SPASAVALI SAMO POKATOLIČENE: Na skupu u Rimu demistifikovana navodna uloga Vatikana i Pija XII u "zaštiti" Jevreja i Srba

J. Kerbler - M. Ostojić

11. 10. 2023. u 18:01

VATIKAN i papa Pije XII u Drugom svetskom ratu nisu spasavali Jevreje, nego samo one koji su prešli na katoličanstvo.

СПАСАВАЛИ САМО ПОКАТОЛИЧЕНЕ: На скупу у Риму демистификована наводна улога Ватикана и Пија XII у заштити Јевреја и Срба

Srbi su u NDH masovno i nasilno pokrštavani, Foto Muzej revolucije naroda Jugoslavije

To su potvrdili na međunarodnoj konferenciji u Rimu i istoričari koji kritički gledaju na ulogu ratnog pape i oni koji ga brane i pokušavaju da ga prikažu kao čoveka koji se suprotstavio Hitleru i spasavao Jevreje.

- Očajni Jevreji su pisali papi Piju, a Vatikan je tražio čvrste dokaze i veoma detaljnu dokumentaciju koja je trebalo da pokaže da su preobraćeni Jevreji pravi katolici - rekao je dr. Robert Ventreska iz Kanade i izneo primere kada je dugotrajna i komplikovana administrativna procedura sprečavala da se pomogne Jevrejima koji su u međuvremenu pogubljeni u logorima.

Da je put do istine dug i težak pokazuje upravo skup na kojem su se okupili u auli rimskog univerziteta Gregorijana istoričari i teolozi od kojih su mnogi imali pristup Vatikanskom arhivu od kada je papa Franja otvorio za javnost brojne dokumente iz vremena nacizma i fašizma. Iako nijednom rečju nije spomenuta crkva u Hrvatskoj i uloga Alojzija Stepinca prema Holokaustu koji su u NDH provodili ustaše nad Jevrejima i Srbima, potpuno je ista relacija sa kontroverznim papom iz tog vremena. I Pije XII i Alojzije Stepinac nisu "pomagali" Jevreje i progonjene Srbe, već samo pojedince koji su pristali da pređu na katoličanstvo, ili su bili nasilno prekrštavani.

Foto Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Time je iz ruku onih koji uporno brane i papu Pija i Stepinca oduzet glavni argument o njihovom "spasavanju" Jevreja i pravoslavnih Srba, što im je trebalo da otvori put prema kanonizaciji.

- Sa jedne strane postojalo je univerzalno humanitarno milosrđe da se pomaže svima i rigidni legalizam Vatikana sa druge strane. Spominje se u jednom spisu slučaj porodice "jevrejskih katolika" koja je tražila pomoć od Vatikana da emigrira u Brazil. Odgovoreno im je da treba provesti dodatnu proveru za celu porodicu da se ustanovi jesu li zaista katolici. Vatikan je želio dokaze za svakog člana, kada su se preobratili i da li su "dobri katolici" ili su prešli na katolicizam kako bi pobegli - istakao je dr Ventreska.

On je naglasio da se često tražila intervencija da Vatikan interveniše kod Musolinijevih fašista u Italiji i da "znamo da je postojala stalna i otvorena komunikacija između Vatikana i pape i Musolinijevog režima".

Foto: Vikipedija

I sveštenik sa Univerziteta Gregorijana dr Roberto Regoli je potvrdio da je Vatikan "uglavnom", kako je rekao, pomagao Jevreje koji su pristali prihvatiti katoličku veru. Vatikanska diplomatija prikupljala je podatke o Jevrejima u celom svetu, a posebno je u tom smislu bila aktivna u Švajcarskoj. Postojale su u nuncijaturi u Švajcarskoj i fotografije iz Poljske na kojima se vide mučeni i ubijeni ljudi, terani u ledene reke gde su umrli. Te su fotografije očuvane u arhivu nuncijature u Švajcarskoj, ali je zaključeno da nisu "dovoljno važne" da se pošalju u Vatikan. Pisane informacije su ipak stigle do Svete stolice pa je očito papa znao što se događa u Poljskoj.

- Među papinim saradnicima bilo je malo onih koji su stvarno pomagali Jevrejima - istakla je dr Analiza Kapristo, iz Centra za američke studije u Rimu.

- Izuzetak je kardinal Đovani Mercati, jedan od retkih koji je bio otvoreni antirasista i protivio se progonu Jevreja, ali mu se Musolinijev fašistički režim osvetio i nije mu dopustio da postane član akademije. Među bliskim kardinalima pape Pije XII nije bilo drugih koji su iskreno želeli da pomognu, a većina se skrivala iza veštački stvorenih birokratskih prepreka.

Postoje pisani dokazi da je Vatikan ćutao o holokaustu, Foto AP

Na skupu u Rimu italijanski profesor Mateo Luiđi Napolitano izneo je podatak da su Vatikanski arhivi nepotpuno otvoreni i za potrebe suđenja nacističkim zločincima u Nirnbergu. Na molbu advokata nekih od ratnih zločinaca papa je odobrio da se sudu upute neki dokumenti koji su se čuvali u Vatikanu.

"Ratni" papa od decembra 1942. upoznat sa zločinima, Foto Tanjug

Proglašenje

I NAKON konferencije u Rimu, u svakom slučaju ostaju i brojna otvorena pitanja za koja će biti potrebne godine istraživanja. A, verovatno će do tada i dalje papa Pije biti "na čekanju" kada je reč o proglašenju svetim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave