MORAMO SE VRATITI RAZUMNOM DIJALOGU: Sijarto upozorava - Za bolju budućnost Evrope potreban mir u Ukrajini

Novosti onlajn

26. 10. 2023. u 12:48

ZA BOLjU budućnost Evrope neophodno je mirno rešenje u Ukrajini i obnavljanje razumnog dijaloga i saradnje sa Istokom, bez preterane ideologizacije, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.

МОРАМО СЕ ВРАТИТИ РАЗУМНОМ ДИЈАЛОГУ: Сијарто упозорава - За бољу будућност Европе потребан мир у Украјини

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, da bi Evropa bila sposobna da pronađe dobre, uspešne odgovore na izazove sa kojima se suočava i da bi se izbeglo dalje pogoršavanje situacije, potrebno je, pre svega, da se reši sukob u Ukrajini.

- Drugo, obnavljanje civilizovanog dijaloga između Zapada i Istoka. Moramo se vratiti razumnom dijalogu. Moramo se pobrinuti da se umesto ideologizovanog i politizovanog dijaloga, koji je nemoguć, vratimo na komunikaciju koja se zasniva na međusobnom poštovanju, racionalnosti i zdravom razumu - ocenio je Sijarto, govoreći na međunarodnoj konferenciji na visokom nivou „Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja“ koja se održava u Minsku.

On je napomenuo da su „Mađari spremni da nastave da rade u korist mira u Ukrajini, u korist civilizovanog dijaloga između Istoka i Zapada i u korist uzajamnog poštovanja i racionalnih odnosa između Istoka i Zapada“.

- Ako čak i pod ovim uslovima ne budemo razgovarali jedni sa drugima, izgubićemo nadu u bolju budućnost - dodao je on.

Sijarto je naglasio da ekonomije Istoka i Zapada izuzetno zavise jedna od druge, a uspeh zapadne ekonomije gotovo je nemoguće zamisliti bez saradnje sa Istokom, i obrnuto.

- Osnova evropske privrede je automobilska industrija. Ali ona neće moći da pređe u novo doba proizvodnje električnih vozila bez dobavljača resursa. Istočna i zapadna ekonomija zavise jedna od druge, hteli mi to ili ne - istakao je mađarski ministar.

Osim toga, Sijarto je podsetio da Mađarska za sada ne može da osigura svoju energetsku bezbednost bez isporuke nafte i gasa iz Rusije. S tim u vezi, on je potvrdio interesovanje za nastavak saradnje sa Moskvom u oblasti energetike, požalivši se da je „Evropa postala talac ideoloških debata o isporukama energenata“.

Sijarto je jedini predstavnik Evropske unije na međunarodnoj konferenciji u Minsku. On je više puta izjavljivao da Budimpešta ne podržava ideju o novom Hladnom ratu i „gvozdenoj zavesi“ između zemalja Istoka i Zapada i smatra da bi Evropa, kako bi izbegla ekonomski kolaps, trebalo da razvija saradnju sa Azijom u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji. Pokretač velikih ekonomskih promena u svetu, prema njegovim rečima, predstavljaju zemlje Istoka i neophodno je prepoznati činjenicu spajanja privrede Zapada i Kine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu