RAT U IZRAELU: U samo par sati brojne rakete preplavile region Tel Aviva (FOTO)

Novosti Onlajn

24. 10. 2023. u 07:56 >> 20:47

RAT Izraela i Palestine ušao je u 18. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: У само пар сати бројне ракете преплавиле регион Тел Авива (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Yonatan Sindel

IDF: Dve rakete ispaljene iz Sirije na sever Izraela
 

 Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su dve rakete ispaljene iz Sirije na severni deo Izraela, kao i da su uzvratile vatrom.

Kako je navedeno, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mestima Neot Golan, Bnej Jehuda i Givat Joav na Golanskoj visoravni, prenosi Tajms of Izrael.

Prema saopštenju, oba projektila su pala na nenaseljeno područje.

IDF navodi da je uzvratio artiljerijskom vatrom na rakete iz Sirije.

Golanska visoravan je oblast na granici Izraela i Sirije, čije je dve trećine Izrael anektirao nakon šestodnevnog rata 1967. godine, dok je istočna trećina ostala deo Sirije.

 

 

Izraelski ministar Guterešu: U kom svetu živite?


 Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog njegove kritike izraelskih napada na Gazu, upitavši ga "u kom svetu živi".

- Gospodine, generalni sekretare, u kom svetu živite? To definitivno nije naš svet - poručio je Koen na sednici Saveta bezbednosti Ujednjenih nacija o ratu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, prenosi "Tajms of Izrael".

Gutereš je prethodno pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da "užasni napadi" palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

- Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava - poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Istakao je da se napadi Hamasa 7. oktobra na Izrael nisu dogodili "u vakuumu" i naglasio da je palestinski narod 56 godina pod okupacijom.

 

FOTO: Tanjug/AP

 

Brojne rakete pogodile region Tel Aviva treći put u nekoliko sati

Masivna baražna raketna paljba pogodila je danas region Tel Aviva treći put u nekoliko sati, a sirene se oglašavaju širom regiona oko tog grada.

Pogođene su i oblasti istočno od grada oko aerodroma Ben Gurion, kao i mesta na severu i jugu, preneo je Tajms of Izrael.

Pretpostavlja se da su rakete iz Gaze usmerene na najnaseljenija područja Izraela.

Kako se navodi, jedna raketa ispaljena iz Gaze možda je pala kod naselja Alfei Menaše na Zapadnoj obali, severoistočno od Tel Aviva.

Saopšteno je i da u napadu nema povređenih. Odgovornost za ranija lansiranja preuzimao je Hamas, koji se zasad nije oglasio o novom napadu.

 

Hamdan pozvao arapske, islamske zemlje i UN da zaustave napad Izraela na Gazu


Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan pozvao je danas arapske, islamske zemlje i Ujedinjene nacije da pokušaju da zaustave izraelski napad na Gazu.

Na konferenciji za novinare u Bejrutu, Hamdan je pozvao arapske zemlje i da prekinu bilo kakvu normalizaciju diplomatskih odnosa sa Izraelom, preneo je Rojters.

On je pozvao i na otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć, kako bi se omogućilo dopremanje goriva, pomoći i opreme za uklanjanje ruševina u Gazi.

 

 

Sirene za vazdušnu opasnost širom oblasti istočno od Tel Aviva

Sirene za vazdušnu opasnost se oglašavaju širom oblasti istočno od Tel Aviva, uključujući gradove u blizini aerodroma "Ben Gurion" i naselja na Zapadnoj obali, usled velike raketne paljbe iz Gaze.

Baraž raketa ispaljen je po drugi put prema tom području za manje od 15 minuta.

(Times of Israel)


Broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu 5.791, od kojih 2.360 dece

Najmanje 5.791 Palestinac je ubijen u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, uključujući 2.360 dece, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja Gaze.

Ministarstvo je navelo da je 704 Palestinaca ubijeno samo u prethodna 24 časa, preneo je Rojters.

U saopštenju stoji i da je 16.297 osoba povređeno od početka sukoba.

Nikolić: Broj talaca koje je oteo Hamas porastao na 222

Broj talaca koji su oteti 7. oktobra od strane Hamasa ažurira se iz dana u dan i danas se, uprkos četiri osobe koje su oslobođene, popeo na 222, izjavio je počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Kako je naveo, širok je spektar reagovanja porodica otetih Izraelaca koje zahtevaju od tamnošnjeg generalštaba da sudbina njihovih najmilijih ne bude uzročnik daljeg delovanja izraelske vojske."Drugim rečima, samo u taktičkom kontekstu može da se gleda neka vrsta minimalnog propuštanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze preko graničnog prelaza Rafa iz Egipa, koja bi sadržala namirnice i potrebštine za zdravstvene ustanove, a za uzvrat puštanja na slobodu kidnapovanih Izraelaca, dok bi svako drugo osvrtanje na strateški značaj imalo sasvim drugi tok događaj", rekao je Nikolić za K1 televiziju.

