reč o pretnji upućenoj protiv te države.

- Nasralah nagoveštava da je i on u priči ... sačekajte i vidite šta će se desiti - rekao je Jaron Šnajder, komentator na izraelskom "Kanalu 12".

Šnajder je takođe primetio da Izrael poslednjih dana dobija mnogo signala od Hezbolaha, što ukazuje da je taj pokret na ivici intenzivnijeg angažovanja.

Misteriozne poruke Hasana Nasralaha 

Nasralah važi za jednog od najharizmatičnijih političkih lidera u arapskom svetu, koji se svojim pristalicama često obraća vatrenim govorima na televiziji - upravo je zbog toga njegova tišina od početka rata u Pojasu Gaze zbunila iskusne posmatrače u regionu.

Njegovi nastupi bili su odmereni i, čini se, pripremljeni tako da ostave više pitanja nego odgovora.

Lider Hezbolaha je poslednjih nedelja u javnosti pojavljivao postepeno. Za početak, on je imao telefonski razgovor sa Gebranom Basilom, liderom libanske hrišćanske partije Slobodni patriotski pokret, tokom kojeg je navodno razgovarao o nedavnim dešavanjima u Libanu i regionu.

Nakon toga, on je podelio, rukom napisano, otvoreno pismo u kojem je naveo uputstva medijima bliskim toj organizaciji. On ih je tom prilikom pozvao da Hezbolahove borce koji su ubijeni od početka operacije "Potop Al-Aksa" opisuju kao "mučenike na putu za Jerusalim".

Konačno, Nasralah se pojavio na fotografiji koju je Hezbolah objavio 25. oktobra, zajedno sa visokim oficirom Hamasa Salehom al-Arurijem i šefom Palestinskog islamskog džihada Zijadom al-Nahalehom, na sastanku koji je održan u Bejrutu. Međutim, datum sastanka nije preciziran.

Prema saopštenju stranke, trojica muškaraca razgovarali su o tome "šta stranke osovine otpora moraju da urade u ovoj kritičnoj fazi da bi ostvarile pobedu... u Gazi i Palestini", navodi "L'Orijent tudej".

Dugo čekano obraćanje

Hezbolah je, posle višenedeljnog čekanja, objavio da će se Nasralah konačno obratiti javnosti u petak, 3. novembra, kada se očekuje da će poslati poruke koje bi mogle da ukažu na dalje akcije te grupe u izraelsko-palestinskom sukobu.

Zvaničnici Hezbolaha su 7. oktobra čestitali Hamasu na masovnom napadu na Izrael, oprezno dodajući da, u kontaktu sa rukovodstvom bliskom palestinskim grupama, "procenjuju situaciju".

"Partija Boga" se, međutim, nije direktno uključila u sukob protiv Izraela, već je sve ostalo na razmeni upozorenja i ponekog drona ili rakete. Izraelci su, ipak, iz predostrožnosti morali da ojačaju svoje trupe na granici sa Libanom.

Potencijalni ulazak Hezbolaha u rat predstavljao bi značajnu eskalaciju - na koju upozoravaju kako izraelski i američki, tako i iranski zvaničnici. Netanijahu je upozorio da bi u slučaju ulaska te organizacije u rat Liban "bio razoren", dok Amerikanci razmatraju i vojnu intervenciju.

Nasralahova računica je do sada očigledno bila da za eventualno mešanje Hezbolaha u sukob nije došao pravi trenutak, ali situacija bi mogla da se promeni ako Izrael nastavi da prelazi crvene linije.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024