POPISUJU I IZBACUJU ISLAMISTE: Francuska pokušava da zavede red posle brutalnog ubistva nastavnika

Francuska je u šoku, ali odlučna da se obračuna s teroristima na svom tlu i da ne dozvoli islamistima da imaju poslednju reč.

ПОПИСУЈУ И ИЗБАЦУЈУ ИСЛАМИСТЕ: Француска покушава да заведе ред после бруталног убиства наставника

Foto: Printskrin Twitter/@bkkgirl

Cela zemlja odaje počast profesoru Dominiku Bernaru (57), koga je u petak u srednjoj školi u Arasu nožem ubio čečenski islamista, a troje zaposlenih teško ranio. 

- Nikada republika neće ustuknuti pred terorizmom – poručila je juče premijerka Elizabet Born koja je minut ćutanja održala u mestu Konflan Sent Onorin gde je, takođe čečenski islamista, pre tri godine odrubio glavu profesoru.

Mnoga pitanja ostaju otvorena, među njima i kako je ubica profesora u Arasu mogao da komunicira s bratom koji se nalazio u zatvoru, dan pre nego što će izvršiti zločin. Klasično prisluškivanje i lokalizacija nisu pokazali ništa sumnjivo, a zakon nije omogućavao pregled kriptovanih veza jer nije bilo sumnje. Sve to nateralo je francuske vlasti da dodatno ojačaju pristup i zakonsku regulativu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron predsedavao je bezbednosnim sastankom s državnim vrhom, da bi se videlo kako dalje. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je posle ovog sastanka preneo da su od napada Hamasa na Izrael izvršena 102 hapšenja u direktnim vezama sa antisemitskim aktima i veličanjem terorizma. I juče je uhapšeno dvoje. Među njima su 27 stranaca, od kojih je 11 u zatvoru, uz sistematsko traženje oduzimanja boravka. Takođe, za to vreme signalizirano je čak 2.839 pretnji i uvreda, zbog čega je 237 osoba po kratkom postupku izvedeno pred sud.

Darmanen je preneo i da su, od dolaska Emanuela Makrona na vlast 2017. godine, 922 osobe izbačene iz Francuske, da su sprečena 43 atentata i da je uhapšeno više od 1.500 osoba koje su mogle da izvedu napad. Praćeno je 6.500 ljudi. Izneo je i podatak da je na listu radikalizovanih osoba do sada uneto 20.120 sumnjivih, od kojih je 5.100 aktivnih. Od nešto preko dvadeset hiljada, 1.411 su stranci s neregulisanim boravkom. Od tog broja, 489 su i dalje u Francuskoj, a od njih, 214 su u zatvoru ili u psihijatrijskoj bolnici, a 82 u kućnom pritvoru. Na izbacivanje čeka 193.

Imajući u vidu da su dva stravična napada u školama, u razmaku od tri godine, izvršili Čečeni, njihov status posebno zanima javnost. Ministar Darmanen je istakao da je praćeno 59 ruskih državljana, Čečena, ali i ne samo njih, da su od tog broja 40 u zatvoru, a dvadesetak u kućnom pritvoru, i da će ruskim vlastima biti prenet spisak s njihovim imenima, da bi ih što pre izbacili.  

Pitanje je, međutim, koliko, i da li, ima "uspavanih" terorista. Mohamed Moguškov je bio upisan u listu opasnih samo petnaestak dana pre nego što je počinio zločin. Francuske vlasti najavljuju formiranje radnih grupa koje će ispisati svaki slučaj ponaosob. Biće ojačani bezbednost i patroliranje oko škola, ali uniformisani policajci neće dežurati ispred svake obrazovne ustanove, jer se Francuzi protive takvoj vrsti vidljive demonstracije i psihoze pred decom, već će budnost biti podignuta na najviši nivo. Ulicama će istovremeno patrolirati 7.000 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)