IDF izvele napad dronom

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele napad dronom na teroriste u južnom Libanu koji su pokušali da lansiraju rakete na Izrael, u blizini severne zajednice Baram, prenosi Tajms of Izrael.

Oteta Izraelka: Takav pakao nisam mogla da zamislim

Posle više od tri nedelje, Izraelka Joševed Lifšic je na slobodi, nakon što je bila u zarobljeništvu Hamasa u Pojasu Gaze, a sada kaže da je "prošla pakao kakav nije mogla ni da zamisli".

Nju i još oko 200 ljudi pripadnici Hamasa oteli su tokom iznenadnog napada na jug Izraela 7. Oktobra.

"Držali su nas u podzemnim tunelima u Gazi", rekla je Lifšic, jedna od četvoro talaca koje je Hamas do sada oslobodio, i opisala tunele kao "paukovu mrežu", preneo je Bi-Bi-Si.

"Spavali smo na dušecima, hranili su nas sirom i krastavcima. Govorili su da veruju u Kuran i da me zato neće povrediti", ispričala je Lifšic.

"Liban neće pokrenuti rat sa Izraelom"

Istaknuti libanski hrišćanski političar, koji je povezan sa Hezbolahom, kaže da Liban neće pokrenuti rat sa Izraelom, ali da će se braniti ako bude napadnut.

Komentari Gebrana Basila, šefa Slobodnog patriotskog pokreta bivšeg predsednika Mišela Auna, usledili su u trenutku kada se na libanskoj granici sa Izraelom nastavljaju sporadični sukobi između Hezbolaha i palestinskih terorističkih grupa u Libanu na jednoj strani i izraelskih snaga na drugoj strani.

„Niko nas ne može uvući u rat osim ako nas izraelski neprijatelj ne napadne, a onda ćemo biti primorani da se branimo“, rekao je Basil posle sastanka sa predsednikom parlamenta Nabihom Berijem, prenosi Tajms of Izrael.

Netanijahu: Hamas mora biti uništen, Hezbolah će zažaliti ako se uključi u rat

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu uporedio je Hamasov napad 7. oktobra sa holokaustom.

„Kao u Drugom svetskom ratu, kada su Francuzi podržavali antinacistički otpor, danas se međunarodna zajednica ujedinjuje u podršci Izraelu“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Varvarstvo Hamasa preti Jevrejima, preti Bliskom istoku, preti Evropi, preti svetu“, ocenio je Netanijahu i Gazu nazvao "enklavom ISIS-a".

„Činimo sve što je potrebno da uništimo Hamas u Gazi. Mi ćemo demontirati njenu terorističku mašinu, demontiraćemo njenu političku strukturu. Uložićemo sve napore da oslobodimo naše taoce. I uložićemo sve napore da palestinske civile sačuvamo od opasnosti.”

„Hamas mora biti uništen“, naglasio je Netanijahu kao ključni cilj rata i istakao da će Hezbolah „gorko zažaliti ako napravi grešku i uzme veće učešće u ovom ratu“.

Izaslanik SAD nastavlja pregovore o mehanizmima za isporuke humanitarne pomoći

Nakon što su konvoji kamiona sa humanitarnom pomoći počeli da prelaze u Pojas Gaze, specijalni izaslanik SAD Dejvid Saterfild nastavlja pregovore sa Izraelom, Egiptom i Ujedinjenim nacijama o stvaranju "mehanizma za održive isporuke", izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Kremlj: Hamas hitno da oslobodi taoce

Hamas treba hitno da oslobodi sve taoce, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Smatramo da svi taoci treba hitno, bez odlaganja da budu oslobođeni. To je naš čvrst stav. Pozivamo Hamas da oslobodi sve taoce,a njihovim porodicama želimo da im se oni vrate nepovređeno", rekao je Peskov.

Portparol izraelske vojske o sledećoj fazi rata

Danijel Hagari, portparol izraelske vojske rekao je u utorak da je vojska spremna za sledeću fazu rata i da čeka političke instrukcije.

Rekao je da Izrael uči iz američkog iskustva na Bliskom istoku, ali "naš rat je na našim granicama, a ne hiljadama milja od Izraela", dodajući da su nedelje borbe pred njima.

Hagari je rekao da Egipat igra ključnu ulogu u pregovorima za oslobađanje talaca iz Gaze, što je, kako je rekao, glavni prioritet za Izrael.

UNRVA: Još šest pripadnika UN ubijeno u Gazi

U Gazi je ubijeno još šest pripadnika Ujedinjenih nacija, ukupno 35 od početka izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je agencija UN za palestinske izbeglice (UNRVA).

Oslobođene dve Izraelke iz Hamasovog zatočeništva

Nurit Kuper (79) i Jočeved Lifšic (85) puštene su kasno sinoć iz Hamasovog zatočeništva.

Obe su otete iz svojih domova u kibucu Nir Oz.

Njihovi muževi ostali su u Gazi.

Save the Children: Najmanje 2.000 dece ubijeno u Pojasu Gaze za 17 dana

Najmanje 2.000 dece ubijeno je u Pojasu Gaze, a još 27 je ubijeno na Zapadnoj obali od nedavne eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba pre dve nedelje, saopštila je humanitarna organizacija Save the Children.

U Izraelu je ubijeno još 27 dece, javljaju izraelski mediji.

Povređeno je najmanje 4.600 dece.

- Pozivamo sve strane da preduzmu hitne korake da zaštite živote dece, a međunarodnu zajednicu da podrži te napore. Mora se učiniti sve što je moguće da se deca zaštite od povreda i da im se pruži podrška koja im je potrebna - rekao je direktor te organizacije za Palestinu Džejson Li.

Miler: SAD zadovoljne zbog oslobađanja dve Izraelke iz zatočeništva Hamasa

Sjedinjene Američke Države su "veoma zadovoljne" jer je palestinska islamistička grupa Hamas u ponedeljak oslobodila dve Izraelke, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

- Naravno da smo veoma zadovoljni zbog toga što smo dobili informaciju da su oslobođena dva taoca Hamasa, dve žene iz Izraela - rekao je Miler u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si, prenosi Rojters.

Izrael je potvrdio da su oslobođene dve žene iz zarobljeništva Hamasa, navodeći da izraelska strana nije učestvovala u tom procesu, preneli su izraelski mediji.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je pomogao da se olakša oslobađanje talaca i da je omogućio njihov transport iz Gaze, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

Kako navodi jerusalimski portal Tajms of Izrael, oslobođene su dve žene - Nurit Kuper (79) i Jahved Lifšic (85).

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je Hamas da oslobodi sve taoce koje drži u Pojasu Gaze pre nego što je, nakon pritiska američkih medija, Bela kuća u ponedeljak prihvatila mogućnost prekida vatre između Izraela i Hamasa u zamenu za oslobađanje talaca.

Bajden je rekao da bi "trebalo da imamo prekid vatre", a onda se ispravio i rekao "ne prekid vatre, trebalo bi da oslobodimo te taoce, a onda možemo da razgovaramo (o prekidu vatre)".

Dok rat između Izraela i Hamasa ulazi u treću nedelju, američka administracija je počela da vrši pritisak na Izrael da odloži svoj kopneni upad u Pojas Gaze kako bi administracija u Vašingtonu mogla da nastavi da radi na izvlačenju američkih talaca.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, odbacio je u ponedeljak pozive na prekid vatre između Izraela i Gaze, rekavši za Si-En-En da Hamas prvo mora da oslobodi taoce.

- Mislio sam da je poruka Hamasu prilično jasna – oslobodite sve taoce, to bi trebalo da se dogodi i to bi trebalo da bude prvi korak - poručio je Kirbi.

Izrael: Više od 270 ljudi u bolnici nakon napada Hamasa

Ministarstvo zdravlja Izraela reklo je da je 278 ljudi u bolnici nakon napada 7. oktobra.

Od toga 40 pacijenata ima teške povrede.

Hamas objavio snimak oslobađanja talaca

Hamas je u međuvremenu objavio snimak na kojem se vidi kako puštaju dve starije žene koje su držali kao taoce.

Izraelska vojska gađala oko 400 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je tokom proteklog dana izvela napade na oko 400 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze i ubila nekoliko komandanata na terenu i drugih terorističkih operativaca.

Prema IDF-u, nedavni udari su bili fokusirani na Hamasove centre širom Pojasa Gaze, uključujući nekoliko u džamijama, i na terorističke operativce koji pripremaju raketne napade na Izrael. IDF je saopštila da je tokom noći izveden udar i na ulaz u tunel Hamasa na obali Gaze i komandne centre, prenosi "Tajms of Izrael".

Načelnik generalštaba izraelske vojske: Spremni smo za kopnenu invaziju

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rizjavio je da su izraelske kopnene snage "veoma dobro pripremljene" za ofanzivu na sever Pojasa Gaze.

- Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću - rekao je Halevi, preneo je "Tajms of Izrael".

Makron stigao u Tel Aviv

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u Tel Aviv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)