BORELJ O NAPADU NA BOLNICU U GAZI: Izrael ima pravo da se brani od napada, ali svako pravo ima svoje granice

Tanjug

19. 10. 2023. u 22:10

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj osudio je teroristički napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, ali je takođe osudio i stradanje civila u Pojasu Gaze, kojih je bilo više od 3.000.

БОРЕЉ О НАПАДУ НА БОЛНИЦУ У ГАЗИ: Израел има право да се брани од напада, али свако право има своје границе

Foto AP

On je istakao Izrael ima pravo da se brani od napada, ali i dodao da svako pravo ima granice i da bi granice u ovom slučaju trebalo da bude međunarodno humanitarno pravo.

- Izrael, naravno, ima pravo da se brani, uvek je imao to pravo, kao i svako ko je napadnut na tako brutalan način. Ali, mislim da se svi možemo složiti da pravo na odbranu, kao i sva prava, ima granice. A u ovom slučaju, granice postavlja međunarodno pravo, a posebno, međunarodno humanitarno pravo - rekao je Borelj.

- Otvoreno govoriti o jednoj tragediji ne treba da nas spreči da otvoreno govorimo o drugoj. Izražavanje saosećanja sa mrtvima, žrtvama terorističkih napada, ne treba da nas spreči i ne sprečava nas, da izrazimo saosećanje i sa drugim žrtvama - rekao je Borelj tokom obraćanja pred Evropskim parlamentom.

Šef evropske diplomatije je potom naveo četiri tačke na kojima, kako je ocenio, EU treba da gradi svoj odgovor na situaciju u Gazi.

- U ovim tragičnim trenucima, mislim da Evropska unija mora da bazira svoj odgovor na četiri principa: postojanosti, humanosti, doslednosti i proaktivnom političkom pristupu ovom sukobu - rekao je Borelj i dodao da princip postojanosti podrazumeva osudu Hamasa, kao i da ne treba sve stanovnike Gaze smatrati odgovornima za terorističke akcije. Istakao je da biti postojan znači i pozivati na oslobađanje talaca.

- To me dovodi do principa humanosti. Ratovi imaju pravila koja su postavljena u međunarodnom pravu. I to smo rekli u više navrata kada smo govorili o drugim sukobima: uskraćivanje osnovnih zaliha ljudima i isključivanje vode nije u skladu sa ratnim pravom. Gaza trenutno nema više vode. A ima više od 3.000 mrtvih, od kojih su četvrtina deca. Ne možemo sve u Gazi da učinimo odgovornima za zločinačke akcije Hamasa - rekao je Borelj.

Govoreći o trećem principu, principu doslednosti, on je naveo da ''svi mogu da se slože'' da se od svih strana traži da poštuju međunarodno i humanitarno pravo.

- Moramo to da učinimo tako da akcije država članica budu dosledne zajedničkim akcijama EU, kao i da politike EU budu takođe dosledne. Ovo postavlja pitanje pomoći palestinskim vlastima i pitanje humanitarne podrške žrtvama u Gazi. Odluka predsednice Komisije (Ursule fon der Lajen) da utrostruči našu humanitarnu pomoć je dobar primer ove političke doslednosti - rekao je Borelj, a prenosi Demostat.

Naveo je da je potrebno da se zaustavi bombardovanje infrastrukture u blizini graničnog prelaza Rafa između Egipta i Gaze, kako bi humanitarna pomoć mogla da stigne do Gaze.

Kao četvrti princip, on je naveo ''proaktivan pristup rešavanju sukoba'', i istakao da ako se ne zaustavi ciklus nasilja, može doći do novih sukoba u budućnosti.

- U međunarodnoj zajednici, čiji smo deo, priznajemo da nismo uradili sve što je trebalo da u potpunosti primenimo Sporazum iz Osla, koji je sada star 30 godina. Svaki dan pozivamo na rešenje sa dve države, ali kao što mi je palestinski predstavnik rekao u Ujedinjenim nacijama tokom Generalne skupštine: ''Ali, osim što pozivate na to, šta vi zapravo radite da biste ga dobili?''. Od Osla, broj izraelskih doseljenika i okupiranih teritorija se utrostručio, dok je teritorija koja čini moguću palestinsku državu smanjena i ponovo isparčana u lavirint oblasti koje nisu međusobno povezane - rekao je Borelj.

Naveo je da nije dovoljno normalizovati odnose Izraela sa arapskim zemljama i dodao da je EU vodila razgovore sa Jordanom, Egiptom, Arapskom ligom i Saudijskom Arabijom o ponovnom pokretanju procesa koji može dovesti do ovog rešenja sa dve države.

On je ocenio da se postojeći sukob polako pretvara u sukob ''između musilmanskog i hrišćanskog sveta'', što ne bi smelo da se dozvoli.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)