RAT U IZRAELU Hercog: Hamas planirao da truje gasom civile; Izraelski vojnik ubijen još tri ranjena nakon napada Hamasa (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 10. 2023. u 07:05 >> 01:24

RAT Izraela i Palestine ušao je u 16. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ Херцог: Хамас планирао да трује гасом цивиле; Израелски војник убијен још три рањена након напада Хамаса (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

IDF napao još dve ćelije Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su nastavile napade na još dve ćelije Hezbolaha u južnom Libanu, kako ne bi dozvolili da izvedu napade na Izarel.

IDF navodi da je jedna od Hezbolahovih ćelija, u oblasti planine Dov, planirala da lansira raketa, dok je druga ćelija u severnom gradu Matat planirala da ispali protivtenkovske navođene rakete, preneo je Tajms of Izrael.

Foto: Tanjug/AP

Ovi napadi su šesti i sedmi udari na ćelije Hezbolaha koje je izveo IDF danas.


Al Kaida i Islamska država pozivaju pristalice da napadnu Izrael

Terorističke grupe Al Kaida i Islamska država pozivaju pristalice da napadaju Izrael, SAD i jevrejske mete, što povećava izglede da bi moglo da dođe do novog terorističkog akta na Bliskom istoku ili na Zapadu, ocenjuje britanski "Gardijan".

Foto AP

 

Bajden u "telefonskoj ofanzivi"

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom i sa liderima više zapadih zemalja o sukobu Izraela i Hamasa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Kako je saopštila Bela kuća, Bajden je razgovarao sa liderima Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke i Italije.

 

 

Ušao još jedan konvoj sa humanitarnom pomoći u Gazu

Još jedan konvoj od 14 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je preko prelaza Rafa iz Egipta u južni deo Pojasa Gaze, saopštio je podsekretar Ujedinjenih nacija zadužen za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

Izraelski vojnik ubijen još tri ranjena nakon napada Hamasa

Jedan izraelski vojnik je poginuo, a tri su ranjena nakon što je Hamas napao vojnike koji su izvodili akciju na granici sa Pojasom Gaze, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

Foto Tanjug/AP

IDF ratuje i protiv Hezbolaha i Hamasa

Izraelska vojska saopštila da je gađala još dve jedinice Hezbolaha na jugu Libana. Izraelske odbrambene snage saopštile su da trenutno izvode masovne vazdušne udare na desetine položaja Hamasa u Pojasu Gaze.

Hercog: Hamas planirao da truje gasom civile

Izraelski predsednik Isak Hercog izneo je tvrdnju da je Hamas nameravao da koristi cijanid protiv izraelskih civila.

On je novinarima „Skaj njuza“ pokazao materijal izvučen iz USB drajva koji je, kako je naveo, posedovao jedan od ubijenih pripadnika Hamasa u Izraelu.

 

Foto: EPA

Netanjahu: Makron i Rute ove nedelje u Izraelu

Francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute posetiće Izrael ove nedelje, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu. 

Kako se navodi u saopštenju kabineta izraelskog premijera, Netanjahu je danas razgovarao sa liderima Francuske, Španije i Holandije. 

Netanjahu je tokom svih razgovora rekao da je Izrael odlučan da "eliminiše Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti" i da bi ''pobeda Izraela nad Hamasom bila pobeda za ceo svet".

Iz kabineta Netanjahua saopštili su da će Makron i Rute doputovati u Izrael "u ponedeljak ili utorak" i sastati se sa izraelskim premijerom, prenosi Rojters. 

Tajms of Izrael navodi da bi Makron trebalo sutra da stigne u Izrael, a Rute u utorak. 

 

 

UN: U Pojas Gaze danas nije ušao nijedan kamion sa pomoći

Portparol Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRNjA) Žilijet Tuma izjavila je da danas u Pojas Gaze iz Egipta nije ušao nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći.

Egipatski i izraelski državni mediji izvestili su ranije danas da je 17 kamiona pomoći prešlo u Gazu.

„Do sada nije bilo konvoja“, rekla je Tuma, prenosi Tajms of Izrael.

U poslednja 24 časa poginulo 266 osoba u Pojasu Gaze

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, Ašraf El Kudra, izjavio je da je 266 osoba poginulo u izraelskom granatiranju u poslednja 24 sata.

Žrtve su većinom iz južnog dela Pojasa Gaze, a među njima je i 117 dece, naveo je on.

Izrael spreman da pokrene kopnenu akciju u Pojasu Gaze

aelska vojska spremna je da pokrene kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, ali datum nije određen, izjavio je izraelski ambasador u Rusiji Aleksandar Ben Cvi.

„Ne mogu da govorim o datumima, jer nemam takve informacije. Može uskoro da počne, a možda i neće uskoro. Počeće kada budemo u povoljnoj situaciji da započnemo vojnu operaciju. Kada naše rukovodstvo donese stratešku odluku da je neophodno započeti ovu operaciju. Vojska je spremna“, rekao je diplomata.

Odgovarajući na pitanje da li se može reći da je datum određen ako je vojska spremna, ambasador je rekao: „Ne. Vojska je spremna, datum nije određen. To su dve različite stvari“.

Izraelska vojska se izvinjava: Tenk slučajno gađao egipatski vojni punkt u blizini Gaze

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je jedan od njihovih tenkova, kako su naveli, slučajno granatirao egipatski vojni punkt u blizini Kerem Šaloma, u pograničnom delu sa Pojasom Gaze.

Mediji: Amerika šalje artiljerijske granate Izraelu umesto Ukrajini

Predstavnik Ministarstva odbrane SAD rekao je da će desetine hiljada artiljerijskih granata kalibra 155 mm, obećanih Ukrajini, a na čiji nedostatak su se žalile ukrajinske Oružane snage, biti preusmerene u Izrael, piše Njujork tajms, pozivajući se na svoje izvore u Pentagonu.

Predsednik Džozef Bajden je pokušao da jasno stavi do znanja da Sjedinjene Države ne smatraju jedan sukob prioritetom u odnosu na drugi, ali će biti teško ispuniti sve potrebe, piše autor članka.

Sa svoje strane, list "Aksios" piše da je Izrael obavestio Sjedinjene Države o hitnoj potrebi za artiljerijskim granatama radi priprema kopnene invazije u Pojasu Gaze i potencijalne eskalacije rata duž izraelsko-libanske granice.

Američki sagovornici lista sugerišu da preusmeravanje artiljerijskih granata, namenjenih Ukrajini neće imati neposredan uticaj na sposobnost ukrajinskih snaga da vode rat.

Milion i po stanovnika Gaze napustilo je svoje domove zbog eskalacije sukoba

Prema poslednjim informacijama palestinskog ministarstva zdravlja, broj poginulih u Gazi popeo se na 4.651, uključujući 1.873 dece, 1.023 žene, 187 staraca i 14.245 ranjenih, a b​roj poginulih na Zapadnoj obali porastao je na 90 od 7. oktobra.

Nastavlja se razmena vatre između Izraela i Libana

Nastavlja se razmena vatre na granici Izraela i Libana, a portparol izraelske vlade je izjavio da Izrael i dalje pokušava da izbegne otvaranje „severnog fronta“.

„Stav Izraela je nepromenjen. Izrael ne želi rat na dva fronta. Naš primarni cilj je poraz Hamasa“, rekao je porparol izraelske vlade Ejlon Levi za „Tajms of Izrael“.

Foto: Tanjug/AP

Skup podrške Palestini održan u Podgorici

Palestino nijesi sama, poručeno je sa skupa podrške „Crna Gora za Palestinu“ koji je danas održan u Podgorici. Organizatori su studenti i mladi iz Crnogorsko-palestinskog društva. Sa skupa je upućen i poziv predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću da, kako su kazali, osudi „genocid u Palestini“, javio je dopisnik Sputnjika.

Skup je održan ispred sjedišta predstavništva Ujedinjenih nacija u Podgorici, nedaleko od mosta Milenijum, a nakon toga su okupljeni otišli u protestnu šetnju i na kraju završili na Trgu slobode.

Drugi konvoj humanitarne pomoći stigao na egipatsku stranu prelaza Rafa

Novi, drugi po redu, konvoj humanitarne pomoći u kome se nalazi 17 kamiona, stigao je danas na egipatsku stranu graničnog prelaza Rafa, saopštili su bezbednosni i humanitarni izvori.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je juče u Pojas Gaze preko ovog prelaza. To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu pre dve nedelje, nakon napada Hamasa.

Raketirana američka baza na zapadu Iraka

Na zapadu Iraka raketirana je avio-baza Ain el Asad, javili su zapadni mediji pozivajući se na vojne izvore. Kako navodi agencija Rojters, u samoj bazi odjeknula je najmanje jedna eksplozija.

Kako javlja lokalna televizija „El Hadat“, borci šiitskih oružanih odreda koji pripadaju pokretu ,,Islamski otpor Iraka'' napali su američku bazu jutros. Na bazu je, prema navodima, ispaljeno nekoliko raketa. I u prethodna dva dana dogodio se još jedan napad, nema informacija da li je bilo ljudskih žrtava.

Foto: Tanjug/AP

U Pojasu Gaze do sada poginulo više od 4.600 ljudi

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze iznosi 4.651, a 14.245 osoba je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja enklave.

Hamas: Interno raseljeno 1,5 miliona stanovnika Gaze

Do sada je milion i po stanovnika Pojasa Gaze napustilo domove zbog eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je danas pres-služba palestinske vlade koju kontroliše Hamas.

U saopštenju se ističe da je to 70 odsto stanovništva Pojasa Gaze i da i žive u prihvatnim centrima, prenose RIA Novosti.

Pretnje Netanjahua

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas da će Liban biti razoren, ukoliko libanska militantna grupa Hezbolah uđe u rat i poručio toj grupi da ne otvara drugi ratni front sa Izraelom jer bi to bila, kako je naveo, "životna greška".

IDF: Poginuo visoki komandant Hamasa

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je visoki komandant Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom napadu tokom noći u Pojasu Gaze.

"Ne zaustavljamo naše napade na pojas", rekao je on, dodajući da je na desetine pripadnika Hamasa, uključujući zamenika komandanta te militantne grupe, ubijeno u napadima tokom noći

Istakao je i da IDF pojačava napade u Pojasu Gaze kako bi smanjila pretnje svojim snagama u pripremama za sledeću fazu rata, misleći na očekivanu izraelsku kopnenu ofanzivu.

"U sledeću fazu idemo pod najboljim uslovima za IDF i u skladu sa odlukom političkog ešalona", dodao je Hagari.

Sirene za raketnu opasnost na jugu Izraela

Sirene za upozorenje za raketnu opasnost oglasile su se jutros u brojnim naseljima na jugu Izraela, uključujući Aškelon.

Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti, prenosi Tajms of Izrael.

Sirene za opasnost od raketnog napada prethodno su se oglasile u centralnom Izraelu.

IDF izveo napad na položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su napale, kako je navedeno, "terorističku ćeliju u južnom Libanu", koja je planirala da izvrši napad protivtenkovskim vođenim projektilima na naselje na teritoriji severa Izraela.

U izraelskom napadu na Dženin poginula jedna osoba, više ranjenih

Jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno u izraelskom napadu na džamiju u blizini izbegličkog kampa u gradu Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je Palestinski Crveni polumesec.

Izraelska vojska potvrdila je ranije da je rano jutros po lokalnom vremenu pokrenula vazdušni napad na džamiju u Dženinu, kako bi sprečila "neposredni teroristički napad".

Izrael najavljuje intenzivnije napade na sever Gaze

Izrael je najavio intenziviranje napada na sever Pojasa Gaze, dok su istovremeno SAD saopštile da su posvećene isporukama većih količina humanitarne pomoći Palestincima kojima ponestaju hrana, voda, lekovi i gorivo.

Palestinski mediji su preneli da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u noćašnjem izraelskom napadu na grad Kan na jugu Pojasa Gaze, kao i da izraelska ratna avijacija vrši udare na grad Rafa, na jugu palestinske enklave, prenosi Rojters.

Napadi su usledili nekoliko sati nakon što je portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danijel Hagari pozvao građane Gaze da se zbog opasnosti evakuišu prema jugu.

"Radi vaše bezbednosti krenite ka jugu. Nastavićemo pojačane napad na područje grada Gaze", rekao je Hagari na brifingu za novinare.

Najmanje 50 Palestinaca tokom noći ubijeno u Gazi

Više od 50 Palestinaca je ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima  tokom noći na pojas Gaze, saopštili su medicinski izvori u Gazi.

Izrael će evakuisati još 14 zajednica u blizini granice sa Libanom

Izraelske odbrambene snage i Ministarstvo odbrane saopštili su da planiraju da evakuišu još 14 zajednica u blizini libanske granice, usred napada Hezbolaha i savezničkih palestinskih frakcija u poslednje dve nedelje.

Sektor ministarstva za vanredne situacije kaže da će stanovnici biti premešteni u pansione koje finansira država, nakon što je plan odobrio ministar odbrane Joav Galan.

UN se nadaju da će drugi konvoj pomoći danas biti pušten u Gazu

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Grifits, izjavio je da se nada da će drugom konvoju humanitarne pomoći danas biti dozvoljeno da uđe u Pojas Gaze.

Grifits je rekao da postoji mogućnost da prođe još jedan konvoj, prenosi Bi-Bi-Si. 

"Možda čak i malo veći, do 30 kamiona", kazao je Grifits.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je juče u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom.

To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu pre dve nedelje, nakon napada Hamasa.

Sirija na udaru

Izrael je gađao raketama aerodrome u Damasku i Alepu (Sirija), pišu RIA Novosti.

Napominje se da su aerodromi van funkcije.

Hezbolah preti da će Izrael platiti visoku cenu u slučaj kopnene ofanzive

Visoki zvaničnik Hezbolaha zapretio je da će Izrael platiti visoku cenu kad god da započne kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze i poručio da je njegova militantna grupa sa sedištem u Libanu već "u srcu bitke".

Komentari zamenika lidera Hezbolaha, šeika Naima Kasema, usledili su nakon što je Izrael granatirao i izveo napade bespilotnim letelicama na jug Libana, a Hezbolah uzvratio raketama i projektilima prema Izraelu, navodi Tajms of Izrael.

Hezbolah je saopštio da je danas ubijeno šest njegovih boraca, što je najveći dnevni broj poginulih od početka izbijanja rata pre dve nedelje.

Prema rečima Kasema, pojačanje sukoba na libansko-izraelskoj granici za Hezbolah ima jasnu svrhu.

"Pokušavamo da oslabimo izraelskog neprijatelja i damo im do znanja da smo spremni. Zvaničnici Hamasa su jasno rekli da će se Hezbolah pridružiti borbama, ako Izrael započne kopnenu ofanzivu u Gazi", rekao je on, prenosi RTS.

SAD šalju raketne odbrambene sisteme na Bliski istok

Pentagon saopštava da će na Bliski istok poslati sistem odbrane na velikim visinama (THAAD), zajedno sa dodatnim bataljonima protivvazdušnog raketnog sistema Patriot.

Sistem THAAD može da obori balističke rakete kratkog i srednjeg dometa u završnoj fazi njihovog leta.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je takođe rekao da je naredio pripreme za raspoređivanje dodatnih trupa u regionu, ali nije precizirao koliko.

U saopštenju Pentagona se navodi da je ovo posledica „nedavnih eskalacija Irana i njegovih posredničkih snaga širom regiona Bliskog istoka“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)